لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۹

ایستگاه پایانی وعده انتخاباتی؛‌ بانک‌ها: امکان پرداخت «تسهیلات ۳۶۰ هزار میلیارد تومانی مسکن» وجود ندارد


ابراهیم رئیسی در نخستین نشست خبری پس از انتخابات خرداد ۱۴۰۰
ابراهیم رئیسی در نخستین نشست خبری پس از انتخابات خرداد ۱۴۰۰

همزمان با موج جدید نوسانات در بازارهای مرتبط با مسکن، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفته است که بسیاری از بانک‌ها «زیان انباشته» دارند و امکان پرداخت «تسهیلات ۳۶۰ هزار میلیارد تومانی» مربوط به بخش مسکن وجود ندارد.

غلامرضا مرحبا، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت بانک‌هایی که «تعهدات تعریف شده» در اجرای تسهیلات حوزه مسکن را عملی نکرده‌اند، به خبرگزاری «ایلنا» گفته است: بانک‌ها در حال حاضر «با سیلی صورت خود را سرخ نگه‌ داشته‌اند» و صرفا توانسته‌اند در این شرایط «سرپا باقی بمانند.»

به گفته این عضو مجلس شورای اسلامی، بسیاری از بانک‌های ایران دارای «تراز منفی» یا زیان انباشته هستند که از دلایل این «شرایط نابسامان» در شبکه بانکی، «تحمیل تکالیف مالایطاق» به نظام بانکی است.

روزنامه «دنیای اقتصاد» نیز در شماره روز ششم آذرماه خود طی گزارشی نوشته بود: «تورم ماهانه» اجاره مسکن در کشور برای «چهارمین ماه متوالی»، بالاتر از «تورم عمومی» قرار گرفته و این خلاف پاییز سال‌های گذشته ‌است.

ابراهیم رئیسی و کابینه او از تابستان ۱۴۰۰ وعده داده بودند که برای کنترل وضعیت بازار مسکن، «سالی یک میلیون واحد مسکن ساخته شود»، وعده انتخاباتی که تاکنون نه تحقق یافته و نه گزارش شفافی از روند آن ارائه شده است.

شتاب پر سرعت و بی‌توقف بازار مسکن در ایران، تا به آنجا رسیده است که تارنمای «خبرآنلاین» با نقل مطلبی از روزنامه «کیهان» که زیر نظر نماینده مستقیم علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی اداره و از رسانه‌های حامی دولت ابراهیم رئیسی محسوب می‌شود، نوشته است: «صدای کیهان هم از عملی نشدن وعده یک میلیون مسکن درآمد.»

روزنامه «کیهان» چاپ تهران در شماره روز دوشنبه هفتم آذرماه خود نوشت: پروژه «نهضت ملی مسکن»، با چهار کاستی «زمین مرغوب و قابل ساخت، تسهیلات بانکی، آورده متقاضیان و اشتباهات در برنامه‌ریزی» مواجه است. «تورم مصالح ساختمانی» نیز دائماً برآوردها از قیمت تمام شده را «تغییر» داده است. در کنار همه این مشکلات، «بزرگ‌ترین طرح اجرایی و وعده دولت» از نبود یک «مدیریت منسجم و پویا» هم رنج می‌برد.

تارنمای خبری-تحلیلی «فردای اقتصاد» شهریورماه در گزارشی نوشته بود قیمت یک «ویلای ۵ هکتاری در چالوس» با قیمت «ویلایی ۶ هکتاری در کلرادو آمریکا» برابر است. در سال‌های اخیر که افزایش قیمت مسکن به «ابربحران» بزرگی تبدیل شده، بارها این مقایسه‌ها انجام شده است. بسیاری از کارشناسان به نرخ درآمد سرانه در ایران و آمریکا اشاره کرده و می‌گویند با اینکه «نرخ مصالح ساختمانی و دستمزد کارگران» در آمریکا گران‌تر از ایران است اما در ایران، به علت «اقتصاد بحران‌زده» و وجود «ماهیت مافیایی» در خرید و فروش مسکن، این «تفاوت باورنکردنی و عظیم» در قیمت‌ها ایجاد شده است.

XS
SM
MD
LG