ابراز نگرانی رئیس دفتر حقوق بشر در مورد افزایش فشار در مورد مسائل جنسیتی در ایران

ولکر ترک، رئیس جدید دفترحقوق بشر سازمان ملل متحد

ولکر ترک، رئیس جدید دفتر حقوق بشر سازمان ملل می‌گوید که واپسگرایی نگران کننده‌ای به ویژه در مورد مسائل جنسیتی در ایران وجود دارد.

ولکر ترک، رئیس جدید دفترحقوق بشر سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه ۲ نوامبر، در اولین نشست رسانه‌ای‌اش از زمان تصدی این مسئولیت، شرکت کرد. او با اشاره به سرکوب اعتراضات در ایران که به دنبال کشته شدن یک زن جوان در بازداشت رخ داد، گفت که واپسگرایی نگران کننده‌ای در مورد جلوگیری از نقض حقوق انسانی، به ویژه در مورد مسائل جنسیتی، وجود دارد. او اضافه کرد که حقوق انسانی به یک «میدان نبرد» تبدیل شده که با فلج کردن پیشرفت و جلوگیری از اعلام نارضایتی‌های مشروع، مردم را تهدید می‌کند.

ولکر ترک، میراث‌دار جایگاه میشل باشله است که پیشتر از سوی بعضی محافل به علت ملایمت نسبت به برخی دولت‌های ناقض حقوق بشر مورد انتقاد بود. ترک اما قول داد که «هر وقت حس کنیم صدایمان می‌تواند تغییری ایجاد کند» آن را بلند خواهیم کرد.

او مسئولیت دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد را در زمانی بر عهده گرفته است که آشفتگی در اروپا به علت حمله روسیه به اوکراین و ناآرامی‌ها در ایران به علت مرگ مهسا امینی به هنگام بازداشتش توسط پلیس اخلاقی فضایی آکنده از تنش ایجاد کرده است.

او در کنفرانس خبری‌اش با اشاره به چیزی که آن را واپسگرایی از حقوق بشر، به ویژه در مورد مسائل جنسیتی خواند، بر تمایلات خودکامه و «ذهنیت ابرمردی» در برخی کشورها تاکید کرد و گفت: «بدیهی است که سرکوب و خاموش کردن مخالفان بسیار نگران کننده است . این موضوع بخصوص بر زنان اثر می‌گذارد و موجب افزایش زن‌ستیزی و نگرش‌های زن‌ستیزانه می شود که واقعا امیدوارم بتوانیم بر آن‌ها غلبه کنیم. به نظر من در قرن بیست و یکم ما نباید با چنین مسائلی مواجه باشیم.»

او گفت که جهان برای رویارویی با این چالش‌ها به وحدت و چندجانبه‌گرایی نیاز دارد. او افزود که «متاسفانه ، مسئله‌ی حقوق بشر به میان گرداب این درگیری ها پرتاب و به میدان نبردی تبدیل شده که ما و تمام نوع بشر تحمل آن را نداریم... من نگران سیاسی‌سازی‌ای هستم که سازنده نیست. نگران قطبی‌سازی هستم. قطبی‌سازی‌ای که می تواند به فلج کامل منجر شود.»

در همین حال قراراست که روز چهارشنبه یک نشست غیررسمی شورای امنیت سازمان ملل متحد به ابتکار آمریکا و آلبانی، در مقر سازمان ملل در نیویورک برگزار شود و در آن آخرین وضعیت حقوق بشر در ایران در بحبوحه تلاش جمهوری اسلامی برای سرکوب معترضان در ایران مورد بررسی قرار گیرد.