انتخابات و دموکراسی در آمریکا - بخش چهل و ششم

در بخش های قبلی گفتیم جنبشی که زمزمه اش همزمان با بحث ها و گفتگو های دراز مدت تصویب لایحه بیمه های درمانی در کنگره شنیده شد یعنی جنبش سیاسی تی پارتی بیشتر متشکل از دست راستی های محافظه کاری است که با رهبری اقلیت جمهوری خواه کنگره آمریکا به مخالفت بر خاسته اند. آنان همچنین عقاید مذهبی قرص و محکمی دارند و می گویند اگر ملتی از خدا برگردد، در محکمه الهی مورد محاکمه قرار خواهد گرفت.

بنظر میرسد که چون درصد حمایت مردم از پرزیدنت اوباما همچنان در رقم ۴۴ در صد باقی مانده است؛ حزب دموکرات شکست انتخاباتی مهمی را تجربه خواهد شد.

بنا بر آخرین نظر سنجی مؤسسه گالوپ۱ در حال حاضر ۴۴ در صد از آمریکائی هاعملکرد پرزیدنت اوباما را در مسؤولیت وی در مقام رئیس جمهوری تاًیید می کنند در حالی که ۴۹ در صد آن را تاًیید نمی کنند.

تاریخ سیاسی آمریکا نشان میدهد که تاًیید یا عدم تاًیید عملکرد رئیس جمهوری وقت بر انتخابات میان دوره ای تاًثیر گزار است و معمولاً سه عامل مهم در روزهای نزدیک به برگزاری انتخابات در فضای سیاسی آمریکا حائز اهمیت فراوان است:

موفق بودن دولت وقت ، تاًیید کار رئیس جمهوری وقت و تاًیید کنگره

در همین حال آخرین نظر سنجی ها نشان دهنده آن بود که شور و علاقه بیشتری در جمهوری خواهان برای دادن راًی وجود داشت تا در دموکرات ها

با این همه بنظر میرسد که در دوره آینده چه کنترل کنگره در دست دموکرات ها باشد و چه در دست جمهوری خواهان، هر دو گروه حزبی تلاش خواهند کرد برای رفع مشکلات به ویژه مشکلات اقتصادی و رفع بیکاری با یکدیگر همکاری کنند.

از سوی دیگر اگر جمهوری خواهان مجلس نمایندگان را از آن خود کنند، با دو گروهی که با یکدیگر رقابت میکنند؛ روبرو خواهند بود.

نخستین گروه، نمایندگان مناطق روستائی و کشاورزی و همچنین نمایندگانی از ایالت های جنوبی هستند که اهداف جنبش

" تی پارتی" را در محدودتر کردن دولت فدرال تحسین می کنند و گروه دیگر میانه روهای ایالت های شمالی هستند که بیشتر به راه حل ها نگاه می کنند.

... و در این میان، رقابت های این دو گروه " جان بینر"۲ رهبر اقلیت جمهوری خواه فعلی مجلس نمایندگان را که به احتمال زیاد رهبری اکثریت جمهوری خواه را بدست خواهد گرفت؛ دچار مشکلات عمده ای خواهد کرد. مشکلاتی از جمله لغو قانون بیمه های درمانی پرزیدنت اوباما که در صورت پیروزی در صدر برنامه های " جان بینر" قرار خواهد داشت.

تصویب لایحه قانون بیمه های درمانی پرزیدنت اوباما که بصورت قانون در آمد، خود یکی از دلایل عمده بوجود آمدن جنبش تی پارتی در آمریکا شد.

... و در مجلسی که جمهوری خواهان باید برای بدست آوردن اکثریت نصف بعلاوه یک، حد اقل ۳۹ کرسی اضافه بر تعداد فعلی را بدست بیآورند؛ دموکرات ها همچنان بر این باورند که جمهوری خواهان بیشتر گرفتار اختلافات داخلی خود خواهند شد تا گرفتار مخالفت با دموکرات ها

وجود آرای پیش از موقع، راًی شهروندان و سربازانی که در خارج از آمریکا بسر می برند و همچنین احتمال از سر گیری شمارش دوباره آراء در یک یا چند منطقه راًی گیری، میتواند نتیجه قطعی انتخابات را به تعویق بیندازد.

پرزیدنت اوباما در پیام هفتگی رادیوئی – اینترنتی خود در روز شنبه سی اُم ماه اکتبر، یعنی تنها ۳ روز مانده به برگزاری انتخابات میان دوره ای باز هم از رهبری جمهوری خواهان کنگره آمریکا خواست تا - صرفنظر از نتایج انتخابات - سیاست های یکسویه خود را کنار گزارده و در مورد مشکلات کشور با دموکراتها همکاری کنند..

با این همه، وی از رهبر جمهوری خواه مجلس نمایندگان که گفته بود "اکنون موقع مصالحه نیست" و همچنین رهبر جمهوری خواه مجلس سنا که گفته بود "هدف اصلی ما پس از برگزاری این انتخابات، تنها پیروزی در انتخابات بعدی است"، انتقاد کرد.

انتظار میرود که راًی دهندگان خشمگین و بیمناک از ادامه بیکاری ها، روز سه شنبه ناامیدی های خود را نثار دموکراتها کنند و جمهوری خواهان را به کنترل مجلس نمایندگان و احتمالاً مجلس سنا بازگردانند.

مسئله لغو قانون جدید بیمه های درمانی در اولویت جمهوری خواهان قرار دارد. « جان بینر» رهبر اقلیت فعلی جمهوری خواه که به احتمال بسیار زیاد پس از برگزاری انتخابات روز سه شنبه جای خود را با رهبر اکثریت فعلی مجلس نمایندگان عوض خواهد کرد، در مصاحبه اخیر خود با یکی از ایستگاه های رادیوئی محافظه کار گفت « اکنون زمان مصالحه نیست». نماینده ایالت اوهایو بر این تلاش دارد که پیشنهاد یکی از سناتورهای جمهوری خواه را که گفته است لغو قانون بیمه های درمانی در جهت منافع حزب جمهوری خواه نیست؛ رد کند. جمهوری خواهان قول داده اند قانون بیمه های درمانی را که مهمترین برنامه پرزیدنت اوباما در سیاست داخلی اش بود؛ لغو کنند.

« جان بینر» در مصاحبه خود با ایستگاه رادیوئی محافظه کار گفت به همکاری پرزیدنت اوباما با جمهوری خواهان در جهت پیشبرد اهداف آنان خوشآمد می گوید.

از سوی دیگر، سناتور «مک کانل»۳ رهبر اقلیت جمهوری خواه سنای آمریکا گفت مهمترین مسئله ای که جمهوری خواهان در پی آن هستند آنست که پرزیدنت اوباما تنها برای یک دور در مقام رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید باقی بماند. سناتور جمهوری خواه ایالت کنتاکی و رهبر اقلیت حزبی سنا، تمایل خود را به حضور یک رئیس جمهوری جمهوری خواه در کاخ سفید ابراز کرده است.

با این همه بنظر میرسد که پرزیدنت اوباما در روزهای اخیر پذیرفته است که اکثریت حزبی خود را حد اقل در مجلس نمایندگان کنگره آمریکا از دست خواهد داد.

در همین حال در چند روز اخیر، آگهی های تلویزیونی برخی از کاندیداها که بنا بر سنت همیشگی بر صفحات تلویزیون ها دیده میشد؛ بیشتر به مسائل شخصی کشانده شد. آگهی هائی که از نظر مالی و همچنین دو قطبی ساختن جو سیاسی تا بحال نظیر نداشته است.

... اما احتمالاً پرسش استراتژیک مهم رو در روی جمهوری خواهان در صورت پیروزی و کنترل مجلس نمایندگان یا کنترل مجلس نمایندگان در کنار کنترل مجلس سنا اینست که آیا باید برنامه جنبش «تی پارتی»۴ که آنان را بقدرت دوباره رسانده است؛ دنبال کنند یا نه؟.

۱Gallup

۲John Boehner

۳Mitch McConnell

۴Tea Party Movement

۱