لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۲۳

کارشناسان محیط زیست: مدیریت نادرست و تصمیم‌های غلط به بحران کمبود آب در ایران دامن زده است


بی‌آبی زاینده رود اصفهان و خشکسالی در ایران
بی‌آبی زاینده رود اصفهان و خشکسالی در ایران

اعتراض‌های اصفهان از حدود سه هفته پیش، ابتدا توسط کشاورزان اصفهانی آغاز شد و به تدریج دامنه آن در میان اقشار و گروه‌های اجتماعی‌گسترش یافت.

اما بحران کمبود آب منحصر به اصفهان نیست و برخی نقاط دیگر ایران هم با همین مشکل روبرو هستند و اعتراضات به آن همچنان ادامه دارد. از جمله در خوزستان که کشاورزان شهرستان باوی اهواز از روز شنبه اعتراضات خود را به قطع آب زمین‌های کشاورزی و کاهش حقابه رود کارون آغاز کردند.

صدها کشاورز شهرستان باوی اهواز با ۱۷ هزار هکتار زمین کشاورزی برای چندمین بار طی ماه‌های اخیر در این شهرستان تجمع کرده و از مقامات محلی خواستار تامین فوری آب برای ماه آذر شده‌اند، که به گفته آنها حیاتی‌ترین ماه برای رشد محصولات در جلگه خوزستان است.

حامد حمیدباوی، رئیس انجمن صنفی کشاورزی باوی، در این باره گفت: «اگر آب نرسد می‌ترسیم در این منطقه فاجعه اتفاق بیافتد.»

خشکسالی هورها و آبگیرهای خوزستان، زندگی روز مره مردم این منطقه در جنوب غربی ایران را با مشکل مواجه کرده است - آرشیو
خشکسالی هورها و آبگیرهای خوزستان، زندگی روز مره مردم این منطقه در جنوب غربی ایران را با مشکل مواجه کرده است - آرشیو

ناصر عبیات، فعال محیط زیست خوزستانی، نیز می‌گوید: «عدم اعتراض مردم باعث شده وزارت نیرو دریچه‌های سد را به روی کشاورزان باز نکند. این برخورد‌ها باعث شد کشاورزان بسیاری در این منطقه دست به تجمع بزنند.»

اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست، در گفت‌و‌گو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «ما که سال‌ها، بیش از پنجاه سال، تصمیمات غلط در مورد آب خوزستان، در مورد آب اصفهان، در مورد آب چهارمحال و بختیاری، و یزد گرفتیم، در طرفة العین و در کوتاه مدت نمی‌توانیم این‌ها را برطرف کنیم.»

اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست - مصاحبه با بخش فارسی صدای آمریکا از طریق «اسکایپ»
اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست - مصاحبه با بخش فارسی صدای آمریکا از طریق «اسکایپ»


آقای کهرم افزود، کشاورزان آب را تنها برای کشت پاییزی می‌خواهند، «یعنی می‌گویند که ما کشت پاییزی‌مان معطل این آبی است که شما بدهید تا ما کشت پاییزی‌مان را انجام بدهیم، وقتی برداشت کردیم دیگر نیازی به آب، آب اضافه، نداریم.» ولی از طرفی، دیگر آبی نمانده است.

به باور کارشناسان، مدیریت نادرست آبخیزداری و سیاست خودکفایی غذایی جمهوری اسلامی، و همچنین افزایش بدون برنامه‌ریزی جمعیت، به چالش دیرینه بحران آب در ایران دامن زده است.

آنها می‌گویند امروز دیگر تاریخ مصرف سیاست «امروز به فردا کردن حل مشکلات» در ایران به پایان رسیده و اگر چاره‌ای اساسی اندیشیده نشود باید برای روبرو شدن با بحران‌های فاجعه بار در ایران آماده شد.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG