شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، با انتشار متنی نسبت به خطری که جان نرگس محمدی، دیگر برنده صلح نوبل زندانی در ایران، و همچنین سایر زندانیان سیاسی را تهدید میکند ابراز نگرانی کرده است.
شیرین عبادی در این متن که روز جمعه در حساب کاربری او منتشر شد از فعالان سیاسی و مدنی و نهادهای بینالمللی خواست تا چشمشان را از «تغییرات واهی که قرار است دولت جدید جمهوری اسلامی» ایجاد کند به سمت «انسانهایی که دنبال تغییر واقعی بوده و هستند» برگردانند.
خانم عبادی با اشاره به این که نرگس محمدی و دیگر زندانیان سیاسی زن به اعدام رضا رسایی، معترض ۳۴ ساله اهل صحنه در استان کرمانشاه، اعتراض کردند و حتی در زندان نیز «دست از دفاع از ارزشهای انسانی» نکشیدند نوشت: «نرگس و سایر زندانیان را چنان مورد ضرب و شتم قرار دادهاند که راهی بیمارستان شدهاند و شرایط سروناز احمدی نامساعد است.»
زنان زندانی سیاسی در بند زنان اوین، ظهر روز سه شنبه ۱۶ مرداد در اعتراض به اجرای حکم اعدام رضا رسایی، شعار سر دادند، درب دفتر نگهبانی بند را شکستند و با مأموران گارد حفاظت که برای سرکوب زندانیان آمده بودند، درگیر شدند.
کمپین حقوق بشر در ایران روز پنجشنبه ۱۸ مرداد در بیانیهای به شدت از «تشدید خشونت» علیه زندانیان سیاسی زن در ایران ابراز نگرانی کرد و خبر داد که در پی حمله گارد اوین، ۱۷ نفر از این زندانیان سیاسی زخمی شده و نرگس محمدی نیز دچار حمله قلبی شده است.
تقی رحمانی، همسر خانم محمدی بعدا در حساب کاربری خود در شبکه «ایکس» خبر داد که نرگس محمدی سکته قلبی نکرده بلکه در اثر ضربه نیروهای گارد به سینهاش دچار حمله تنفسی و درد شدید شده است و تعدادی از زنان زندانی نیز آسیب دیدهاند.
بر اساس اطلاعاتی که در اختیار بخش فارسی صدای آمریکا قرار گرفته است، هدایتالله فرزادی، رئیس زندان اوین، دستور حمله نیروهای گارد زندان اوین به بند زندانیان سیاسی زن در عصر سهشنبه ۱۶ مرداد را صادر کرده و هنگام حمله هم در بند حضور داشته و به آنان فحاشی می کرده است.
خانواده نرگس محمدی در بیانیهای گفتند که در شرایط امنیتی ایجاد شده هیچ اقدامی برای انتقال او به بهداریِ زندان یا بیمارستان انجام نمیگیرد.
آنها در این بیانیه همچنین با اشاره به سابقه بیماری قلبی و «استنتگذاری» نرگس محمدی گفتند نگران این هستند که ضربات وارده به قفسه سینه عواقب جدی برای سلامتی او داشته باشد.
آنها گفتهاند که از هشتم آذر هیچ تماسی با او نداشته و از وضعیت او بیخبر هستند.
شیرین عبادی در بخشی از این پیام با اشاره به آن چه آن را «تحلیل اشتباه» شماری از فعالان سیاسی و مدنی از حمایت از مسعود پزشکیان عنوان کرده است، اعدام ۸۱ نفر در کمتر از یک ماه، صدور حکم اعدام برای شریفه محمدی، یک روز پیش از انتخابات و برای پخشان عزیزی چند روز پس از آن، اجرای حکم اعدام رضا رسایی و انتظار هشت زندانی سیاسی دیگر برای اجرای حکم را شاهدی بر این ادعا خوانده که «جمهوری اسلامی شمشیر را از رو بسته است.»
این برنده جایزه صلح نوبل افزوده است: «دولتهای مختلف توان ایجاد تغییر ندارند و انتخابات زمین بازی مدافعان دموکراسی و حقوق بشر در جمهوری اسلامی نیست.»
تازهترین آمارها نشان میدهد که شمار اعدام ها در ایران پس از انتخاب مسعود پزشکیان برای جانشینی ابراهیم رئیسی به طور بیسابقهای افزایش یافته است؛ نهادهای حقوق بشری در همین ارتباط خواستار اقدام قاطعانه جامعه جهانی شدند.
براساس گزارشهای سازمان حقوق بشری، مقامهای جمهوری اسلامی در پی اعتراضات سراسری به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در سال ۱۴۰۱ که به «زن زندگی آزادی» شهرت یافته است، «سرکوب زنان کنشگر و مدافعان حقوق بشر را تشدید کرده» و «برای خاموشکردن صدای مخالفان و دگراندیشان به شیوههای خشنتر و صدور احکام سنگین روی آوردهاند.»