فرانسوا اولاند و مانوئل والس رییس جمهوری و نخست وزیر فرانسه، صبح روز پنجشنبه دیدار چهار نماینده پارلمان فرانسه با بشار اسد را به شدت محکوم کردند.
فرانسوا اولاند که برای بازدید رسمی در فیلیپین به سر میبرد، در بخشی از سخنرانی خود با اشاره به سفر نمایندگان فرانسوی گفت «این دیدار را به شدت محکوم میکنم. چرا که این چهار نماینده بدون داشتن ماموریت از جانب کسی، با یک دیکتاتور که منشا یکی از خونین ترین جنگهای داخلی سالهای اخیر است و باعث کشته شدن ۲۰۰ هزار نفر شده است، دیدار کردهاند.»
مانوئل والس نیز با بیان این که، با توجه به مسوولیت رژیم بشار اسد در جنگ داخلی سوریه در چهار سال گذشته، این دیدار یک «اشتباه اخلاقی» است، گفت «آنها به دیدار یک شخص معمولی نرفتهاند؛ این چهار نفر با بشار اسد دیدار کردهاند که مسوول کشته شدن هزاران نفر است.»
نخست وزیر فرانسه همچنین افزود «این دیدار باعث افتخار آنها نخواهد بود و این چهار نماینده باید عواقب این حرکت را بپذیرند.» به گفته او «نمایندگان پارلمان حق حاکمیت ملی را نمایندگی میکنند».
هیات نمایندگی پارلمان فرانسه متشکل بوده است از یکی از نمایندگان حزب سوسیالیست (حزب حاکم) که ریاست گروه دوستی فرانسه-سوریه را برعهده دارد، یک سناتور از حزب UDI، رئیس گروه دوستی فرانسه-سوریه در مجلس سنا و همینطور ژاک میارد نماینده حزب UMP در مجلس ملی فرانسه.
آقای میارد چند ماه پیش به همراه یک هیات پارلمانی به ایران نیز سفر کرده بود.
وی روز پنجشنبه در بازگشت از سوریه، در فرودگاه با دفاع از این اقدام گفت نمایندگان پارلمان «تحت کنترل دولت فرانسه» نیستند، و برخوردها و واکنشها به سفر شخصی این نمایندگان برخلاف «آزادی بیان» است.
ژراد باپت از حزب سوسیالیست، که همراه این گروه به سوریه رفته است، در دیدار با بشار اسد شرکت نکرده است. با این حال دبیر حزب سوسیالیست گفته است با این نماینده سوسیالیست برخورد خواهد شد.
پس ناآرامیهای سوریه که منجر به قطع روابط دیپلماتیک فرانسه و سوریه از ماه مه ۲۰۱۲ میلادی (اواسط بهار ۱۳۹۱ خورشیدی) شد، تاکنون هیچ مقام رسمی فرانسوی با بشار اسد رئی دولت حاکم بر سوریه دیدار و گفتگو نکرده بود.
از آن زمان پاریس با حمایتهای سیاسی، نظامی و بشردوستانه از اپوزسیون میانهرو سوریه، همواره خواستار خروج بشار اسد از قدرت بوده است. حالا سفر چهار نماینده پارلمان فرانسه به سوریه و دیدارشان با بشار اسد خبرساز شده است.
این چهار نماینده که به احزاب سوسیالیست، اتحاد برای جنبش مردمی و یو.د.ای تعلق دارند، روز سه شنبه ۲۴ فوریه از طریق لبنان وارد سوریه شدند. به نوشته لومدند تدارکات این سفر در خفا و با احتیاط بسیار انجام شده است.
استفان لوفول سخنگوی دولت فرانسه چهارشنبه، پس از جلسه هیات دولت گفت این دیدار به «هیچ وجه اقدام رسمی و دیپلماتیک» فرانسه نبوده، بلکه «ابتکار عمل شخصی نمایندگان مجلس» بوده است.
الکساندر جورجینی یکی از سخنگویان وزارت امور خارجه فرانسه نیز گفته است این سفر با وزارت خارجه «هماهنگ نشده بود» و نمایندگان مورد نظر «حامل هیچ پیام رسمی» از سوی دولت فرانسه نیستند.
روزنامه لوموند سفر این چهار سیاستمدار فرانسوی را به عنوان «ترکی بر دیوار ساخته شده توسط دولت فرانسه میان پاریس و دمشق» توصیف میکند و از فشار بر کاخ الیزه و وزارت امور خارجه این کشور، برای بازنگری در سیاست خارجی فرانسه در قبال سوریه پس از حملات تروریستی ماه ژانویه در پاریس خبر میدهد. چرا که گروهی معتقدند که حکومت سوریه میتواند در ردیابی جهادگران فرانسوی که به داعش میپیوندند، کمک کند.
مشی سیاست خارجی فرانسه طی چند سال اخیری که از جنگ داخلی در سوریه میگذرد، پرهیز از هرگونه ارتباط با حکومت سوریه است. فرانسه حتی در ماههای گذشته و پس از پیوستن به ائتلاف بین المللی علیه داعش، حاضر به شرکت در عملیات هوایی در خاک سوریه نشده و هرگونه همکاری با رژیم اسد برای مبارزه با اسلامگرایان افراطی داعش را رد کرده است.