لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۵

امیدها و انتظارها برای گفتگوهای اتمی ایران در ژنو


وزیر امور خارجه ایران هفته آینده با مقامات ایالات متحده، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان، گروه موسوم به ۵ + ۱ دیدار خواهد کرد.

لحن آشتی جویانه حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید ایران سبب شده است که امیدها و انتظارات نسبت به ثمربخش بودن دور جدید مذاکرات در مورد برنامه اتمی ایران افزایش یابند.

آقای روحانی در مورد گفتگوهای اتمی آتی گفته است «من از طرف ایران به شما اطمینان می دهم که اراده کامل صد در صد وجود دارد تا در یک دوره زمانی بسیار کوتاه راهکاری برای مسئله اتمی پیدا شود».

ایران بارها ادعای خود در مورد صلح آمیز بودن برنامه اتمی کشور و مصارف غیرنظامی آن را تکرار کرده است اما کشورهای غربی و اسرائیل معتقدند ایران قصد دارد سلاح های اتمی بسازد.

جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده گفته است مذاکرات روز سه شنبه در ژنو برای ارزیابی نیات ایران مفید خواهند بود.

آقای کری گفته است «من معتقدم اگر برنامه اتمی این کشور اهداف صلح آمیز داشته باشد، راهی برای اثبات آن وجود خواهد داشت».

مقامات ایالات متحده می گوید «انرژی و عزم» دولت روحانی برای آن ها دلگرم کننده است.

آدام ارلی، سفیر پیشین ایالات متحده می گوید رئیس جمهوری جدید ایران با سیاستمداری هوشمند و داناست.

او می گوید «روحانی مخاطبان خود را به خوبی تشخیص می دهد و ذهن آن ها را می خواند. او در مقام یک میانه رو ظهور کرده و نشان می دهد که آماده آشتی است. گویی به نوعی در فضای کنونی هوای تازه ای را آورده است».

داگ باندو، تحلیلگر موسسه کاتو می گوید «(روحانی) در مقایسه با محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری پیشین ایران فضای جدیدی را ایجاد کرده است».

او می گوید «در حال حاضر، ما نه تنها او (روحانی) را چهره ای میانه رو می بینیم، بلکه او را با احمدی نژاد مقایسه می کنیم و همین خود قدمی به جلو است. بنابراین من فکر می کنم دولت (آمریکا) می تواند درخواست های خود را مطرح کند و فرصت دیگری (به ایران) بدهد».

با وجود شرایط کنونی، همه توجیه نشده اند. اسرائیل تصور می کند ایران فقط می خواهد زمان بخرد تا بتواند سلاح های اتمی تولید کند.

مارک رگو، سخنگوی دولت اسرائیل می گوید «وعده ها و حرف ها و حسن نیت ایرانی ها موجب نگرانی ما هستند، این ها فقط با دودآلود کردن فضا می خواهند برنامه اتمی خود را با جدیت پیش ببرند. واقعیت ها از چیز دیگری حکایت می کنند. اسرائیل در مورد اعمال ایران قضاوت می کند و نه حرف هایش».

اسرائیل ادعا می کند حق دارد برای ممانعت ایران از توسعه سلاح های اتمی به این کشور حمله کند، اما باندو می گوید تلاش جدی دولت اوباما بر این امر متمرکز شده است.

باندو می گوید «پیام حمله نظامی به دولت ایران این است که مجهز بودن به سلاح اتمی برای محافظت از کشور ضروری است. این اقدام پیامدهای منفی بسیاری خواهد داشت».

آدام ارلی می گوید پیشگیری از این معضل دلیل دیگری است که کسب توافقی با پرزیدنت روحانی ضروری است. او در عین حال خاطرنشان می کند که دستیابی به هر نوع توافقی باید جامع و فراگیر باشد.

ارلی می گوید «اگر ما شاهد تردید و یا فریب کاری و مسخره بازی باشیم، اگر ببینیم که پاسخ به پرسش ها و یا مسائل مربوط به این امر را نمی گیریم، متوجه می شویم که همه این حرف ها ظاهری بوده و هیچ اقدام عملی مدنظر (ایران) نبوده است».

ایالات متحده ادعا کرده است تا زمانی که تهران «قدم های عملی و معتبری» برای اجرای تعهدات بین المللی اش برندارد، تحریم های اقتصادی علیه ایران به قوت خود باقی خواهند بود.
XS
SM
MD
LG