آیت الله علی خامنه ای پس از بازدید از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران با بیان این که نباید نیازهای کشور و برخی مسایل مانند تحریم ها را به مذاکرات هسته ای با غرب گره زد، از مسئولان خواست موضوع تحریم ها را به طریق دیگری حل کنند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، رهبر ایران روز یکشنبه پس از بازدید دو ساعته از آن نمایشگاه، در جمع فرماندهان ارشد و تعدادی از کارشناسان نیروی هوافضای سپاه گفت «این نمایشگاه به همه ما مسئولان پیام اقتدار و توانایی درونی را می دهد و اعلام می کند که ما می توانیم.»
وی در ادامه بدون اشاره مستقیم به گفتگوهای هسته ای ایران با قدرت های جهانی و بحث های موافقان و مخالفان در داخل کشور، با بیان این که برخی مدیران این پیام را درک نمی کنند گفت: «من همواره طرفدار ابتکار در سیاست خارجی و مذاکره بوده و هستم ... اما نباید نیازهای کشور و برخی مسایل همچون تحریم ها، به مذاکره گره زده شود.»
پس از روی کار آمدن حسن روحانی در سال ۱۳۹۲ به عنوان رییس جمهوری جدید ایران، رویکرد جمهوری اسلامی نیز در صحنه سیاست بین الملل و بویژه در موضوع برنامه هسته ای ایران تفاوت کرد بطوری که در مدت کوتاهی پس از آغاز دور جدید گفتگوهای هسته ای با شش قدرت جهانی، دو طرف در آذر ماه موفق شدند به یک توافق موقت ۶ ماهه دست پیدا کنند.
این سخنان رهبر در حالی مطرح می شود که دور بعدی گفتگوهای هسته ای بین ایران و گروه موسوم به ۱+۵ قرار است از روز سه شنبه در شهر وین اتریش برای نگارش پیش نویس یک توافق جامع و پایدار از سر گرفته شود.
مخالفان دولت روحانی از ابتدا نسبت به این گفتگوها ابراز تردید کرده و به او هشدار دادند که بر سر حقوق و آنچه که «دستاوردهای هسته ای» می خوانند معامله نکند. آقای روحانی و وزیر خارجه اش، محمدجواد ظریف، بارها تاکید کرده اند که در عین رعایت «حقوق هسته ای»، برای لغو تحریم ها و بهبود اوضاع اقتصادی کشور تلاش می کنند.
برگزاری همایشی تحت عنوان «دلواپسیم» از سوی گروهی از اصولگرایان منتقد دولت در هفته گذشته و طرح انتقادهایی تند به مواضع و تصمیم گیری های تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، واکنش های گسترده ای را در سطوح مختلف برانگیخت. برخی از چهره های سیاسی مثل رییس مجلس از تیم مذاکره کننده دولت حمایت کردند.
علاء الدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز، کمیته هسته ای شورای عالی امنیت ملی را، حلقه ای از حلقه های تعیین چارچوب مذاکرات هسته ای با ۱+۵ خواند و گفت تصمیم گیری نهایی در مورد مذاکرات در حضور رهبر جمهوری اسلامی انجام می شود.
آیت الله خامنه ای همواره در سخنرانی های عمومی خود از دولت و تیم هسته ای حمایت کرده است، اما در عین حال با اظهار بی اعتمادی نسبت به دولتمردان ایالات متحده آمریکا، نسبت به نتیجه گفتگوهای هسته ای ابراز تردید می کند و از سخنان او کاملا مشخص نیست که آیا از روند مذاکرات راضی است یا نه.
هرچند به باور کارشناسان، ساختار سیاسی نظام جمهوری اسلامی در ایران به گونه ای نیست که در موضوع های بسیار مهم و حساسی همچون برنامه هسته ای ایران، بتوان بدون هماهنگی و اجازه رهبر سیاست ها و مذاکرات را پیش برد.