لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۴۹

ادامه واکنش‌های گسترده جهانی به اعدام نوید افکاری؛ چهره‌های سیاسی، فرهنگی، ورزشی و نهادهای حقوق بشر اعدام کشتی‌گیر ایرانی را محکوم کردند


 نوید افکاری، کشتی‌گیر ایرانی، روز شنبه و به رغم اعتراضات بسیار گسترده جهانی به این حکم، اعدام شد
نوید افکاری، کشتی‌گیر ایرانی، روز شنبه و به رغم اعتراضات بسیار گسترده جهانی به این حکم، اعدام شد

واکنش‌های جهانی به اعدام نوید افکاری توسط رژیم جمهوری اسلامی ادامه دارد و علاوه بر نهادهای مدافع حقوق بشر، مقام های سیاسی و نهادهای جهانی ورزشی نیز این اقدام را محکوم کردند.

روز شنبه در پی اعلام خبر اعدام این کشتی گیر جوان ایرانی، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر ضمن استفاده از هشتگ فارسی «نویدمان را کشتند» نوشت، «اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران یک اقدام خبیثانه و ظالمانه است.»

او اضافه کرد: «ما آن را به قوی‌ترین شکل محکوم می‌کنیم. آن یک حمله شنیع به کرامت انسانی است، حتی با معیارهای حقیر این رژیم.»

رابرت دسترو، مدیر امور دموکراسی و حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا نیز خشم خود را از اعدام نوید افکاری پس از شکنجه و اعتراف تلویزیونی اجباری ابراز کرد و در توییتی نوشت: «بی رحمی رژیم ایران حد و مرزی ندارد و باید پاسخگو نگاه داشته شوند.»

همچنین کلی کرفت نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نیز در توئیتی با استفاده از هشتگ فارسی «نویدمان را کشتند»، اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران را محکوم کرد.

کلی کرفت ضمن ابراز همدردی با خانواده نوید افکاری نوشت: «ما بی‌اعتنایی مداوم و بی‌شرمانه رژیم ایران به جان انسان را محکوم می‌کنیم.» او اضافه کرد: «صداهای مردم ایران ساکت نخواهد شد.»

سناتور جمهوریخواه، مارکو روبیو نیز اعدام نوید افکاری را محکوم کرد و گفت: اعدام نوید افکاری، قهرمان کشتی، آن هم فقط به خاطر استفاده از حق آزادی بیان خود، باید به جهانیان یادآوری کند که رژیم مذهبی حاکم بر ایران وحشی، بی‌رحم، و اهریمنی است.

آلیسا فرح، مدیر ارتباطات کاخ سفید، نیز در پیامی در توئیتر ضمن همدردی با خانواده نوید افکاری و مردم ایران نوشت: جهان رژیم ایران را با آنچه که واقعا هست، بی رحمی و وحشیگری و عقب ماندگی آن، می‌بیند. او اضافه کرد که مردم فوق العاده ایران سزاوار آینده بهتر و روشن تری هستند.

جو بایدن، معاون سابق رئیس جمهوری آمریکا و نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری، با انتشار پیامی در توئیتر اعدام نوید افکاری را بی رحمانه و تکان دهنده خواند و گفت: «هیچ کشوری نباید معترضان یا فعالان مسالمت جو را دستگیر، شکنجه، یا اعدام کند. ایران باید سایر زندانیان سیاسی از جمله نسرین ستوده و آمریکایی هایی که غیرعادلانه دستگیر شده اند را آزاد کند.»

افراد و نهادهای مدافع حقوق بشر محکوم کردند

نهادهای بین المللی مدافع حقوق بشر که پیشتر خواستار توقف اجرای حکم و برخورداری نوید افکاری از دادرسی عادلانه شده بودند، اجرای این حکم را محکوم کردند.

عفو بین الملل با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که از اعدام ناگهانی، وحشت انگیز و مخفیانه نوید افکاری شوکه شده است. در این بیانیه آمده است: این تمسخر عدالت نیازمند واکنش سریع جهانی است.

کنت راث، مدیر دیدبان حقوق بشر نیز با شرم‌آور خواندن اعدام نوید افکاری نوشت که پیش از اجرای حکم این سازمان طی بیانیه ای صدور حکم اعدام بر اساس اعترافات اجباری و تحت شکنجه را رفتار نظام مند مقام های جمهوری اسلامی دانسته بود و خواستار رسیدگی سریع و شفاف به ادعای شکنجه نوید افکاری و برادرانش و محاکمه دوباره آنها شده بود.

مینکی وردن، از مدیران دیدبان حقوق بشر نیز در پیامی در توئیتر اجرای حکم اعدام نوید افکاری را نقض تکان دهنده حقوق بشر خواند و با اشاره به اینکه ایران امیدوار به دریافت میزبانی رویدادهای ورزشی بسیاری از جمله جام ملت های آسیا است، نوشت : «بیایید هرگز اقدام ایران در اعدام یک ورزشکار را فراموش نکنیم.»

واکنش شهبانو فرح پهلوی

شهبانو فرح پهلوی روز یکشنبه ۲۳ شهریور ۱۳۹۹ با انتشار بیانیه‌ای که نسخه‌ای از آن به صدای آمریکا فرستاده شد، ضمن همدردی با مادر و خانواده نوید افکاری، گفت: «نوید افکاری قهرمان بود و قهرمان از جهان رفت. قهرمان نوید افکاری، مثل همه ایرانیانی که در تمام این سال ها برای آزادی ایران مبارزه کردند، رنج زندان و شکنجه و اعدام را به جان خریدند و هرگز از مبارزه دست نکشیدند، خواهان عدالت و آزادی بود و در این راه جان باخت.»

بیانیه شهبانو فرح پهلوی در رابطه با اعدام نوید افکاری توسط رژیم حاکم بر ایران
بیانیه شهبانو فرح پهلوی در رابطه با اعدام نوید افکاری توسط رژیم حاکم بر ایران

واكنش شاهزاده رضا پهلوی

شاهزاده رضا پهلوی روز یکشنبه ۲۳ شهریور در یک پیام صوتی كه نسخه اى از آن به صداى امريكا ارسال شد، ضمن همدردى با خانواده افكارى با بيان اين كه رویای نوید، پایان تبعیض، تحقیر، ظلم و فساد، بازگشت ایران و ایمان به فردایی متفاوت از امروز بود، گفت: «هر آن که دل در گروی ایران و رهایی ایران دارد،عزادار نوید افکاری است.»

Crown Prince Reza Pahlavi on Navid Afkari's Execution
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

واکنش نهادهای ورزشی بین المللی

اعدام این کشتی گیر ۲۷ ساله ایرانی واکنش نهادهای ورزشی جهان را نیز در پی داشت.

کمیته ملی المپیک روز شنبه در پی اعلام خبر اعدام نوید افکاری، طی بیانیه ای این خبر را غم انگیز خواند و اعلام کرد که از شنیدن آن شوکه شده است. کمیته ملی المپیک همچنین اعلام کرد که پیشتر توماس باخ، رئیس این کمیته، شخصا از رئیس جمهوری و رهبر جمهوری اسلامی خواستار بخشش نوید افکاری شده بود. بیانیه اضافه کرده است: عمیقا غم انگیز است که درخواست ورزشکاران در سراسر جهان و اقدامات کمیته بین المللی المپیک و فدراسیون جهانی کشتی با کمیته ملی المپیک ایران و فدراسیون کشتی ایران بی نتیجه ماند.

حساب کاربری یواف‌سی، یا سازمان مبارزات قهرمانی، نیز در میانه مسابقاتش عکسی از نوید افکاری را منتشر کرد و تاریخ تولد و مرگش را به تاریخ میلادی نوشت. این اقدام واکنش بسیاری از دنبال کنندگان این حساب را در پی داشت در کامنت های بسیاری، برخی از کاربران موضوع اعدام این ورزشکار را به دیگران اطلاع دادند.

در این بین، ویدئویی از بابی گرین، قهرمان ورزشهای رزمی در همین حساب کاربری منتشر شد که پس از پایان مسابقه اش در مصاحبه ای اعلام کرد که قبل از مسابقه شنید که «یک مرد به خاطر اعتراض جانش را از دست داده است» و به این خاطر قلبش شکست. او مصاحبه را نیمه تمام رها کرد.

همچنین شاهزاده علی حسین، رئیس فدراسیون فوتبال اردن، نیز در پیامی در توئیتر نوشت: «اینکه نوید را بدون محاکمه شفاف و عادلانه به قتل رساندند، بسیار وحشتناک است.» او از نهادهایی چون فدراسیون جهانی فوتبال- فیفا، کمیته بین‌المللی المپیک، و فدراسیون جهانی کشتی خواست که تا جمهوری اسلامی ایران حقوق بشر را رعایت نکند به مسابقات ورزشی بین المللی راه پیدا نکند.

واکنش سایر کنشگران و چهره‌های فرهنگی و هنری

مسیح علینژاد، روزنامه‌نگار و مجری و مفسر برنامه تبلت بخش فارسی صدای آمریکا، تصاویری از پلاکاردها و پرده های تسلیت دوستان نوید افکاری را که مقابل خانه آنها در شیراز نصب شده‌اند، منتشر کرده است. در مقابل یکی از پلاکارها دوبنده کشتی او نیز نصب شده است.

ویدئوهای دیگری نیز نشان می‌دهد که بستگان و دوستان نوید افکاری با تاریک شدن هوا در حالی که به صدای ضبط شده او در زندان گوش می‌دهند بر مزار او شمع روشن می‌کنند.

اعدام نوید افکاری واکنش چهره‌های فرهنگی ایرانی در گوشه و کنار دنیا را در پی داشت. امید جلیلی، هنرپیشه و کمدین سرشناس بریتانیایی ایرانی‌تبار، در پیامی نوشت: «یک یادآوری که جمهوری به اصطلاح اسلامی ایران به سیاستش برای زدن اتهام‌های ناروا ادامه می‌دهد تا جنایت و نقض حقوق بشر را توجیه کند. آنها با بهائیان و اقلیت‌ها این گونه رفتار کردند و حالا با قهرمان ورزشی‌شان هم همین کار را می‌کنند. حقیقتی تلخ در کره زمین در قرن ۲۱.»

آری شهروز شالیکار، نویسنده و کارمند ارشد دولت اسرائیل، نیز در پیامی در توئیتر نوشت: «احساسم مثل کسی است که داغ برادر بر جانش نشسته. من جمهوری اسلامی نمی‌بخشم، بابت بلایی که برسر این کشور زیبا آورد. سرزمینی که پدر و مادرم در آنجا زاده و رشد کرده اند. آسوده بخواب برادر نوید افکاری.»

گلشیفته فراهانی، بازیگر ایرانی در هالیوود نیز با انتشار هشتک نوید افکاری در توئیتر خود نوشت: «طناب بر گردنِ ايران است. نويد افكارى گوشت و پوستِ ايران. كشتى گيرِ ايران. ورزشكارِ ايران. پسرِ خوبِ ايران و مادَرَش... ديگر جان ندارد.... ايران جان ندارد...»

رخشان بنی اعتماد، کارگردان سینما در ایران نیز در توئیتر نوشت: «تقدیر نامبارک در شهریورماه ۱۳۹۹، روز ملی سینمای ایران را با پر کشیدن نوید افکاری پیوند زد تا برای همیشه از یاد نرود که رسالت هنر تاباندن نور بر فراموشخانه تاریخ است.»

خانم بنی‌اعتماد در توئیت اعتراض‌آمیز دیگری نوشته است: «با مردم چه می‌کنید؟ کدام روزن رابرای شنیدن صدای مردم باز گذاشته‌اید؟ هم‌چنان برآنید تا با خشونت، مردم را از ابتدایی‌ترین حقوق انسانی بدیهی‌ترین نیازهای شهروندی‌شان محروم کنید؟ بدانید که فریاد فروخُفته درگلوی مردم این سرزمین درتاریخ ماندگار خواهد شد.»

همچنین ابراهیم حامدی، با نام هنری «ابی»، خواننده سرشناس ایرانی در حساب کاربری اینستاگرام خود با انتشار نام نوید افکاری در یک صفحه سیاه نوشت: «وقتی تو گود حماقت، پهلوونمون فلک شد...»

محمد رسول اف، کارگردان سینمای ایران، نیز در توئیتر نوشت: «نوید افکاری طعمه نمایش قدرت سرکوب‌تان شد، اما جان او در جان ما نشست. همان‌جا که یاد کشته‌های آبان، یاد مسافران پرواز اوکراین، یاد پویا بختیاری، اعدام‌ها در کردستان، یاد رنج‌های نسرین ستوده، نرگس محمدی و همه کوشندگان آزادی نشسته است. از اقیانوس نفرتی که می‌سازید، نمی‌هراسید؟»

نازنین بنیادی، بازیگر ایرانی‌تبار هالیوود و فعال حقوق بشر، نیز با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت که امروز برای بسیاری از ایرانیان روز سختی بود. او با بیان این که «همه ما به کسانی که برای نجات نوید افکاری فریاد زدند امید داریم» اضافه کرد: «به کسانی که همچنان ساکت هستند: چند جان بیگناه دیگر باید از دست برود تا شما نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کنید؟»

نوید افکاری، کشتی گیر ۲۷ ساله ایرانی و یکی از بازداشت شدگان در اعتراضات مردمی روز شنبه ۲۲ شهریور، در شیراز اعدام شد.

حکم اعدام نوید افکاری در روزهای گذشته اعتراضات بین المللی را در پی داشت و کارزار اینترنتی گسترده‌ای در اعتراض به حکم او شکل گرفته بود. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز در توئیتی از ایران خواسته بود که این کشتی گیر را اعدام نکند.

با این حال به گفته حسن یونسی، وکیل نوید افکاری، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی «برای اجرای حکم آنقدر عجله» داشته که برخلاف آیین‌نامه مصوب خود مانع دیدار فرد محکوم به اعدام با خانواده‌اش پیش از اجرای حکم شده است.

نوید افکاری که در پی اعتراضات مرداد ۹۷ بازداشت شد، به ۲ بار اعدام، شش سال و نیم حبس، و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده بود. او به اتهاماتی چون تحریک مردم به قصد برهمزدن امنیت کشور، فعالیت تبلیغی علیه نظام،‌ توهین به رهبری و تبانی اجتماع به شش سال و شش ماه زندان محکوم شد. اما بیشترین مجازات او برای اتهام قتل یک مامور امنیتی در جریان اعتراضات در شیراز است. او به اتهام قتل و محاربه به دو بار اعدام محکوم شد.

وحید و حبیب، برادران این کشتی‌گیر، نیز به اتهامات مشابهی به ۵۴ و ۲۷ سال زندان با شلاق محکوم شده‌اند.

یک منبع نزدیک به برادران افکاری می‌گوید احکام اعدام و زندان‌های طولانی برای این سه برادر بر اساس اعترافات اجباری بعد از شکنجه‌های شدید و تهدید شکل گرفته است.

مادر نوید افکاری نیز در ویدئویی که در شبکه های اجتماعی منتشر شد اعلام کرد که محاکمه فرزندانش ناعادلانه بوده و ماموران امنیتی آنها را تحت شکنجه و تهدید وادار کردند علیه یکدیگر اعتراف کنند.

واکنش آمریکا به صدور حکم؛ پرزیدنت ترامپ: آنها به بدترشدن وضع اقتصادی اعتراض داشتند

دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۳ شهریور در پیامی در توئیتر به انتشار خبر محکومیت یک ورزشکار ایرانی به جرم شرکت در تظاهرات خیابانی واکنش داد و از مسئولان جمهوری اسلامی خواست او را اعدام نکنند.

پرزیدنت ترامپ نوشت: می‌شنویم که ایران به دنبال اعدام یک ستاره بزرگ و مردمی کشتی است، نوید افکاری ۲۷ ساله که تنها اقدامی که انجام داده شرکت در تظاهرات خیابانی ضدحکومتی بود. آنها به «بدتر شدن وضعیت اقتصادی و تورم» اعتراض داشتند.

وی در ادامه در یک توئیت دیگر خطاب به رهبران ایران نوشت: «باعث خشنودى من خواهد شد، اگر شما زندگی این مرد جوان را ببخشید و او را اعدام نکنید،. ممنونم!»

ساعاتی پیش از آن نیز مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توئیتر نوشت: «ما نیز مانند [مردم] جهان، از بابت صدور حکم اعدام برای نوید افکاری، که پس از شرکت در تظاهرات مسالمت آمیز در سال ۲۰۱۸ تحت شکنجه مجبور به اعتراف دروغین شد، خشمگین هستیم. رژیم ایران همچنین دو برادر او را شکنجه داد و به ده‌ها سال زندان محکوم کرد. آنها را رها کنید!»

در پی انتشار ویدئویی از مادر نوید افکاری، کاربران شبکه‌های اجتماعی به این حکم اعتراض کرده و خواستار لغو حکم اعدام شدند.

نهادهای حقوق بشری می‌‌گویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمی‌کند و بعضا افرادی بی‌گناه محاکمه و حتی اعدام شده‌‌اند. برای نمونه جمهوری اسلامی در دهه شصت هزاران نفر را که محکومیت زندان داشتند، اعدام کرد.

آمریکا می‌گوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم ایران، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بر هم زدن ثبات در خاورمیانه می‌کند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت دارایی‌های خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است.

XS
SM
MD
LG