لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۲

دیپلماسی دیجیتالی کانادا و نظاره انتخابات ایران


با وجودی که کانادا کلیه مناسبات دیپلماتیک خود را با جمهوری اسلامی ایران قطع کرده و بارها عملکرد دولتمردان تهران را به باد انتقاد شدید گرفته است، اما به نظر می رسد اقشار مختلف تحلیلگران، سیاستمداران و کارشناسان این کشور انتخابات ریاست جمهوری روز جمعه در ایران را با علاقه و توجه دنبال می کنند.

دست اندرکاران پروژه «گفتگوی جهانی در مورد آینده ایران» با همکاری وزارت امور خارجه دولت محافظه کار کانادا از گروهی از ناظران کارکشته انتخاباتی، تحلیلگران و تعدادی از افراد مسلط به زبان فارسی را برای نظارت و بررسی انتخابات روز جمعه در ایران دعوت کرده است، گرچه هیچ یک از این افراد رای نمی دهند و به صندوق های رای گیری در داخل کشور دسترسی ندارند.

همزمان با آغاز رای گیری در ایران در روز جمعه، دانشکده «امور جهانی» مرکز مانک دانشگاه تورنتو میزبان افرادی خواهد بود که روند مشارکت، رای گیری و احتمالاً انتخاب رئیس جمهوری جدید و تعیین جانشین محمود احمدی نژاد را از راه دور نظارت خواهند کرد.

براساس این برنامه ناظران «موسسه دموکراتیک ملی»، سازمان غیردولتی آمریکا اطلاعاتی را که به صورت اینترنتی گردآوری کرده اند، در اختیار علاقه مندان و ایرانیان داخل و خارج از کشور قرار خواهند داد. ایرانیان می توانند روند رای گیری را از طریق فیس بوک، توئیتر و گوگل به صورت زنده تماشا کنند.

تعدادی از مقامات دولت فدرال کانادا به شرط افشا نشدن نامشان به «سی بی سی»، تلویزیون دولتی کشور گفته اند ایده این پروژه به هدف گشودن پنجره ای نادر به روی روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران بوده است.

بنا به گزارش تلویزیون دولتی کانادا، ابتکار نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری ایران بخش بلندپروازانه ای از پروژه دولت کانادا برای اعمال دیپلماسی دیجیتالی در ایران است.

یک مقام نزدیک به جان برد، وزیر امور خارجه دولت کانادا به این شبکه گفته است «برقراری ارتباط با مردم ایران دقیقاً همان گفتگویی است که حکومت تهران با اعمال سیاست ها و اقدامات سرکوبگرانه خود برای ممانعت از آن تلاش می کند.

رسانه های کانادا پروژه دیپلماسی دیجیتالی دولت اتاوا را در شرایطی که دیپلماسی سنتی راهگشا نبوده است، یک تجربه منحصر به فرد و استثنایی خوانده اند.

در بخشی از ابتکار نظارت بر انتخابات روز جمعه، دیدگاه ها و برنامه های تلویزیونی به زبان فارسی و گزارش های ایرانیان در مورد انتخابات و تقلب و یا تخلفات احتمالی در شبکه های اجتماعی به صورت زنده در اختیار علاقه مندان خواهد بود.

این ابتکار بخشی از پروژه «گفتگوی جهان در مورد آینده ایران» است که ماه گذشته به دعوت از وزارت امور خارجه کانادا و به میزبانی دانشکده امور جهانی دانشگاه تورنتو آغاز شد.

روزنامه کانادایی گلوب اند میل در تشریح این پروژه می نویسد: «طراحی این پروژه، مسئله دیپلماسی عمومی و یا استفاده از شبکه های اجتماعی و یا راهبردهای دیجیتالی به جای دیپلمات ها و حتی هدف بهبود مناسبات با یک دولت خارجی نیست، بلکه این ابتکار اساساً با این هدف راه اندازی و طراحی شده است که یک دولت خارجی به طور کامل کنار گذاشته شود و گفتگوی مستقیم با مردم آن کشور برقرار شود».

این روزنامه می نویسد دولت کانادا در تلاش است تا ابزارهایی برای تقویت یک جنبش برای تغییر در یک کشور دیگر ایجاد کند.

کانادا بارها مقامات جمهوری اسلامی و دولت ایران را به دلیل نقض حقوق بشر، حمایت از تروریسم و رویارویی با جامعه بین المللی و سرننهادن به قطعنامه های بین المللی در مورد بلندپروازی های اتمی این کشور به باد انتقاد شدید گرفته اند.
XS
SM
MD
LG