نشریه کریستین ساینس مانیتور در گزارشی نوشته حمایت قاطع یهودیان از توافق اتمی با ایران یکی از یافتههای غافلگیرکننده نظرسنجی یهودیان آمریکایی که روز سه شنبه در انتخابات میان دورهای کنگره شرکت کردند، به دست آمده است.
این درحالی ست که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با هرگونه توافق اتمی با ایران که غنی سازی درآن مجاز باشد، مخالفت کرده است.
به نوشته کریستین ساینس مانیتور، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در تلاش برای رسیدن به توافق اتمی با ایران تا ۲۴ نوامبر، میتواند به حمایت شدید نامحتملترین بخش از جمعیت آمریکا، یعنی یهودیان آمریکایی، پشتگرم باشد.
حمایت یهودیان از تلاش های دولت آمریکا برای رسیدن به توافق با ایران نشان می دهد که بانگ هشدار نتانیاهو در اسرائیل، در گوش یهودیان آمریکایی کارگر نبوده. نتانیاهو هرگونه توافقی را که به ایران اجازه غنی سازی بدهد، خطری مهلک برای اسرائیل تلقی میکند.
حمایت قاطع یهودیان از این توافق که ظرفیت غنی سازی اورانیوم ایران را محدود می کند اما متوقف نمی کند، از یافته های حیرتانگیزی ست که در یک نظرسنجی تلفنی از رأی دهندگان یهودی به دست آمده است. این نظرسنجی را سازمان جی استریت (خیابان ج) انجام داده که خود را «سازمان تأثیرگذار هوادار اسرائیل-هوادار صلح» در واشنگتن تعریف کرده است. این نظرسنجی همچنین حکایت از حمایت شدید یهودیان از نقش آمریکا در استقرار صلح میان اعراب و اسرائیل دارد. در همین حال، این بررسی حمایت شدید یهودیان آمریکایی را از «عملیات حاشیه حفاظتی» اسرائیل یا عمل یات نظامی این کشور در تابستان گذشته علیه غزه نشان می دهد. «عملیات حاشیه حفاظتی» به دلیل شمار سنگین تلفات غیرنظامیان فلسطینی، انتقاد شدید بینالمللی از اسرائیل را برانگیخت.
اما آنچه در این نظرسنجی به طرزی چشمگیر خودنمایی می کند، آسودگی خیال یهودیان آمریکایی از جانب برنامه اتمی ایران است. در این نظرسنجی، ۸۴ درصد از یهودیان آمریکایی موافقت خود را به طور کامل یا «کمابیش » با توافقی که در قبال محدود شدن برنامه اتمی ایران به هدف های غیرنظامی و پذیرفتن بازرسی از تاسیسات اتمی، تحریم ها را لغو کند، نشان داده اند.
قرار است حداکثر تا ۲۴ نوامبر، آمریکا و پنج قدرت دیگر جهان به توافق اتمی با ایران دست یابند. آقای اوباما روز چهارشنبه گفت کشورهای مذاکرهکننده با ایران «طرحی» پیشنهاد کردهاند که «نیازهای صلحآمیز ایران به انرژی را تأمین می کند»، اما از این که توافق در مهلت تعیین شده به سرانجام برسد ابراز تردید کرد.
کریستین ساینس مانیتور از قول تحلیلگران در جی استریت می نویسد حمایت قاطع یهودیان از این توافق در واقع گویای حمایت آنان از راه حلهای دیپلماتیک برای مسئله ایران در میان راههای دیگر است.
دیلان ویلیامز، مدیر امور مدیریت حکومتی در جی استریت می گوید: «افکار عمومی جامعه آمریکا از فرصت دادن به دیپلماسی حمایت می کند» و میافزاید «به گمان من یهودیان آمریکایی از جامعه ای که درآن زندگی میکنند، مجزا نیستند.»
آقای ویلیامز میگوید: «یهودیان آمریکایی پذیرفتهاند که میزانی از غنی سازی اورانیوم باید در توافق گنجانده شود. واکنون، نزد یهودیان و افکار عمومی آمریکا، کلید پذیرفتن این توافق، اعمال «نظام راستی آزمایی و نظارتی» است که راه ایران را به سوی سلاح اتمی سد کند.
این بررسی نشان داده است که به رغم مخالف بودن جامعه یهودیان امریکا با سیاستهای آقای نتانیاهو، باز او را از خود می دانند. در بخش مربوط به «میزان علاقه» در نظرسنجی، از پاسخ دهندگان خواسته شده که به شخصیت یا رهبر محبوبشان از یک تا صد نمره بدهند. نمره نتانیاهو ۶۱ بود - یعنی حتی بالاتر از نمره ۴۹ برای اوباما و ۵۷ برای هیلاری کلینتون.
به گفته جسیکا روزنبلام، مدیر ارتباطات جی استریت: «شخص نخستوزیر در میان یهودیان آمریکایی محبوبیت دارد. مسأله آن است که از سیاستهای او بیمناکند». نظرسنجی همچنین نشان می دهد که یهودیان همچنان با اختلافی چشمگیر، دموکرات ها را به جمهوری خواهان ترجیح میدهند. و این برعکس پیشبینیهای رهبران یهودی محافظهکار است که با توجه به تلاش اوباما برای تأسیس کشور فلسطین در کنار اسرائیل، روی خوش نشان دادن او به ایران و روابط سردش با نتانیاهو در سال های اخیر فکر میکردند یهودیان آمریکا در شرف تغییر موضع به ستون جمهوری خواهان هستند.
برایان ویلیامز در این باره میگوید:«خندهدار است که هر دوسال یک بار بخش کوچکی از جامعه ما که گرایشهای محافظه کارانه دارد، میگوید:«امسال سالی است که یهودیان آمریکایی به سیاستمداران و سیاستهای عقابها (جمهوریخواهان) رأی بدهند»، ولی این واقعه هیچوقت روی نمیدهد.
در انتخابات میان دورهای کنگره امریکا که روز سهشنبه برگزار شد، نسبت رأی یهودیان آمریکایی به دموکراتها و جمهوریخواهان با تفاوت برجسته ۶۹ در برابر ۲۸ درصد بود. و در بخش «میزان علاقه»، ۵۱ درصد دوستدار حزب دموکرات و ۲۸ درصد هوادار جمهوریخواهان بودند.