سازمان عفو بینالملل در بیانیهای با اشاره به ضرب و شتم زندانیان سیاسی زن در زندان اوین به دلیل اعتراض مسالمتآمیزشان به اعدامها در ایران، خواستار «دسترسی بدون محدودیت» ناظران مستقل به زندانهای ایران شد.
این سازمان در این بیانیه که در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر کرد، ضمن شرح چگونگی مجروح شدن نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، که ماموران گارد اوین با زدن ضربههای سنگین به سینهاش او را زمین انداختند و «خونآلود و کبود» در ناحیه سینه و بازو رها کردند، بر نیاز فوری او و دیگر زندانیان مجروح به مراقبتهای پزشکی تأکید کرد.
عفو بینالملل افزود که مقامات جمهوری اسلامی تاکنون از ارائه مراقبتهای کافی به زندانیان زن یا انتقالشان به بیمارستان برای درمان خودداری کردهاند.
این نهاد حقوق بشری از اینکه هرگونه تأخیر در مراقبتهای درمانی، سلامتی نرگس محمدی را با توجه به سابقه بیماریهای قلبی و ریوی او، در معرض خطری بزرگ قرار دهد، ابراز نگرانی کرد.
این سازمان در بیانیه خود اشاره کرد که مقامات جمهوری اسلامی از اردیبهشت سال ۱۴۰۰، به
صورتی «ناعادلانه»، نرگس محمدی را با پروندهسازیهای مرتبط با فعالیتهای حقوق بشریاش از جمله از داخل زندان به ۱۲ سال و ۱۱ ماه حبس و ۱۵۴ ضربه شلاق محکوم کرده و از آبان سال ۱۴۰۱، مانع ارتباط با خانوادهاش شدهاند.
عفو بینالملل از مقامات جمهوری اسلامی خواست تا «فورا و بدون قید و شرط» نرگس محمدی و دیگر اشخاصی را که به دلیل استفاده مسالمتآمیزشان از حقوق بشر بازداشت شدهاند، آزاد کنند.
این نهاد بینالمللی همچنین از مقامات جمهوری اسلامی خواست تا دسترسی فوری نرگس محمدی و سایر زنان زندانی در زندان اوین به مراقبتهای پزشکی مورد نیازشان از جمله در مراکز درمانی خارج از زندان را فراهم کنند.
عفو بینالملل خواستار بررسی «مستقل، بیطرفانه و کامل» استفاده از زور علیه زنان زندانی در زندان اوین و بازخواست مسئولان مورد نظر شده است.
این سازمان بار دیگر از مقامات جمهوری اسلامی خواست تا دسترسی «نامحدود» به زندانها و بازداشتگاهها در سراسر ایران از جمله زندان اوین را برای «ناظران مستقل» فراهم کنند و اطمینان حاصل شود که هیچ شخصی برای برقراری ارتباط با بازداشتشدگان مورد انتقامجویی قرار نخواهد گرفت.
زنان زندانی سیاسی در بند زنان اوین، ظهر روز ۱۶ مرداد در اعتراض به اجرای حکم اعدام رضا رسایی، تحصن کردند که با حمله ماموران گارد زندان اوین مواجه شدند.
بر اساس اطلاعاتی که در اختیار بخش فارسی صدای آمریکا قرار گرفته است، هدایتالله فرزادی، رئیس زندان اوین، دستور حمله نیروهای گارد زندان اوین به بند زندانیان سیاسی زن را صادر کرده و هنگام حمله نیز در بند حضور داشته و به آنها فحاشی می کرده است.
براساس گزارشهای سازمان حقوق بشری، مقامهای جمهوری اسلامی در پی اعتراضات سراسری به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در سال ۱۴۰۱ که به «زن زندگی آزادی» شهرت یافته است، «سرکوب زنان کنشگر و مدافعان حقوق بشر را تشدید کرده» و «برای خاموشکردن صدای مخالفان و دگراندیشان به شیوههای خشنتر و صدور احکام سنگین روی آوردهاند.»