جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، در تازه ترین گزارش خود به «برخورد خشن و مرگبار ماموران امنیتی در سرکوب» معترضان آبان سال گذشته، «شکنجه بازداشت شدگان» و «صدور احکام ناعادلانه و سنگین» برای آنان اشاره کرده است.
این تازهترین گزارش جاوید رحمان است که اواخر ماه گذشته نهایی شد و اکنون برای ارائه به هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد به دبیر کل سازمان ملل داده شده است. مجمع عمومی سازمان ملل با شرکت سران کشورها حدود یازده روز دیگر در ۱۵ سپتامبر آغاز میشود.
بخش نخست این گزارش به بررسی برخورد جمهوری اسلامی به اعتراضات آبان سال گذشته در ایران به گرانی بنزین اختصاص داده است. او در این گزارش آورده که از خشونت بیش از حد و مرگبار نیروهای سپاه، پلیس و بسیج علیه معترضان آبان سال گذشته شوکه شده است. گزارشگر سازمان ملل اضافه کرده است که بر اساس آمار معتبر دست کم ۳۰۴ نفر از جمله ۲۳ کودک در جریان اعتراضات کشته شدند. بیشترین کشته شدگان مربوط به استانهای تهران ۱۳۰، خوزستان ۵۷، البرز ۳۳ وکرمانشاه با ۳۰ نفر بوده است.
در این گزارش آمده است که بررسی ها نشان می دهد در بیشتر موارد، نیروهای امنیتی به قصد کشتن معترضان اقدام به شلیک می کردند چرا که در بسیاری از موارد به اعضای حیاتی نظیر سر، گردن، قلب و سینه شلیک شد.
در این گزارش همچنین آمده است که یک دختر و ۲۲ پسر، از جمله کودکان کشته شده با شلیک نیروهای امنیتی هستند؛ محمد دوستخواه، نوجوان ۱۵ ساله که هنگام بازگشت از مدرسه کشته شد و محسن محمدپور ۱۷ ساله که در جریان اعتراضات خرمشهر جان باخت.
آقای رحمان در این گزارش برخورد به شدت خشونت بار نیروهای امنیتی را نشان دهنده نقض آشکار حق حیات مردم دانسته و از اینکه جمهوری اسلامی مسئولیت استفاده از سلاح علیه معترضان را به عهده نگرفته انتقاد کرد. او به سخنان متناقض مسئولان، از جمله وزیر کشور، که تایید کننده شلیک به معترضان است، اشاره کرده است.
روز چهارشنبه نیز سازمان عفو بینالملل در آخرین گزارش خود به شرح بازداشت، بازجویی، و روند دادرسی ناعادلانه در پروندههای بازداشتشدگان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ پرداخته است و اعلام کرده است که برخی از بازداشتشدگان با «اعدام نمایشی، شوک الکتریکی، و القای حس خفگی با آب» شکنجه شدهاند.
عفو بینالملل در گزارش خود از طریق تحقیق در رابطه با برخوردهای مقامات مسئول با دستگیرشدگان به این نتیجه رسیده است که این مقامهای جمهوری اسلامی به طور گسترده و سازمان یافته به نقض شدید حقوق بشر، از جمله از طریق بازداشت خودسرانه، ناپدیدسازی قهری، شکنجه، و سایر بدرفتاریها و نقض آشکار حق برخورداری از محاکمه عادلانه، اقدام کردهاند.
ضرب و شتم، شلاق، شوک الکتریکی، آویزان کردن، اعدامهای نمایشی، القای حس خفگی با آب، خشونت جنسی، تجویز اجباری مواد شیمیایی، و محرومیت از مراقبتهای پزشکی از جمله شکنجههای تکاندهنده و محاکمه صدها نفر با اتهامات امنیتی بیاساس، همراه با نقض شدید موازین دادرسی عادلانه و صدور احکام اعدام بر اساس «اعترافات» اجباری گرفته شده تحت شکنجه، نیز از جمله موارد گسترده نقض حقوق بشر است که سازمان عفو بینالملل در این گزارش به آنها پرداخته است.
پیش از انتشار گزارش گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، انتشار احکام اعدام و زندان های سنگین علیه تعدادی از بازداشت شدگان اعتراضات آبان موجب انتقاد گسترده در رسانه ها و شبکه های اجتماعی شد.
ایالات متحده بارها به سرکوب معترضان در ایران و صدور احکام سنگین برای معترضان انتقاد کرده است.
مایک پمئپو، وزیر خارجه ایالات متحده در نخستین واکنش به اعتراضات گسترده آبان ۹۸ در شهرهای ایران، خطاب به مردم ایران نوشت: «ایالات متحده در کنار شما است.» او در پیام توئیتر خود گفته بود: «من پیامی برای مردم دارم: ایالات متحده صدای شما را میشنود. ایالات متحده از شما حمایت میکند. ایالات متحده با شما است.»
آمریکا میگوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم، صرف حمایت از گروههای تروریستی و بی ثبات سازی در خاورمیانه میکند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است.