سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سهشنبه بهطور تلویحی گفت دولت جو بایدن از پیشنویس قطعنامه بریتانیا، فرانسه و آلمان علیه جمهوری اسلامی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی حمایت میکند.
متیو میلر در کنفرانس خبری روزانه خود، برای پاسخی صریح در این مورد به چالش کشیده شد و در نهایت گفت، «انتظار نداشته باشید ما جهت مخالف متحدمان، تروئیکای اروپایی، علیه جمهوری اسلامی عمل کنیم.»
او اضافه کرد، «آمریکا برای اتحاد با این شرکای اروپایی ارزش قائل است و این موضع ادامه خواهد داشت.»
خبرگزاری رویترز ۹ خرداد از قول سه دیپلمات غربی گزارش داد بریتانیا، فرانسه و آلمان قصد دارند قطعنامهای را علیه جمهوری اسلامی در نشست آژانس ارائه کنند، اما آمریکا با آنها اختلاف نظر دارد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه ۱۴ خرداد در تازهترین گزارش خود به شورای حکام این نهاد نظارت هستهای سازمان ملل، از همکاری نکردن جمهوری اسلامی ابراز نارضایتی کرد.
بریتانیا، فرانسه و آلمان، سه متحد اروپایی آمریکا در برجام، شامگاه دوشنبه بهوقت اروپا خبر دادند که پیشنویس قطعنامه خود را در انتقاد از رویکرد حکومت ایران، بهطور رسمی وارد دستور کار شورای حکام کردهاند.
دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز بعد یک «یادداشت توضیحی» دوازده صفحهای در مورد ایرادهای ذکر شده در گزارش مدیرکل آژانس در اختیار اعضای شورای حکام گذاشت.
در این یادداشت ادعا شده مبنای اطلاعات درخواستی آژانس از فعالیتهای گذشته اتمی جمهوری اسلامی، «جعلی و ساخته و پرداخته» یک «شخص ثالت بدنیت» است؛ که احتمالا اشارهای است به اسرائیل.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، تهدید کرده است که اگر قطعنامهای در شورای حکام علیه جمهوری اسلامی تصویب شود، واکنش تهران قطعی خواهد بود. او توضیح بیشتری در مورد واکنش ارائه نداد.
سهشنبه در دومین روز نشست دورهای شورای حکام، لورا هولگیت نماینده آمریکا در آژانس بر «ضرورت» همکاری جمهوری اسلامی تاکید کرد، زیرا به گفته او افزایش تولید اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد توجیه غیرنظامی ندارد.
او ادعای تهران و چند عضو دیگر شورا را که آمریکا را بابت احیا نشدن برجام مقصر میدانند رد کرد و با اشاره به مذاکرات دو سال پیش وین گفت، دو بار فرصت احیای برجام در مقابل جمهوری اسلامی بود، اما صرفاً با خواستههای بیجا پاسخ داد.
به گفته رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قرار است گفتوگوهای انجام شده در سفر اخیرش به تهران را با علی باقری کنی، که اکنون سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی شده، ادامه دهد.