لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۷

فقر در ایران؛ ریشه‌ها و پیامدها


فقر در ایران - ایسنا
فقر در ایران - ایسنا

ایلنا در مطلبی با عنوان «دولت سیزدهم مساله فقر را جدی نمی گیرد!» از قول یک کارشناس اقتصادی می‌نویسد: «۲۰ میلیون نفر از جمعیت ایران زیر خط فقر هستند و بر اساس نظر کارشناسان و احتساب داد‌ه‌های دیگر ۶۰ میلیون نفر زیر خط فقر هستند.»

  • خط فقر و فقر مطلق

فقر مطلق، به شرایطی گفته می‌شود که فرد نتواند کالاهای اساسی را برای حفظ زندگی و سایر فعالیت‌های عادی تامین کند. در بحث جهانی، تمام دولت و نهادهای بین‌المللی تلاش می‌کنند تا فقر مطلق ریشه‌کن شود.

در مقابل فقر نسبی، نسبت استاندارد‌های زندگی در مقایسه با استانداردهای زندگی سایر افراد در همان محیط تعریف می‌شود. به عبارت دیگر شخصی می‌تواند تمام الزامات زندگی چون خوراک، پوشاک و مسکن را به سادگی تامین و حتی هزینه تفریح را نیز داشته باشد ولی در مقایسه با استاندارهای همان جامعه در دسته فقر نسبی قرار بگیرد.

فقر در ایران - عصر ایران
فقر در ایران - عصر ایران

  • ایران و رکورد سقوط زیر خط فقر در یک قرن

فرشاد مومنی، رئیس موسسه مطالعات دینی و اقتصاد، از دو برابر شدن فقر در ایران طی سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ خبر داده و گفته است که این جهش جمعیت به زیر خط فقر در ۱۰۰ سال گذشته بی سابقه بوده است. وی همچنین اشاره کرده است که بحث فقر امنیتی شده و در این فضا کسی نمی‌تواند کاری انجام دهد.

ایلنا در گزارشی با عنوان «تورم واقعی همچنان بالا است» می‌‌گوید که تفاوت آمار مرکز آمار با واقعیت جامعه در این است که وزن کالاها در سبد اداره آمار با وزن واقعی این کالاها در سبد مردم همخوانی ندارد و از سوی دیگر قیمت‌ها نیز قیمت‌های سامانه تنظیم بازار است که اصولا مردم کوچه و خیابان نمی‌توانند کالاها را با چنین قیمتی پیدا و خریداری کنند. در نتیجه فاصله بین «قیمت‌های در دسترس» با «قیمت‌های مرکز آمار» فاصله فراوانی دارد.

آرشیو
آرشیو

  • مسکن و خوراک نیازهای اولیه

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گزارشی ضمن اذعان به افزایش ۱۰۰ درصدی برخی از اقلام خوراکی بیان کرده بود که ایرانی‌ها در دهه ۹۰ کمتر از دهه ۸۰ خوراک مصرف کرده‌اند.

تجارت نیوز با اشاره به حذف اقلام اساسی مانند گوشت، لبنیات و حتی برنج از سفره‌های مردم نوشته است: « سوء تغذیه در ایران بسیار جدی است و حتی باعث شده که زودتر به ویروس کرونا مبتلا شوند.»

در مورد مسکن نیز همین وضعیت حاکم است. علی اصلانی، رئیس کانون شورای اسلامی کار البرز به ایسنا گفته بود: «‌وام‌های مسکنی که دولت در طرح های مسکن پرداخت می‌کند به درد قشر کم درآمد و محروم جامعه نمی خورد. ۷۰ درصد کارگران در حال حاضر حداقل مزد را می‌گیرند و کارگر توان پرداخت ۱ میلیون ۲۰۰ هزار تومان قسط را ندارد. یک خانه دست کم ۵۰۰ میلیون تومان برایش آب می خورد و او باید ۲۰۰ سال کار کند تا از عهده خرید خانه بر آید.»

مجتبی یوسفی، عضو هیئت ر ئیسه مجلس شورای اسلامی‌ هم افزایش ۲۰ برابری مسکن در تهران طی ۱۰ سال گذشته خبر داده است.

همزمان خبرها از افزایش ۵۱ درصدی اجاره بها در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل حکایت دارد و افرادی که قادر به پرداخت اجاره بها نیستند به اتوبوس خوابی روی آورده اند.

  • فقر و منزلت اجتماعی

فقر تنها به بحث اقتصادی محدود نیست و تبعات اجتماعی و فرهنگی فراوانی برای جامعه دارد. مشکلات اقتصادی در سال‌های اخیر به حدی زیاد شده که برخی از مردم به فروش اعضا بدن چون کبد روی آورده‌اند تا کمی از بار مشکلات اقتصادی خود کم کنند.

فقر در ایران - خبرنگاران جوان
فقر در ایران - خبرنگاران جوان

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG