لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۶

نگرانی آمریکا از درگیری ارمنستان و آذربایجان؛ ایران: «جنگ جدید» غیرقابل قبول است


تصویری که وزارت دفاع ارمنستان منتشر کرده و نیروهای جمهوری آذربایجان را در حال عبور از مرز و نزدیک شدن به مواضع ارمنستان نشان می‌دهد. (سه شنبه، ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۲)
تصویری که وزارت دفاع ارمنستان منتشر کرده و نیروهای جمهوری آذربایجان را در حال عبور از مرز و نزدیک شدن به مواضع ارمنستان نشان می‌دهد. (سه شنبه، ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۲)

در پی بروز «درگیری شدید نظامی» در مرز دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان، ایالات متحده نگرانی شدید خود را از این درگیری‌ها اعلام کرد. ایران نیز به راه افتادن یک «جنگ جدید» در منطقه را «غیرقابل قبول» دانست.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، شامگاه دوشنبه با انتشار بیانیه‌ای از گزارش‌های مربوط به حملات در امتداد مرز ارمنستان و آذربایجان، «از جمله حملات گزارش‌شده علیه شهرک‌ها و زیرساخت‌های غیرنظامی در ارمنستان» ابراز نگرانی کرد.

در این بیانیه آمده است: «همانطور که ما مدت‌ها است روشن کرده‌ایم، برای این درگیری هیچ‌گونه راه حل نظامی وجود ندارد. ما خواهان توقف فوری هرگونه خصومت نظامی هستیم.»

وزیر امور خارجه آمریکا هفته گذشته نیز در تماس‌های تلفنی جداگانه با رهبران ارمنستان و آذربایجان از آنان خواسته بود اختلاف‌هایشان بر سر منطقه قره‌باغ را از راه «گفت‌و‌گوی مستقیم» حل کنند.

از سوی دیگر رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز «جنگ جدید» در منطقه را «غیرقابل قبول» دانسته و گفته است ایران با دقت «تحولات قفقاز» را دنبال می‌کند.

به گزارش خبرگزاری «فارس» ابراهیم رئیسی، و نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، روز سه‌شنبه و در پی «تحولات نظامی» میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان تلفنی گفت‌و‌گو کردند.

بنا بر این گزارش پاشینیان جزئیاتی از اقدامات «تحریک‌آمیز و تجاوزکارانه» نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان «به خاک ارمنستان» را به طرف ایرانی ارائه کرده است.

در همین ارتباط، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، نیز با «غیر قابل پذیرش» خواندن هرگونه «تغییرات در مرزهای جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان» از سوی ایران، خواستار «لزوم رعایت تمامیت ارضی دو کشور» شده است.

در این حال، نخست‌وزیر ارمنستان با ‎ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری ‎روسیه، نیز تماس تلفنی داشته و درباره «تشدید تنش» دوشنبه‌ شب بین کشورش و آذربایجان گفت‌وگو کرده است.


این تحولات و درگیری‌های جدید در حالی است که برخی منابع خبری گزارش کرده‌اند که روز سه‌شنبه بیست و دوم شهریورماه ایروان و باکو بر سر «آتش‌بس» به توافق‌هایی رسیده‌اند.

در نتیجه جنگ شش هفته‌ای سال ٢٠٢٠ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان، نزدیک به ۶۶۰۰ نفر از دو طرف کشته شدند و جمهوری آذربایجان کنترل بخش‌های زیادی از قره‌باغ کوهستانی و مناطق اطرافش را به‌دست گرفت.

پس از آن، قرارداد صلحی به ابتکار روسیه میان این دو کشور امضا شد و هم‌اکنون نزدیک به ٢ هزار سرباز روس به عنوان صلح‌بان در منطقه مستقر شده‌اند.

XS
SM
MD
LG