سازمان عفو بینالملل در آخرین گزارش خود به شرح بازداشت، بازجویی، و روند دادرسی ناعادلانه در پروندههای بازداشتشدگان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ پرداخته است و اعلام کرده است که برخی از بازداشتشدگان با «اعدام نمایشی، شوک الکتریکی، و القای حس خفگی با آب» شکنجه شدهاند.
این نهاد حقوق بشری روز چهارشنبه ۱۲ شهریور اعلام کرد، در اعتراضات سراسری آبان ۹۸ مقامات و مسئولان ایرانی کارزاری برای سرکوب گسترده به راه انداختند که به جان باختن صدها نفر بر اثر استفاده عامدانه از سلاحهای مرگبار و دستگیری بیش از هفت هزار مرد، زن، و کودک بین ۱۰ تا ۱۸ ساله طی چند روز منجر شد.
عفو بینالملل در گزارش خود از طریق تحقیق در رابطه با برخوردهای مقامات مسئول با دستگیرشدگان به این نتیجه رسیده است که این مقامهای جمهوری اسلامی به طور گسترده و سازمان یافته به نقض شدید حقوق بشر، از جمله از طریق بازداشت خودسرانه، ناپدیدسازی قهری، شکنجه، و سایر بدرفتاریها و نقض آشکار حق برخورداری از محاکمه عادلانه، اقدام کردهاند.
ضرب و شتم، شلاق، شوک الکتریکی، آویزان کردن، اعدامهای نمایشی، القای حس خفگی با آب، خشونت جنسی، تجویز اجباری مواد شیمیایی، و محرومیت از مراقبتهای پزشکی از جمله شکنجههای تکاندهنده و محاکمه صدها نفر با اتهامات امنیتی بیاساس، همراه با نقض شدید موازین دادرسی عادلانه و صدور احکام اعدام بر اساس «اعترافات» اجباری گرفته شده تحت شکنجه، نیز از جمله موارد گسترده نقض حقوق بشر است که سازمان عفو بینالملل در این گزارش به آنها پرداخته است.
در بخشی از این گزارش به نقل از یک معترض بازداشت شده اهل مشهد آمده است: «هر طور میتوانستند ما را عذاب دادند. حتی تهدید میکردند که پسرت را هم به خاطر کارهای شما از دانشگاه اخراج میکنیم. میگفتم من برای احقاق حق و وضعیت معیشتی مردم به خیابان آمدم. من میبینم که خانواده خودم و دوستانم در فقر داریم دست و پا میزنیم. ما برای این به خیابان آمدیم. اما آنها میگفتند نه شما باید بگویی با چه کسی در ارتباط هستی و از چه گروهکهایی دستور میگیری. میگفتم این یک اعتراض مدنی بوده ... اما میگفتند که نه، شما به رهبری توهین کردهاید. شما علیه نظام هستید.»
همچنین عنوان شده که این نهاد حقوق بشری نامههایی را خطاب به حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، و ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، ارسال کرده و با تشریح نگرانیهای خود در این زمینه، خواهان اظهارنظر و شفاف سازی از جانب این مقامهای حکومتی شده است، اما گفته میشود تا زمان انتشار این گزارش پاسخی از جانب آنان دریافت نشده است.
سازمان عفو بین الملل پیش از این در گزارشی اعلام کرده بود که آمار کشتهشدگان اعتراضات در ایران بین روزهای ۲۵ تا ۲۸ آبان ماه ۳۰۴ نفر - شامل ۲۳ کودک - بوده است.
از صفحه ویژه اعتراضات مردمی آبان ۱۳۹۸ دیدن کنید.
پرزیندت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، نیز با انتشار متنی در توئیتر خود اعلام کرده بود: «ایران آن قدر بیثبات شده است که رژیم تمام سیستم اینترنتی را قطع کرد تا مردم خوب ایران نتوانند درباره خشونت شدیدی که در داخل آن کشور جریان دارد، صحبت کنند.»
مایک پمئپو، وزیر خارجه ایالات متحده در نخستین واکنش به اعتراضات گسترده آبان ۹۸ در شهرهای ایران، خطاب به مردم ایران نوشت: «ایالات متحده در کنار شما است.» او در پیام توئیتر خود گفته بود: «من پیامی برای مردم دارم: ایالات متحده صدای شما را میشنود. ایالات متحده از شما حمایت میکند. ایالات متحده با شما است.»
آمریکا میگوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم، صرف حمایت از گروههای تروریستی و بی ثبات سازی در خاورمیانه میکند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است.