در حالی که بحث و گفتگوها بر سر توافق جامع هستهای شش قدرت جهانی با ایران در دو مجلس نمایندگان و سنای آمریکا همچنان ادامه دارد، رئیس جمهوری ایالات متحده از همحزبیهای خود در کنگره برای دیدار و گفتگو در کاخ سفید در روز چهارشنبه دعوت کرد.
این دیدار پشت درهای بسته انجام شد و خبری از جزئیات آن منتشر نشده است. با این حال انتظار میرود محور اصلی گفتگوهای باراک اوباما در این دیدار که جو بایدن معاون او نیز حضور خواهد داشت، توافق هستهای ایران باشد و او از نمایندگان دموکرات کنگره بخواهد از آن حمایت کنند.
این جدیدترین مورد از تلاشهای باراک اوباما برای جلب حمایت از توافق ۲۳ تیر ماه وین است. اوایل ماه جاری میلادی گروهی از اعضای یهودی حزب دموکرات برای دیدار و گفتگو با مشاوران ارشد رئیس جمهوری به کاخ سفید دعوت شده بودند، و هفته گذشته نیز برخی از اعضای جدید و تازهکار کنگره نیز با اوباما دیدار کردند.
وبسایت کاخ سفید همچنین از شرکت رئیس جمهوری آمریکا در یک کنفرانس تلفنی برای پاسخگویی به پرسش های مردمی درباره توافق جامع اتمی شش قدرت جهانی با ایران در عصر روز پنجشنبه خبر داد.
اریک شولتز سخنگوی کاخ سفید عصر چهارشنبه گفت «پیام رئیس جمهوری روشن است، و آن این است که اگر میخواهید راههای دسترسی ایران به سلاح هستهای را ببندید، این توافق بهترین راه است و این که هیچکدام از منتقدان ما غیر از ورود به جنگ، هیچ گزینه دیگری برای این منظور ارائه نکردهاند.»
با توجه به مخالفتهای جمهوریخواهان کنگره با روند مذاکرات اتمی و توافق حاصل شده با ایران، جلب حمایت اعضای دموکرات مجلس نمایندگان – که اکثریت اعضای آن را جمهوریخواهان تشکیل میدهند – برای رئیس جمهوری دموکرات آمریکا بسیار حیاتی است.
آقای اوباما پیشتر بارها هشدار داده است که هرگونه مصوبهای که به توافق بدست آمده آسیب برساند را وتو خواهد کرد. جمهوریخواهان برای خنثی کردن حق وتوی رئیس جمهوری، نیازمند دست کم دو سوم آرای نمایندگان هر دو مجلس سنا و نمایندگان هستند.
به نظر میرسد کسب دو سوم آرای سنا در مخالفت با توافق برای جمهوریخواهان دشوار باشد، اما در مجلس نمایندگان احتمال رد توافق با بیش از دو سوم آرا محتمل است، بخصوص با توجه به این که برخی از نمایندگان حزب دموکرات نیز نسبت به توافق اتمی ایران ابراز تردید کردهاند.
قرار است توافق جامع اتمی وین در ماه سپتامبر در کنگره به رای گذاشته شود؛ از این رو با نزدیک شدن به آن زمان، به تلاشهای دو طرف برای جلب حمایت هر چه بیشتر نمایندگان، افراد و نهادهای صاحب نفوذ نیز افزوده میشود.