کاخ سفید اعلام کرد که روسای جمهوری آمریکا و ترکیه روز سهشنبه درباره حوادث اخیر ترکیه تلفنی گفتوگو کردهاند. فتحالله گولن، روحانی ساکن آمریکا، سالها پیش متحد رجب طیب اردوغان بود اما حالا از سوی مقامات ترکیه به دست داشتن در کودتای نافرجام ۱۵ جولای متهم شده است.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در این تماس تلفنی کودتا علیه دولت قانونی ترکیه را محکوم کرده اما خواستار این شده که روند تحقیقات و پیگرد عوامل کودتا از روشهای قانونی صورت بگیرد و تقویت کننده اعتماد عمومی به نهادهای دموکراتیک و حاکمیت قانون باشد.
آقای اوباما همچنین اطمینان خاطر داده که آماده کمک به دولت ترکیه برای تحقیق درباره کودتای انجام شده است.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، فتحالله گولن را متهم کرده که عامل اصلی تلاش برای کودتا بوده و از آمریکا درخواست کرده تا گولن را به ترکیه مسترد کند. اما آقای گولن این اتهامات را رد کرده و حتی احتمال داده که کودتای صورت گرفته در ترکیه "نمایشی" بوده باشد.
سلیمان سویلو وزیر کار ترکیه، پیشتر آمریکا را متهم کرده بود که پشت صحنه تلاش برای کودتا قرار داشته است.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا در یک مکالمه تلفنی با همتای ترکیهای خود گفت که هرگونه اشاره یا ادعا در مورد نقش آمریکا در کودتای نافرجام کاملا اشتباه و برای روابط دو کشور زیانبار است.
آقای کری همچنین تاکید کرده که آمریکا از اعمال عدالت در مورد کودتاچیان در ترکیه حمایت میکند اما در عین حال به آنکارا هشدار داد در روند احیای قانون در کشور، زیاده روی نکند.
بن علی ییلدیریم، نخست وزیر ترکیه روز سهشنبه در پاسخ به انتقادهای آمریکا و دیگر کشورهای غربی در پیگیری کودتای ناکام گفت که نباید حس انتقامجویی داشت اما جنبش گولن را ریشه کن می کنیم.
تصفیه صورت گرفته پس از کودتای نافرجام ۱۵ جولای تا آنجا گسترش پیدا کرده که پس از بازداشت و تعلیق هزاران نیروی ارتش و دستگاه قضایی ترکیه، روز سهشنبه ۲۴ هزار معلم و کارمند وزارت کشور اخراج شده از ۱۵۷۷ مقام دانشگاهی نیز خواسته شده تا استعفا کنند.