همزمان با سفر رئیس جمهوری ایالات متحده به عربستان سعودی، مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه با نشریه آتلانتیک گفت، در مورد سیاستهای باراک اوباما در ارتباط با ایران و نگرانی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از چرخش واشنگتن به سوی تهران "بزرگنمایی" شده است.
به دنبال بالا گرفتن بحران در سوریه و یمن، و نیز ارتباط نزدیک ایران و آمریکا برای رسیدن به توافق هستهای، روابط ریاض و واشنگتن رو به سردی گذاشته و پیش بینی میشود سفر آقای اوباما به ریاض و شرکت در نشست شورای همکاری خلیج فارس، با هدف بهبود روابط باشد.
فیلیپ گوردون مشاور پیشین رئیس جمهوری آمریکا در امور خاور میانه در گفتوگو با جفری گلدبرگ، که متن آن روز چهارشنبه در وبسایت آتلانتیک منتشر شد، در پاسخ به این نکته که "سعودیها فکر میکنند رویکرد واشنگتن در برابر آنها تغییر کرده،" گفت روابط مستحکم با عربستان به نفع آمریکا است.
وی با اشاره به استراتژی اوباما در برابر کشورهای مختلف گفت، هر آنچه که رئیس جمهوری احتمالا درباره عربستان سعودی میاندیشد، بر آمده از این نکته است که داشتن روابط مستحکم با عربستان - و در سطح وسیعتر با کشورهای حوزه خلیج فارس - برای ایالات متحده مهم است.
وی با تاکید بر این که هدف، تامین منافع ایالات متحده است، با اشاره به توافق هستهای تابستان گذشته ایران و جامعه بینالمللی گفت، "با تمام جسارتی که در توافق هستهای ایران به کار رفته و چالشهای احتمالی پیش روی راهکارهای ارائه شده در آن،" باید توجه کنیم که ما هنوز در ایران سفارت نداریم و با آنها تجارت نمیکنیم.
فیلیپ گوردون خاطر نشان کرد "آمریکاییها نمیتوانند در ایران سرمایهگذاری کنند؛ ما هنوز لایههای زیادی از تحریمهای ایران را داریم. از سوی دیگر، با کشورهای حوزه خلیج فارس تبادل اطلاعاتی داریم؛ روابط گسترده دفاعی داریم؛ واردات انرژی از آنها داریم و نشستهایی در سطح سران برگزار میکنیم."
مشاور پیشین کاخ سفید در امور خاور میانه و شمال آفریقا در ادامه گفت "در مورد ایدهای که باراک اوباما در ارتباط با ایران در مسائل خاور میانه پیش گرفته، به شدت بزرگنمایی میشود."
عربستان سعودی و برخی متحدان عرب آن در منطقه، از اجرای توافق جامع اتمی تیر ماه ۹۴ و لغو تحریمهای اعمال شده علیه ایران ابراز نگرانی کرده و میگویند سرازیر شدن پول به تهران موجب تقویت "فعالیتهای بیثبات کننده" جمهوری اسلامی در منطقه خواهد شد.
باراک اوباما در گفت وگو با نشریه آتلانتیک که اسفند ماه گذشته منتشر شد ضمن انتقاد از برخی از متحدان آمریکا در منطقه، گفته بود که سعودیها باید این را یاد بگیرند که سهم رقیب خود در منطقه، یعنی ایران را بپذیرند. این سخن اوباما موجب دلسردی بیشتر ریاض و دیگر همپیمانان عرب واشنگتن در منطقه شد.
دولت باراک اوباما، با تاکید بر این که توافق هستهای با ایران تنها با هدف مسدود کردن همه راههای دسترسی آن کشور به رسیدن به توانایی ساخت سلاح هستهای تنظیم شده است، همواره تلاش کرده است که نگرانی متحدان عرب خود در منطقه در این زمینه را رفع کند.