به دنبال تکمیل روند انتقال ذخایر اروانیوم غنی شده ایران به خارج از کشور، معاون وزیر خارجه ایران و رئیس ستاد پیگیری توافق هستهای ۲۳ تیر ماه با قدرتهای جهانی ابراز امیدواری کرد اجرای این توافق که به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نیز موسوم است، تا پایان ماه جاری خورشیدی آغاز شود.
یک کشتی حامل بیش از ۱۱ هزار کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۲۰ درصدی که هنوز تبدیل به صفحات سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران نشده بودند و همچنین ضایعات مربوط به صفحات سوخت تولید شده ایران، روز دوشنبه به مقصد روسیه حرکت کرد؛ اقدامی که وزیر خارجه آمریکا آن را تکمیل یکی از گامهای اساسی که ایران متعهد به اجرای آن شده بود، دانست.
ایران و گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان پس از بیش از یک دهه گفتوگو، روز چهاردهم ژوئیه (۲۳ تیر ماه) در وین پایتخت اتریش به توافقی جامع دست یافتند که برنامه هستهای ایران را محدود و در ازای آن بخشی از تحریمهای اعمال شده علیه آن کشور را لغو میکند.
طبق توافق، ایران باید ذخایر اورانیوم غنی شده خود را تا سقف حدود ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای زیر ۴ درصد کاهش دهد؛ کاری که به اتمام رسید.
علاوه بر آن تعداد سانتریفیوژها در تاسیسات غنی سازی ایران باید کاهش یابد و رآکتور هستهای اراک نیز بازطراحی شود؛ اقداماتی که بنا بر اعلام آژانس بین المللی انرژی اتمی در جریان است.
به گزارش رسانههای ایران، حمید بعیدی نژاد مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین المللی وزارت خارجه در یادداشتی، عملیات نقل و انتقال ذخایر اورانیوم ایران به روسیه را یکی از "سخت ترین" مفاد برجام خواند و گفت اجرای این عملیات دست کم حاصل دو ماه کار شبانه روزی بود و نروژ و آذربایجان نیز در آن نقش داشتند.
در ازای این اقدامات ایران، طرف مقابل هم طبق توافق متعهد شده است که پرونده گذشته هستهای ایران (پی.ام.دی) را در شورای حکام ببندد، ضمانت لازم برای بازطراحی راکتور اراک را ارائه و در نهایت دستورالعمل روند لغو تحریمهای ایران را نهایی کند؛ اقداماتی که یا انجام شده یا در حال نهایی شدن هستند.
اشتیاق برای رسیدن به "روز اجرا"
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران و رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام، روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگاران درباره زمان دقیق اجرای توافق جامع اتمی گفت "انشاءالله تا پایان دی برجام اجرایی خواهد شد."
روز اجرا روزی است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی تمام گامهایی که ایران برداشته است را تایید میکند و از آن روز زمان گریز هستهای، یک سال یا کمی بیشتر خواهد بود، و تضمینی خواهد بود برای اجرای روند لغو تحریم های هستهای ایران.
زمان گریز هستهای، کوتاه ترین زمان مورد نیاز برای تهیه مواد لازم به منظور ساخت سلاح هستهای است.
جمهوری اسلامی ایران که در سالهای اخیر به دلیل اعمال تحریمهای گسترده بین المللی با مشکلات اقتصادی گستردهای روبروست، برای آغاز روند لغو تحریمها، به سرعت تعهدات خود در برجام را پیگیری کرده و به نظر میرسد برای احیای اقتصاد به نفس افتاده کشور، با اشتیاق درانتظار "روز اجرا" است.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، اواخر آذر ماه و در نخستین واکنش به بسته شدن پرونده ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ابراز امیدواری کرد که تحریمهای اعمال شده علیه ایران در دی ماه برداشته خواهند شد.
وعدهای که یوکیا آمانو مدیرکل آزانس تحقق آن را در ماه آینده میلادی "غیرممکن" ندانست و وزیر خارجه آمریکا نیز در نامهای به کمیته روابط خارجی سنا با اشاره به پایبندی "شفاف" و "قابل تایید" ایران به تعهدات خود در برجام، گفت مناسب است "تعلیق تحریمها" آغاز شود.