آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه ٢۶ آبان با انتشار گزارشی اعلام کرد بازرسان هستهای این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد هنوز از سوی ایران اجازه ندارند برای نصب مجدد دوربینهای نظارتی در مجتمع ساخت قطعات سانتریفیوژ «تسا» در کرج اقدام کنند.
آژانس میگوید نصب این دوربینها برای احیای توافق هستهای برجام الزامی است.
رویترز به نقل از بیانیه آژانس اعلام کرد بازرسان نیز همچنان «در معرض بازرسیهای فیزیکی بیش از حد تهاجمی در تاسیسات هستهای ایران هستند.»
دیپلماتهای آژانس پیشتر نیز از بروز این مشکل در بازرسی از تاسیسات هستهای نطنز خبر داده بودند.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، کمتر از یک ماه پیش گفت خودداری جمهوری اسلامی از پذیرش درخواستها برای تعمیر دوربینهای آژانس در مجتمع تسا در کرج، باعث شده است نظارت بر برنامه هستهای ایران دیگر «بیعیب و نقص» نباشد.
رافائل گروسی افزود چنین وضعیتی ممکن است باعث شود جهان دیگر نتواند «تصویری» را از آن چه که جمهوری اسلامی انجام میدهد، بازسازی کند.
کارگاه تسا در کرج، محل تولید اجزای سانتریفیوژهای ایران، در ماه ژوئن هدف یک حمله خرابکارانه قرار گرفت و یکی از چهار دوربین آژانس بین المللی انرژی اتمی در آن از بین رفت. به نوشته رویترز، ایران سپس دوربینها را برداشت و فیلمهای دوربین تخریب شده موجود نیست. سانتریفیوژها دستگاههایی هستند که اورانیوم را غنی میکنند.
در خبری دیگر، خبرگزاری فارس به نقل از بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، گزارش داده رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، دوشنبه آینده اول آذر وارد تهران میشود و با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، و محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، دیدار خواهد کرد.
روزنامه وال استریت ژورنال روز سهشنبه در گزارشی به نقل از دیپلماتهای غربی گزارش داد که ایران تولید قطعات «سانتریفیوژهای پیشرفته» را در سایتی که آژانس بین المللی انرژی اتمی ماهها قادر به نظارت بر آن نبوده، از سر گرفته است.
دولت بایدن همچنان دیپلماسی را بهترین گزینه برای رسیدگی به برنامه اتمی ایران میداند.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران، روز چهارشنبه در گفتوگوی تلفنی با همتای روس خود ولادیمیر پوتین، در تازهترین اظهار نظر درباره مذاکرات با طرفهای برجام گفته است ایران در مذاکرات هستهای «جدی» است و برای «لغو تحریمها» جدیت دارد.
ایران و طرفهای برجام تا کنون شش دور مذاکره در وین برای احیای این توافق انجام دادهاند که با روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، این مذاکرات متوقف شد. این گفتوگوها قرار است از روز دوشنبه ٨ آذر از سر گرفته شوند.