درخواست پایان مباحثات درباره توافق اتمی وین عصر روز پنجشنبه در مجلس سنا، با ۵۸ رأی موافق در برابر ۴۲ رأی مخالف، و با به حد نصاب نرسیدن حداقل دو سوم کل آرا، رد شد.
بدین ترتیب سناتورهای دموکرات می توانند با ادامه دادن به مباحثات جاری و ایراد سخنرانی های طولانی - که به "فیلی باستر" معروف است - وقت جلسه را گرفته و مانع رأی گیری بر سر قطعنامه مطلوب جمهوریخواهان در رد توافق اتمی با ایران شوند.
بر اساس آئین نامه داخلی سنا، مباحثات نمایندگان درباره یک طرح محدودیت زمانی مشخصی ندارد، اما اگر ۶۰ نفر از مجموع ۱۰۰ سناتور رأی به کفایت مذاکرات دهند، مباحثات پایان یافته و رأی گیری می تواند آغاز شود.
پس از عدم موفقیت جمهورخواهان سنا برای انجام رأیگیری در رد توافق، باراک اوباما رئیسجمهوری دموکرات ایالات متحده در پیامی توئیتری نوشت "رای امروز سنا یک گام تاریخی در راه پیشگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای است. جهان امنتر خواهد بود."
ماری هارف از سخنگویان وزارت خارجه ایالات متحده و مشاور ارشد جان کری نیز توئیت کرد: "این یک پیروزی برای دیپلماسی، برای امنیت ملی آمریکا و برای امنیت جهان است."
اندکی پس از اعلام نتایج رأی گیری، سناتور میچ مک کانول رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا، از تلاش سناتورهای دموکرات برای فیلیباستر کردن انتقاد کرد و از دست زدن به اقداماتی سخن گفت که اجازه خواهد داد بار دیگر رایگیری بر سر توافق انجام شود.
هری رید رهبر اقلیت سنا در پاسخ به این اظهارات سناتور مک کانول گفت، استفاده از اهرم فیلی باستر در تاریخ قانونگذاری ایالات متحده بیسابقه نیست و پیش از این در بیش از ۶۰۰ مورد صورت گرفته است.
با آغاز روند رأیگیری بر سر توافق هستهای که از روز گذشته به طور رسمی در کنگره آغاز شد، بحثهای داغ مخالفان عمدتا جمهوریخواه توافق، و موافقان که بیشتر از حزب دموکرات هستند، روز پنجشنبه نیز ادامه یافت.
این در حالی است که با افزایش تعداد سناتورهای حامی توافق به بیش از ۴۰ نفر و حفظ وتوی رئیس جمهوری در صورت رد احتمالی توافق در کنگره، و امکان جلوگیری از رأیگیری بر سر توافق در سنا، جمهوریخوهان همچنان بر انجام رأیگیری اصرار دارند.
نشست مشابهی نیز در مجلس نمایندگان آمریکا در جریان است و جان بینر رئیس جمهوریخواه این مجلس پیشتر در روز پنجشنبه گفت، ما هر چه در توان داریم و هر ابزاری که در اختیار داریم را به کار خواهیم بست تا از اجرای توافق هستهای با ایران جلوگیری کنیم.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، روز ۲۳ تیر ماه (چهاردهم ژوئیه) به توافقی جامع برای رفع نگرانیهای جامعه بینالملل از برنامه هستهای ایران دست یافتند، که بر مبنای آن محدودیتهایی گسترده بر فعالیتهای هستهای ایران اعمال، و در ازای آن بخشی از تحریمهای اعمال شده علیه تهران لغو خواهد شد.
منتقدان توافق با این استدلال که با اجرای آن برنامه هستهای ایران بطور کامل برچیده نمیشود و تهدید هستهای آن کشور برطرف نخواهد شد، و در عین حال با لغو تحریمها و سرازیر شدن پول به ایران فعالیتهای بیثباتکننده تهران در منطقه تقویت خواهد شد، به مخالفت با آن برخاسته اند.
این در حالی است که توافق وین مورد حمایت جامعه بین المللی بوده و در همین راستا، دیوید کامرون، فرانسوا اولاند و آنگلا مرکل، سران بریتانیا، فرانسه، آلمان روز پنجشنبه با انتشار مقالهای در روزنامه آمریکایی واشنگتن پست، از توافق هستهای با ایران دفاع کرده و از نمایندگان کنگره خواستند از آن حمایت کنند.
مهلت ۶۰ روزه کنگره برای رد یا تصویب توافق روز ۱۷ سپتامبر به پایان می رسد؛ بااین حال انتظار میرود روند رأیگیری تا پایان امروز و پیش از جمعه ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۵ (۲۰ شهریور ) و چهاردهمین سالگرد حملات تروریستی در نیویورک، به پایان برسد.