روزنامه واشنگتنپست در گزارشی پیرامون مقابله ایالات متحده با تحریکات ایران و روسیه در خاورمیانه نوشته است انبوه مانورهای روسیه و ایران علیه منافع آمریکا در خاورمیانه، ژنرال مایکل اریک کوریلا، فرمانده جدید سنتکام، را بر آن داشته درباره بازدارندگی بدون ایجاد یک درگیری گسترده منطقهای بازنگری کند.
به گزارش واشنگتنپست، او در اواخر ژوئن و تنها چند روز پس از حمله هوایی روسیه به مواضع جنگجویان مخالف بشار اسد با حدود ٣٠٠ سرباز، نیروهای عملیاتهای ویژه، و کارآموز خارجی در پایگاه نظامی التنف در شرق سوریه دیدار کرد.
این گزارش میافزاید همزمان با تغییر اولویتبندی دولت بایدن از خاورمیانه به تهدیدهای روسیه در شرق اروپا و چین در شرق دور، کاسه صبر متحدان منطقهای واشنگتن از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، و اسرائیل بیش از پیش لبریز شده است.
اکنون چالش راهبری پیش روی ایالات متحده این است که به چه میزان مایل به تحمل آزار و اذیت است و چگونه میتواند دشمنان خود را از آزمایش خطوط قرمزش باز دارد؟
به باور یک تحلیلگر آمریکایی، چنانچه عربستان، اسرائیل، و امارات به این نتیجه برسند واشنگتن آنها را در برابر تهدیدهای ایران حمایت نمیکند، خود به دنبال راه چاره خواهند افتاد.
طی ماه ژوئن، مقامات آمریکایی چندین اقدام «تحریکآمیز»، «تشدیدآمیز»، یا «ناایمن و غیرحرفهای» ایران و روسیه را محکوم کردند.
علاوه بر حمله هوایی مذکور روسها در سوریه، ایران و نیابتیهایش نیز چندین اقدام تحریکآمیز انجام دادند که نزدیک شدن قایقهای تندرو سپاه پاسداران به دو کشتی جنگی آمریکایی در خلیج فارس از جمله آنها بود.
همچنین ببینید: رفتار «غیراستاندارد» سپاه در خلیج فارس؛ کشتی آمریکایی به قایق تندرو ایرانی هشدار دادیکی از دغدغههای اصلی فرمانده اصلی سنتکام در خاورمیانه ایران بوده و او توجه ویژهای به فعالیتهای تهاجمی جمهوری اسلامی دارد. ژنرال کوریلا بارها به گزارش اخیر انبیسی مبنی بر ٢٩ حمله منتسب به تهران و نیابتیهایش علیه ایالات متحده از ماه اکتبر سال گذشته اشاره کرده که هنوز واکنش نیرومندی از واشنگتن را به همراه نداشته است.
او در دیدار اخیر خود از پایگاه التنف، ضمن اشاره به خودداری آمریکا از درگیری با روسیه در سوریه تاکید کرد نیروهای آمریکایی در دفاع از خود تردیدی به دل راه نخواهند داد.
ویلیام وچسلر، مدیر بخش خاورمیانه در اندیشکده شورای آتلانتیک، میگوید ایران به طور مرتب سعی دارد خطوط قرمز آمریکا را دریابد و با علم به آن، مجموعهای از رفتارهای قابلتحمل را در راستای منافعش انجام دهد. به باور او، دولتهای متعدد آمریکا نیز این رویکرد بدخواهانه ایران را کم و بیش پذیرفتهاند. این تحلیلگر میافزاید زمانی که کفه ترازوی قدرت به طور عمدهای به یک سو سنگینی کند، «ابهام راهبردی» میتواند سبب افزایش کارایی خطوط قرمزها شود.
تشدید اقدامات تنشآمیز جمهوری اسلامی همزمان با تداوم بنبست مذاکرات احیای برجام، وضع تحریمهای جدید علیه صنایع پتروشیمی ایران، و مقابله به مثل تهران و آتن بر سر توقیف نفتکشها بوده است.
واشنگتنپست میگوید نکته حائز اهمیت اینکه بایدن بر خلاف سلف خود، ترامپ، که رویکردی نرم در برابر روسیه و نسبتا سخت در برابر ایران داشت، موضعی محکم در برابر مسکو و نه چندان سختگیرانه در برابر جمهوری اسلامی اتخاذ کرده است که نشان از تغییر در اولویتبندی کاخ سفید تحت رهبری جو بایدن دارد.
واشنگتنپست به نقل از یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید که نخواسته نامش فاش شود، گزارش داده که جدیترین مساله برای بایدن، امنیت نیروهای آمریکایی در بیرون مرزهای ایالات متحده است و در همین راستا رئیس جمهوری آمریکا از بدو ورود به کاخ سفید وعده داد از ابزارهای متنوعی همچون حملات هوایی، و نیز اقدامات دیپلماتیک و قهری بهرهگیری کند.