روزنامه اسرائیلی هاآرتص در مقالهای با استناد به گزارشهای طبقه بندی شده بخش اطلاعات وزارت خارجه اسرائیل نوشت که احتمال دستیابی به چارچوب توافق جامع اتمی یا همان توافق سیاسی در پایان ماه مارس بسیار بعید به نظر میرسد.
به نوشته این روزنامه، گزارش وزارت خارجه در تناقض کامل با گفتههای نخست وزیر بنیامین نتانیاهو است که گفته طرفهای مذاکره کننده به دستیابی به توافق اتمی بسیار نزدیک شدهاند.
این روزنامه اضافه کرد که آقای نتانیاهو سفر به آمریکا و سخنرانی در کنگره این کشور در اوایل ماه مارس را بر پایه نزدیک بودن دستیابی به توافق اتمی توجیه کرده است. وی در این سخنرانی جنجالی میخواهد از آنچه که به نظر او یک توافق بد است، جلوگیری کند؛ توافقی که مانع دستیابی ایران به توانائی هستهای نمیشود و به ضرر اسرائیل است.
رقبای سیاسی آقای نتانیاهو با توجه به نزدیک بودن انتخابات در اسرائیل از تصمیم او مبنی بر سخنرانی در کنگره آمریکا انتقاد کرده و آن را تبلیغاتی دانستند اما نخست وزیر اسرائیل گفت که توافق با ایران نزدیک است و او هر فرصتی را برای گوشزد کردن خطر یک توافق بد با ایران غنیمت می شمارد.
به گزارش هاآرتص، مبنای گزارش محرمانه وزارت خارجه اسرائیل که میگوید توافق با ایران نزدیک نیست، تحلیل سخنرانی هفته گذشته رهبر جمهوری اسلامی ایران است.
آیت الله خامنه ای در آن سخنرانی مخالفت خود را با توافق دو مرحلهای ابراز داشته بود، زیرا به گفته وی در فاصله زمانی بین دو توافق، غرب خواستهای اضافی مطرح خواهد کرد.
همچنین بر پایه این گزارش، از آنجاکه آیت الله خامنهای اشارهای به «نرمش قهرمانانه» نکرده به نظر میرسد که یا وی حاضر نیست بار دیگر نرمش نشان دهد یا عملا به دنبال توافق بهتری است.
مخاطرات سیاسی روحانی
از سوی دیگر، روزنامه بوستون هرالد در مقاله ای نوشته است که در صورت موفقیت در دستیابی به توافق اتمی، ایران از وضعیت کنونی فلج اقتصادی خارج خواهد شد. در این صورت اردوگاه آقای روحانی و گروههای میانه رو تقویت خواهد شد و در انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی، گروهها و جناحهای میانهرو موفقتر عمل خواهند کرد.
این اردوگاه همچنین خواستار روابط بهتر و بازتر با غرب است و به دنبال اعطای آزادیهای بیشتر اعم از آزادی بیان و آزادیهای اجتماعی به مردم هستند.
به نوشته این روزنامه اما در صورت شکست مذاکرات، اردوگاه تندروها و به ویژه نهادهای نظامی- امنیتی، که تاکنون از انتقاد خود علیه نحوه رویکرد تیم مذاکره کننده نکاسته اند، تقویت خواهد شد و تمامی برنامههای آقای روحانی غیر قابل اجرا خواهد شد.
البته حمایت سربسته و به نوعی مبهم رهبر جمهوری اسلامی ایران از روند گفتگوها، مانع اصلی برتری اردوگاه تندروها علیه آقای روحانی شده است. وی از ابتدای گفتگوها به شکلی عمل کرده که در صورت موفقیت، خود او برنده این مذاکرات باشد و در صورت شکست مذاکرات، تقصیر به گردنش نیفتد.