لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۷

بحران در کریمه: اوکراین از اقدام قهرآمیز علیه «تحریکات» روسیه پرهیز می کند


دولت جدید اوکراین می گوید از اقدام قهرآمیز علیه آنچه که «تحریکات» روسیه در شبه جزیره کریمه می خواند، پرهیز می کند، و روسیه را به توقف تحرکات نظامی در آن منطقه فراخوانده است.

آرسنلی یاتسنیوک نخست وزیر جدید اوکراین روز شنبه گفت کشورش در گرداب مناقشه نظامی با روسیه نخواهد افتاد. در همین حال، نخست وزیر منطقه خودمختار کریمه ادعا کرد بر تمامی نیروهای نظامی منطقه کنترل دارد و از رئیس جمهور روسیه خواسته تا در بازگرداندن «صلح و آرامش» به وی کمک برساند. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه گفته است درخواست کمک رهبر شبه جزیره کریمه را نادیده نخواهد گرفت.

سرگئی اکسنوف در پی بالاگرفتن تنش های هفته گذشته بر سر مقاومت کریمه در برابر مقامات جدید اوکراین، از سوی پارلمان آن بخش خودمختار اوکراین به نخست وزیری برگزیده شد.

شبه جزیره کریمه در جنوب شرقی اوکراین و بر ساحل دریای سیاه واقع است. بیشتر جمعیت آن را روس های طرفدار جدایی از اوکراین و پیوستن به فدراسیون روسیه تشکیل می دهند.

الیزابت آروت خبرنگار صدای آمریکا از سیمفروپل در شبه جزیره کریمه گزارش می دهد که سربازان و خودروهای نظامی ناشناس در کریمه و در منطقه ای بسیار دور از پایگاههای نظامی روسیه یا اوکراین دیده می شوند. روز شنبه دهها خودروی نظامی بیرون پارلمان در سیمفروپل – پایتخت منطقه خودمختار کریمه – دیده می شد.

روسیه می گوید تحرکات نظامی در کریمه در چارچوب توافق با اوکراین صورت می گیرد. اما مقامات اوکراین آن کشور را به تجاوز به حریم هوایی کشورشان متهم کرده اند.

اولکساندر تورچینف رئیس جمهوری موقت اوکراین فعالیت های نظامی روسیه را «تجاوز آشکار» به کشورش توصیف کرد، و آن را عملیاتی که در سال ۲۰۰۸ منجر به حمله روسها به منطقه آبخازیا در جمهوری گرجستان شد تشبیه کرد.

آرسن آووکوف، نخست وزیر موقت اوکراین هم می گوید نیروهای روسیه قصد اشغال نظامی کشور را دارند.

خبرنگار صدای آمریکا گفته است هر چند در فرودگاه سیمفروپل نقل و انتقال های نظامی صورت می گیرد و افراد مسلحی در لباس استتار، با تفنگ خودکار در محوطه فرودگاه دیده می شوند، وضعیت آرام به نظر می رسد.

از سوی دیگر گزارش هایی دریافت شده مبنی بر این که نیروهای روسی اطراف ایستگاه تلویزیون دولتی را محاصره کرده اند. یک مقام اوکراینی می گوید دو هزار سرباز روس در پایگاه نظامی در نزدیکی پایتخت پیاده شده اند.

روز پنجشنبه مردان مسلح کنترل ساختمان های دولتی در کریمه را به دست گرفتند و پرچم روسیه را برفراز ساختمان ها برافراشتند. پارلمان کریمه همان روز به انحلال دولت منطقه ای و برگزاری همه پرسی برای تعیین وضعیت کریمه در قبال اوکراین رأی داد. قرار است این همه پرسی روز چهارم خرداد – همزمان با روز انتخابات ریاست جمهوری اوکراین – برگزار شود.

نظری به تاریخ شبه جزیره

شبه جزیره کریمه در جنوب اوکراین و بر ساحل دریای سیاه واقع است و در شرق، مرز بسیار کوچکی با روسیه دارد. نیکیتا خروشچف، رهبر پیشین اتحاد شوروی سابق، در سال ۱۹۵۴ این شبه جزیره را تحت کنترل اوکراین قرار داد. با فروپاشی اتحاد شوروی در سال ۱۹۹۱، کریمه بخشی از جمهوری اوکراین شد.

بخش بزرگی از جمعیت کریمه را روس های طرفدار جدایی از اوکراین و پیوستن به فدراسیون روسیه تشکیل می دهند. مقر اصلی ناوگان نیروی دریایی روسیه در بندر سواستوپل در این شبه جزیره واقع است. قوم تارتار، اقلیت مسلمانی که به روس ها با نظر تحقیر نگاه می کنند، ساکن کریمه هستند.

اتهام فساد مالی یانوکوویچ

آرسنلی یاتسنیوک نخست وزیر جدید اوکراین دولت ویکتور یانوکوویچ رئیس جمهوری مخلوع آن کشور را متهم کرده که ۷۰ میلیارد دلار از خزانه کشور دزدیده و به حساب های خود در خارج از کشور منتقل کرده است. او می گوید ۳۷ میلیارد دلار اعتباری هم که آقای یانوکوویچ دریافت کرده بود، ناپدید شده، و اکنون اوکراین با مشکلات عمده مالی رو به روست.

مقامات قضایی در ژنو در حال رسیدگی به ادعاهای پولشویی توسط ویکتور یانوکوویچ و پسرش الکساندر هستند. دولت سوئیس اعلام کرده که حساب های بانکی ۲۰ نفر از مقامات اوکراین را مسدود می کند.

سخنرانی یانوکوویچ در روسیه

ویکتور یانوکوویچ پس از فرار از کیف، روز جمعه در شهر رستف در جنوب روسیه و در نزدیکی رود دن ر یک کنفرانس خبری خود را رهبر مشروع و قانونی اوکراین خواند و از مخالفانش خواست تا از «قانون شکنی های زشت» دست بردارند.

ساکنان مناطق غربی اوکراین که بیشتر گرایش به اروپا دارند علیه آقای یانوکوویچ به پاخاستند، اما وی در مناطق شرقی و جنوبی اوکراین که روس زبانند و پیوندهای اقتصادی و فرهنگی محکمی با روسیه دارند، محبوبیت دارد.

بعضی از ساکنان شهرهای غرب اوکراین می گویند جای تعجب است که او هنوز ادعای رهبری مردم کشوری را دارد که این همه درد و رنج برایشان به ارمغان آورده؛ و برای ما سخنرانی می کند.

اما لینا از اهالی خارکف – دومین شهر بزرگ اوکراین واقع در شرق آن کشور می گوید هنوز هم یانوکوویچ را رئیس جمهوری می داند. به نظر او دولت جدید با اعمال قدرت نظامی بر سر کار آمده و وجهه قانونی ندارد.
XS
SM
MD
LG