وزیر انرژی ایالات متحده روز جمعه در گفتگو با خبرنگاران حاضر در نشست خبری روزانه کاخ سفید از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران دفاع کرد و گفت در این توافق «یک ساز و کار نظارتی دقیق» پیش بینی شده است.
ارنست مونیز همچنین در پاسخ به پرسشی درباره توافق جداگانه آژانس بین المللی انرژی اتمی با ایران گفت، به عملکرد این نهاد نظارتی هستهای سازمان ملل متحد و بازرسان آن اعتماد کامل داریم.
وزیر انرژی آمریکا در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، که روز ۲۳ تیر ماه (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) به دستیابی توافقی جامع و نهایی منجر شد، حضوری فعال داشت و تا کنون در چند جلسه کنگره هم به قانونگذاران آمریکایی در باره آن توافق توضیح داده است.
این نشست در حالی برگزار شد، که توافق «محرمانه» ایران و آژانس به موضوعی مبهم و انتقادآمیز برای برخی از قانونگذاران آمریکا تبدیل شده و آژانس بین المللی انرژی نیز روز جمعه از دیدار یوکیا آمانو مدیرکل آژانس با برخی سناتورهای آمریکا خبر داده است.
از سوی دیگر، معاون وزیر خارجه ایران در نشست روز یکشنبه خود با اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس که بخشهایی از آن روز پنجشنبه از تلویزیون دولتی ایران پخش شد، گفت طبق توافق صورت گرفته بارزسان آمریکایی و کانادایی آژانس بین المللی انرژی اتمی نمیتوانند به ایران اعزام شوند.
به گفته عباس عراقچی تفاهم بین ایران و آژانس، و اسناد مربوط به آن محرمانه است و «بر اساس قوانین بین المللی، آژانس وظیفه حفاظت از این اسناد را دارد؛ از این رو در اینجا اعلام میکنم در برجام و ضمایم آن هیچ سند محرمانهای وجود ندارد.»
ساعاتی پیش از اعلام توافق جامع اتمی در وین، ایران و آژانس اعلام کردند به منظور حل و فصل ابهامات باقی مانده درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران (پی.ام.دی) به تفاهم رسیدهاند و نقشهای راهی برای این منظور تنظیم کردهاند.
بر اساس آخرین گزارش آژانس که اوایل خرداد ماه منتشر شد، ایران به تعهدات خود در چارچوب توافق اولیه آذر ماه ۹۲ موسوم به توافق ژنو، در چهار مورد از پنج گام مورد توافق عمل کرده، اما همچنان یک مورد دیگر که ظاهرا مربوط به تاسیسات نظامی پارچین است باقی مانده است.