روزنامه مسکوتایمز روز چهارشنبه به نقل از ماکسیم سوکولوف، وزیر حمل و نقل روسیه از مذاکره مسکو و تهران درباره فروش هواپیمای مسافربری سوپرجت سوخوی به ایران خبر داده بود.
سوکولوف به خبرنگاران گفت: «نه تنها سوپرجت، بلکه فناوری های دیگر ما نیز می تواند پاسخگوی علاقمندی دوستان ایرانی ما باشد.»
سوپرجت سوخوی، اولین هواپیمای مسافربری روسی است که بعد از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی در این کشور توسعه یافته است.
روحانی: تیم مذاکره کننده مان موفق شد تحریم هواپیمایی را رفع کند
خبرگزاری دولتی ایرنا می گوید براساس بخشی از توافق جامع اتمی ایران و گروه ۱+۵ برای اولین بار و پس از سه دهه تحریم، ممنوعیت خرید هواپیمای مسافربری مرتفع و امکان بازسازی ناوگان هوایی کشور و ارتقای ایمنی پروازها فراهم خواهد شد.
ایرنا می گوید براساس یکی از بندهای توافق «تحریم ها و تدابیر محدودکننده در خصوص دسترسی به فرودگاه های اتحادیه اروپا برای هواپیماهای برای ایرانی لغو می شود.»
طبق این گزارش و طبق یکی از بندهای توافق، آمریکا «اجازه فروش هواپیماهای مسافری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران، مجوز مشارکت اشخاص غیرآمریکایی که در مالکیت یا کنترل اشخاص آمریکایی هستند، و مجوز واردات و فروش مواد غذایی از مبداء ایران به آمریکا» را صادر خواهد کرد.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز یک روز قبل از امکان نوسازی ناوگان فرسوده هواپیمایی کشور خبر داده و چهارشنبه شب (۲۴ تیرماه) در ضیافت افطاری با ورزشکاران گفت: «مذاکرات دستاوردهایی فراتر از تحریم های هسته ای داشت. قرار بود فقط تحریم های هسته ای برداشته شود اما تیم مذاکره کننده مان موفق شد تحریم هواپیمایی را که جزو تحریم های هسته ای نبود رفع کند.»
هواپیماهای نو برای شرکت های هما و آسمان
عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی ایران نیز در اظهاراتی مشابه گفته است که بر اساس توافق هسته ای، امکان خرید هواپیماهای دست اول برای ایران بوجود آمده است.
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، آخوندی پنجشنبه (۲۵ تیر) پس از جلسه هیئت دولت به خبرنگاران گفت بعد از توافق هسته ای «می توانیم حمل و نقل مستقیم به ایران داشته باشیم.» او در حوزه هواپیماهای کوتاه برد «با دو شرکت بزرگ هوایی در فرانسه مذاکره کرده و پس از توافق می توانیم ناوگان هواپیماهای کوتاه برد خود را مجهز کنیم. با بویینگ و ایرباس نیز مذاکره داشتیم و می توانیم توافق اولیه را در ماه های آتی عملیاتی کنیم.»
وزیر راه و شهرسازی کابینه آقای روحانی گفت: «هواپیماهای دست اول را برای ایران تامین می کنیم و در این راستا به نوسازی و بازسازی دو شرکت هما و آسمان خواهیم پرداخت.»
وزیر راه و شهرسازی ایران همچنین از خطوط بین المللی که پروازهایشان را قطع کرده بودند دعوت کرد پروازهای خود را به ایران از سر بگیرند.
سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد دلاری در ناوگان هوایی
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، آقای آخوندی ماه پیش در نمایشگاه هوایی پاریس گفت ایران آماده هزینه کردن ۲۰ میلیارد دلار برای خرید ۴۰۰ فروند هواپیما طی ده سال آینده است.
ایران در زمان تحریم، از طریق خرید هواپیماهای دست دوم از کشورهای ثالث و همچنین اجاره هواپیما از خطوط هوایی دیگر، حمل و نقل هوایی خود را پیش ببرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، در ماه مه سال جاری میلادی، وزارت خزانه داری آمریکا گفت مجازات هایی را بر یک شرکت هوایی عراقی و یک شرکت اماراتی برای کمک به ایران در خرید هواپیماهای دست دوم اعمال می کند. ایران پیشتر گفته بود چندین فروند هواپیمای دست دوم خریداری کرده است.
پیشتر در سال ۲۰۱۳ ، وزارت خزانه داری آمریکا به بویینگ و جنرال الکتریک اجازه داده بود تا قطعات یدکی محدودی را برای هواپیماهای آمریکایی که از دهه ۷۰ میلادی در ایران در حال کاربری است، در اختیار ایران قرار دهد.