یک مقام محلی یمن روز پنجشنبه گفت در اثر حمله توپخانهای ارتش عربستان سعودی به یک مرکز امدادرسانی بینالمللی در شمال آن کشور، پنج آواره اتیوپیایی کشته و ده نفر دیگر زخمی شدند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، شهر مایدی نزدیک مرز مشترک با عربستان در استان حجه یمن، هدف آتش توپخانه و حملات هوایی قرار گرفت. این شهر از پایگاههای مهم شورشیان حوثی است که طی هشت هفته گذشته هدف بمباران ائتلاف به رهبری ریاض قرار گرفته بود.
بر اساس این گزارش، تبادل آتش میان نیروهای سعودی و شبهنظامیان شیعه حوثی مورد حمایت ایران و حملات هوایی نیروهای ائتلاف علیه مواضع حوثیها در یمن همچنان در روز پنجشنبه ادامه یافت؛ وضعیتی که ممکن است گفتگوهای صلحی که قرار است پنجشنبه هفته آینده با حمایت سازمان ملل متحد برگزار شود را با مشکل روبرو کند.
کنفرانس صلح یمن قرار است روز ۲۸ ماه مه (۷ خرداد ماه) در شهر ژنو سوئیس برگزار شود و آنطور که بان کی مون دبیر کل سازمان ملل روز چهارشنبه اعلام کرد، طرفهای مختلف درگیر، از جمله حوثیها و دولت قانونی اما در تبعید یمن، برای حضور در آن ابراز تمایل کردهاند.
رهبر شورشیان حوثی از این ابتکار سازمان ملل متحد حمایت کرده است، اما ریاض با دعوت احتمالی از تهران برای شرکت در این مذاکرات مخالفت کرده است. با این حال رئیس دورهای شورای امنیت از همه طرفهای درگیر خواسته است شرط و شروط برای شرکت در کنفرانس ژنو را کنار بگذارند.
سفیر عربستان سعودی در سازمان ملل میگوید، توقف حملات هوایی، یک تصمیم نظامی است که باید توسط فرماندهان ائتلاف اتخاذ شود و طبیعتا به شرایط جبههها، بویژه مقابله عملکرد حوثیها بستگی دارد.
با این حال عبدالله المعلمی با تاکید بر این که ایران جایی در گفتگوهای ژنو ندارد، گفت «ایرانیها نقش سازندهای نداشتهاند و نمیتوان با شرکت دادن آنها در کنفرانس، پاداش هم به آنها داد.»
این در حالی است که اسماعیل ولد شیخ احمد نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن به تهران سفر کرده است و به گزارش خبرگزاری ایرنا روز پنجشنبه با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران دیدار و درباره بحران یمن و راههای ممکن برای پایان دادن به آن گفتگو کرد.
والری آموس معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه و هماهنگ کننده کمکهای اضطراری آن نهاد بین المللی، نیز برای گفتگو با مقامهای ایران به تهران سفر کرده است، و روز چهارشنبه در دیدار با محمدجواد ظریف، درباره راههای مختلف کمکرسانی به مردم یمن گفتگو کرد.
به کگزارش خبرگزاری ایرنا، وزیر امور خارجه ایران در این دیدار ضمن انتقاد از روند کمکرسانیهای بین المللی، گفت به دلیل نقض مکرر آتش بس موقت پنج روزه در یمن، زمینه کمکرسانی کامل و فوری در آن کشور فراهم نشد.
در همین حال، کشتی باری حامل کمکهای ایران که با حمایت نیروی دریایی آن کشور به مقصد بندر حدیده در دریای سرخ در حرکت بود روز چهارشنبه برای بازرسی توسط صلیب سرخ جهانی، به سمت جیبوتی تغییر مسیر داد. تصمیمی که به گزارش رویترز، به نظر میرسد برای جلوگیری از بالا گرفتن تنشها بین تهران و ریاض گرفته شد.
عربستان، رقیب سنتی ایران در منطقه، تهران را متهم به حمایت از شیعیان حوثی و دخالت در امور داخلی یمن میکند و میگوید ایران ممکن است در پوشش امدادرسانیهای بشردوستانه، برای حوثیها اسلحه و تجهیزات ارسال کند. ایران این اتهام را رد میکند.
سازمان جهانی غذا نیز اعلام کرد، آتش بس موقت پنج روزه در یمن که روز یکشنبه خاتمه یافت، باید هر به هر صورت ممکن تکرار شود، زیرا زمان کافی برای رساندن مواد خوراکی به مردم مصیبت زده یمن وجود نداشته است.