خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۹ خرداد به نقل از سه دیپلمات غربی اعلام کرد که بریتانیا، فرانسه و آلمان، پیشنویس قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی را تهیه کرده و مصمم هستند آن را در نشست هفته آینده آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تصویب برسانند.
به گزارش رویترز این سه دیپلمات گفتهاند که تروئیکا پیشنویس قطعنامه خود را که بر روی تحقیقات تمرکز دارد، با ۳۵ کشور عضو هیئت مدیره آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اشتراک گذاشته است.
به گفته این دیپلماتها، این پیشنویس که هنوز به طور رسمی ارائه نشده به احتمال درخواست از رافائل گروسی، مدیر کل آژانس، برای ارائه «گزارش جامع» در مورد فعالیتهای هستهای ایران، فراتر از گزارشهای سه ماهه معمول او، اشاره دارد اما تهدیدی برای ارجاع موضوع به شورای امنیت سازمان ملل متحد ندارد.
رویترز با تکرار برخی گزارشهای پیشین اعلام کرد که آمریکا و شرکای اروپاییاش همچنان در مورد این که آیا باید جمهوری اسلامی را با چنین قطعنامهای روبرو کنند، اختلاف نظر دارند چرا که آمریکا نگران است که چنین قطعنامهای منجر به تشدید تنش در منطقه و برهم خوردن اوضاع پیش از انتخابات ریاست جمهوری در ماه نوامبر شود.
این درحالی است که متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، ۸ خرداد، گزارشها مبنی بر تلاش دولت بایدن برای جلوگیری از صدور قطعنامه توبیخی علیه تهران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی را «نادرست» خواند و تاکید کرد که آمریکا هیچ لابی برای رأی منفی یا ممتنع کشورها در این زمینه انجام نداده است.
در گزارش ۹ خرداد رویترز همچنین به نقل از یک مقام ارشد اروپایی آمده است که: «ما در حال فشار آوردن به آمریکاییها هستیم، اما آنها همچنان بر این عقیدهاند که نباید با ایران کاری کرد که تنشها افزایش یابد. این رویکرد تاکنون به نتیجهای نرسیده و ما معتقدیم اکنون باید قاطعیت به خرج دهیم.»
هجده ماه از آخرین تصویب قطعنامه علیه جمهوری اسلامی توسط هیئت مدیره آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگذرد.
قطعنامه قبلی خواستار همکاری فوری ایران با تحقیقات چندین ساله آژانس در مورد ذرات اورانیومی بود که در سه سایت اعلام نشده پیدا شده بود و احتمال فعالیت هستهای را نشان میداد.
در حالی که تعداد سایتهای مورد نظر به دو مورد کاهش یافته است، ایران هنوز توضیحی برای این ذرات ارائه نداده است. تهران همچنین برای حضور بسیاری از کارشناسان ارشد غنیسازی اورانیوم آژانس در تیم بازرسی، ممانعت جدی ایجاد کرده است.
دو گزارش محرمانه آژانس نیز نشان میدهد جمهوری اسلامی با سرعتی ثابت به غنیسازی اورانیوم در سطح نزدیک به درجه سلاح ادامه میدهد، در حالی که گفتگوها برای بهبود همکاری این کشور با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متوقف شده است.
ایران سه سال است که اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنیسازی میکند.
قدرتهای غربی میگویند غنیسازی تا این سطح هیچ هدف معتبر انرژی غیرنظامی ندارد و آژانس نیز میگوید هیچ کشور دیگری بدون ساخت سلاح هستهای این کار را انجام نداده است. ایران میگوید اهدافش کاملاً صلحآمیز است.