لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۳

پخش «اعترافات اجباری» والدین آرمیتا گراوند؛ «لباس شخصی‌ها» بیمارستان فجر را محاصره کرده‌اند


تصویر از سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو».
تصویر از سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو».

انتشار اظهارات والدین آرمیتا گراوند در مقابل دوربین یک رسانه حکومتی واکنش‌های گسترده‌ای در رسانه‌های اجتماعی برانگیخته و کاربران این واقعه را با کشته شدن مهسا امینی مقایسه کرده‌اند.

آرمیتا گراوند، دختری که در مترو تهران بیهوش شد، بر اساس گزارش‌ها در بیمارستان بستری و به کما رفته است.

مادر و پدر آرمیتا گراوند روز سه‌شنبه ۱۱ مهر در مقابل دوربین خبرگزاری جمهوری اسلامی در اظهاراتی کوتاه درباره بیهوش شدن فرزندشان سخن گفتند و برخی کاربران رسانه‌های اجتماعی این ویدئو را به «اعترافات اجباری» تعبیر کرده‌اند.

مادر آرمیتا گراوند در این ویدئو می‌گوید «فکر کنم گفتند فشارش افتاده بود یا خلاصه چیزی ... خورده زمین و سرش به لبه مترو خورده» و پدرش نیز تأکید می‌کند که دوستان آرمیتا در کنار او بوده‌اند و می‌گوید «ما دوربین‌ها را چک کردیم، نمی‌دانم حالا دخترها یکی جلویش و یکی عقبش ایستاده بودند.»

کاربران فضای مجازی به پخش این سخنان واکنش‌هایی نشان داده‌اند و بنا بر اظهارات برخی شهروندان، نیروهای لباس شخصی در اطراف بیمارستان فجر نیروی هوایی، محل بستری آرمیتا گراوند، مستقر شده‌اند.

هدیه کیمیایی، روزنامه‌نگار، گفته است: «آرمیتا گراوند نام دختری است که به مانند مهسا به دلیل حجاب» مورد «ضرب و شتم مأموران» قرار گرفته و «به کما رفته» و در این حال «پدر و مادرش را جلو دوربین آوردند تا ثابت کنند که مشکل حجاب نبوده، اما از شواهد در ویدیو پیداست که مادر تحت فشار است، می‌گوید «گفتند فشارش افتاده.»

یک کاربر پیام‌رسان «ایکس» نیز گفته است که «سناریو تکراری پخش اعترافات اجباری یعنی آخوند دوباره جنایت کرده و می‌خواهد لاپوشانی کند؛ خانواده آرمیتا گراوند را تنها نگذاریم.»

پویا جگروند، فعال مدنی، در تأیید این اظهارنظر نوشته است: «اگر کار حکومت نیست، چرا دنبال تبرئه کردن خودش است؟ روزی هزاران نفر فوت می‌شوند چرا برای آنها اعتراف نمی‌‌گیرد؟»

محسن برهانی، حقوقدان، با بیان این که «بر اساس قوانین کشور تهیه خبر از چنین حادثه‌ای، جرم نیست»، تأکید کرده است: «شفافیت یعنی الآن لباس شخصی‌ها از اطراف بیمارستان فجر نیروی هوایی تشریف ببرند و خبرنگاران در آن جا حاضر و در مورد حادثه‌ای که برای دختر ۱۶ ساله آرمیتا گراوند اتفاق افتاده است، گزارش تهیه کنند.»

روز دوشنبه خبرنگار روزنامه شرق که برای تهیه گزارش درباره آرمیتا گراوند به بیمارستان رفته بود، بازداشت و بعد از ساعاتی آزاد شد.

نجات بهرامی، تحلیلگر نیز به اظهارات مادر آرمیتا گراوند اشاره کرده و نوشته است: «همین چند جمله و کدی که مادر بینوا در مصاحبه اجباری و در بین کلماتش جا داده، نشان می‌دهد که با جنایتی کاملا شبیه قتل مهسا امینی مواجهیم. «گفتند» فشارش افتاده!»

وب‌سایت «هه‌نگاو» هویت نوجوان بیهوش شده در مترو را «آرمیتا گراوند، دختر ۱۶ ساله اهل کرمانشاه» اعلام کرده و تأیید کرده است که او «دو روز پیش بر اثر ضرب و جرح مأموران ویژه حجاب اجباری در مترو تهران به حالت کما رفته» و «تحت تدابیر شدید امنیتی» بستری است.

در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع آمده است: «در حال حاضر به دلیل حضور گسترده نیروهای امنیتی در بیمارستان فجر، هیچ‌گونه ملاقاتی با این دختر نوجوان حتی برای خانواده وی ممکن نیست.»

گزارش‌های غیر رسمی در روز دوشنبه، حاکی از این بود که یک دختر نوجوان به همراه دوستانش روز یک‌شنبه ۹ مهر، در حالی که حجاب اجباری بر سر نداشت، در ایستگاه «میدان شهدا» وارد خط چهار مترو شد و در پی «هل دادن مأمورها سرش به آهنی برخورد» کرد و بیهوش شد.

مسعود درستی، مدیرعامل شرکت بهره‌برداری مترو، ادعا کرد که بیهوش شدن این دختر ۱۶ ساله «احتمالا به دلیل افت فشار» بوده و گفت که تصویری از هل داده شدن او توسط کسی از جمله عوامل اجرایی مترو «ثبت نشده است.»

در ویدئوی منتشر شده در خبرگزاری جمهوری اسلامی، صحنه‌ای از داخل مترو و لحظه بیهوش شدن دختر نوجوان وجود ندارد، اما لحظه ورود او به مترو در حالی که وضع سلامت او عادی است، ثبت شده است.

پیش از این، معاون فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران روز اول مهر گفته بود: «قانون تنبیهی حجاب اجباری در ایران، گامی به عقب برای حقوق زنان، حقوق بشر و آزادی مذهبی است. این قانون نشان دهنده عزم حکومت ایران برای سرکوب آزادی و حقوق زنان است.»

آبرام پیلی همچنین افزوده بود: «ما همچنان در کنار مردم ایران می‌ایستیم، زیرا آنها به طور مسالمت‌آمیز دموکراسی و کرامت انسانی اولیه خود را می‌خواهند.»

او همچنین از مقامات جمهوری اسلامی خواسته بود تا این «قانون ظالمانه» را لغو کنند و به حقوق زنان ایران احترام بگذارند.

XS
SM
MD
LG