لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۶

نوبل ۲۰۰۷ در ادبيات به نويسنده بريتانيايی اهدا شد


جايزه نوبل امسال در رشته ادبيات به نويسنده شهير بريتانيايی، دوريس لسينگ، اهدا شد.

آکادمی سلطنتی سوئد اين خبر را امروز (پنجشنبه) در استکهلم اعلان نمود.

دوريس می تايلر، که بعدها با قبول نام خانوادگی همسر دومش به دوريس لسينگ شهرت يافت، در ۳۰ مهرماه ۱۲۹۸ شمسی ( ۲۲ اکتبر ۱۹۱۹) در خانواده ای انگليسی در ايران به دنيا آمد. پدرش، که در جنگ جهانی اول فلج شده بود، در سمت منشی بانک سلطنتی ايران و مادرش به عنوان نرس در ايران می زيستند. وقتی به سن ۶ سالگی رسيد، خانواده اش به رودزيا (زيمبابوه کنونی) نقل مکان کردند.

داستانهای لسينگ عميقا از خاطرات کودکی و جوانی اش نشات گرفته، و اغلب تجارب زندگی اش در آفريقا به آنها شکل بخشيده است. او بويژه از خاطرات دوران کودکی اش و درگيری جدی اش با مسايل سياسی و علايق اجتماعی اش در پرداختن رمانهايش استفاده می کرد. درباره آثار لسينگ گفته اند که عمدتا درباره برخورد تمدن ها، بی عدالتی های فاحش نابرابری های اجتماعی، تنش بين عوامل متضاد درون انسان، و تقابل بين شعور فردی و صلاح جمع است. قصه های رمان های لسينگ، که در ده های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ فروش زيادی داشتند، عمدتا در آفريقا اتفاق می افتند. اين داستانها با ترسيم سلب مالکيت از سياهان توسط سفيدپوستان بی عدالتی های اجتماعی ذاتی استعمار را افشا می کند، و اختگی فرهنگ سفيد در جنوب آفريقا را نشان می دهد.

در واکنش به نوشته ها و مواضع لسينگ در سال ۱۹۵۶ ميلادی وی از سوی آفريقای جنوبی و رودزيا خلع مليت شد. وی تمام عمرش را در بريتانيا گذراند و تنها در سال ۱۹۹۵ بود که توانست به آفريقای جنوبی بازگردد. طرفه اينجاست که اکنون او می تواند به همان دلايلی که ۴۰ سال پيش از آفريقای جنوبی بيرون رانده شده بود به آنجا بازگردد و مورد استقبال قرار گيرد. وی از سال ۱۹۹۶ در فهرست نامزدهای احتمالی نوبل قرار داشته است.

آکادمی از وی به عنوان «حماسه گرای تجربه زنانه» نام برد که «با ترديد، آتش درونی، و قدرت بينشی يک تمدن تقسيم شده را مورد موشکافی و تدقيق قرار داد.»

جايزه نوبل رشته شيمی به محقق آلمانی، گرهارد ارتل، بخاطر زحماتش در تحقيقات پيرامون فرآيندهای شيميايی بر روی سطوح جامد از قبيل فلزات، اهدا شد.

جايزه فيزيک امسال به آلبرت فرت از فرانسه و پيتر گرونبرگ از آلمان بخاطر کارشان در مقاوم های مغناطيسی غول آسا giant magnetoresistance که به کاربران کامپيوتر اجازه می دهد تا مقدار زيادی داده را بطور آسان و سريعی بر روی صفحه گردان کامپيوترشان ضبط کنند اهدا کرد.

جايزه نوبل پزشکی به دانشمندان آمريکايی ماريو کاپچی Mario و اليور اسميتيز ، و همچنين به دانشمند بريتانيايی مارتين اوانز رسيد.

XS
SM
MD
LG