لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۲۴

دیدگاه | بایدن چگونه می‌تواند توافق هسته‌ای ایران را تصحیح کند


پرزیدنت بایدن در کاخ سفید با جنت یلن، وزیر خزانه داری ایالات متحده، و کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری آمریکا، ملاقات می کند. ۲۹ ژانویه ۲۰۲۱
پرزیدنت بایدن در کاخ سفید با جنت یلن، وزیر خزانه داری ایالات متحده، و کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری آمریکا، ملاقات می کند. ۲۹ ژانویه ۲۰۲۱

فرد فلیتز، رئیس «مرکز سیاستگذاری امنیتی»، معاون مشاور رئیس جمهوری آمریکا و معاون رئیس کارکنان «شورای امنیت ملی» در سال ۲۰۱۸، در یادداشتی در نشریه «نشنال ریویو»، نوشته است رئیس جمهوری جدید ایالات متحده باید به درخواست های پوچ تهران بی اعتنا باشد و پیش شرط های خودش را برای از سر گرفتن گفتگوها تعیین کند.

فلیتز می گوید مقام های ایرانی هفت پیش شرط را برای دولت بایدن پیش از بازگشت به تعهداتشان بر مبنای برجام تعیین کرده اند.

به نظر می رسد این پیش شرط ها نقشه ای برای مرعوب کردن مقام های دولت بایدن باشد که سخت می کوشند به برجام و توافقی حتی بدتر از آن بازگردند.

نخست؛ اسرائیل هنگام فاش کردن آرشیو اسناد ربوده شده هسته ای ایران در سال ۲۰۱۸ ثابت کرد که تهران هرگز به برجام پایبند نبوده است.

دوم؛ حتی در صورت پایبندی ایران به تعهداتش، برجام توافقی پر ایراد بوده که به تهران اجازه ادامه فعالیت های مرتبط با ساخت جنگ افزار هسته ای شامل غنی سازی اورانیوم را داده و ایران در این مدت بر روی ساخت کلاهک هسته ای کار کرده است.

آخر؛ مقام های ایران روشن کرده اند که هرگز بر روی توافق بهتری که مورد نظر دولت بایدن است مذاکره نخواهند کرد.

پرزیدنت بایدن باید این پنج پیش شرط را برای از سر گرفتن مذاکرات تعیین کند:

۱- ایران باید تمام فعالیت های غنی سازی اورانیوم را متوقف کند؛ ساخت سنتریفیوژها را برای همیشه متوقف کرده و سنتریفیوژهای فعال را جمع کند؛ از پیگیری رآکتور آب سنگین دست بکشد؛ ذخایر اورانیوم غنی شده را به خارج از کشور بفرستد؛ به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی امکان بازرسی «هر زمان، هر مکان» در سامانه های مرتبط با جنگ افزار هسته ای را بدهد؛ از فعالیت های ساخت اورانیوم فلزی دست بردارد؛ و به تمام پرسش های آژانس درباره فعالیت های گذشته اش بر روی جنگ افزار هسته ای پاسخ دهد.

۲- «بندهای غروب» کوتاه مدت برجام باید حذف و محدودیت های آن دائمی شود. یکی از محدودیت های عمده در ۲۰۲۰ منقضی شد و تاریخ انقضای موارد دیگر در ۲۰۲۳ و ۲۰۲۵ سر می رسد.

۳- هر توافقی باید تهدیدهای ناشی از ایران برای امنیت منطقه ای و بین المللی شامل برنامه موشک های بالستیک، حمایت از تروریسم، مداخله در مشاجرات خاورمیانه و تامین مالی و تسلیحاتی گروه های نیابتی مانند حزب الله در لبنان و شورشیان حوثی در یمن را خنثی کند.

۴ـ اگر چه مقام های دولت بایدن عهد کرده اند درباره بازگشت ایالات متحده به توافق هسته ای با متحدان منطقه ای مشورت کنند، اما باید فراتر از آن رفته و اطمینان حاصل کنند که در هر توافق تازه ای با ایران نگرانی های امنیتی این کشورها مورد رسیدگی قرار بگیرد.

۵ـ هر توافق تازه با ایران برای تائید به صورت یک معاهده به سنای ایالات متحده فرستاده شود. بر مبنای قانون اساسی ایالات متحده هر معاهده ای برای تائید باید از رای دو سوم اعضای سنا برخوردار باشد. از این طریق از تکرار اشتباه دوره اوباما پرهیز خواهد شد.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | توصیه‌های جیسون رضاییان؛ چالش پیش روی بایدن، تعامل با مردم ایران خواهد بود

XS
SM
MD
LG