جان کری: ایران در صورت رد توافق اتمی به میز مذاکره باز نخواهد گشت

عکس آرشیوی جان کری وزیر خارجه ایالات متحده در نشست خبری پس از اعلام توافق اتمی با ایران - ۲۳ تیر ۱۳۹۴

جان کری وزیر خارجه و ارنست مونیز وزیر انرژی ایالات متحده، در میزگردی درباره توافق جامع اتمی چهاردهم ژوئیه با ایران صحبت کرده و به پرسش های خبرنگاران در این زمینه پاسخ دادند.

این دو مقام دولت باراک اوباما رئیس جمهوری دموکرات ایالات متحده، در این نشست که روز دوشنبه برگزار شد، تاکید کردند که اگر کنگره توافق را رد کند، برای دولت اوباما ممکن نخواهد بود مذاکرات با ایران را برای تهیه توافقی بهتر تجدید کند.

یکی از روزنامه های محلی نیویورک به نام «بوفالو نیوز» در گزارشی به آنچه در این میزگرد مطرح شد پرداخته و از قول جان کری نوشت «ایران به میز مذاکره باز نخواهد گشت، زیرا خواهند گفت که ما قرار است با چه کسی مذاکره کنیم؟ با رئئیس قوه مجربه مذاکره کرده ایم» ،فقط برای این که کنگره توافق حاصل از مذاکرات را ردکند.»

وزیر خارجه آمریکا افزود «این ادعا که ما توافق بهتری (با ایران) خواهیم داشت، کاملا نادرست است.»

بوفالو نیوز این اظهار نظر را با آنچه سناتور چاک شومر در بیانیه ای مخالفت خود با توافق وین را اعلام کرد مغایر دانسته و می نویسد آقای کری تاکید کرد رد توافق هسته ای ایران توسط کنگره موجب خواهد شد تهران برنامه تسلیحات اتمی خود را از سر بگیرد؛ که به ناچار به مناقشه مسلحانه با آمریکا منجر خواهد شد.

جان کری در ادامه افزود «معتقد نیستم هیچ سناتوری خواهان جنگ باشد. امیدوارم چنین نباشد ... اما می توانم بگویم که پرزیدنت اوباما و من و ارنست مونیز و همه کسانی که تمام گزینه های امنیتی را بررسی می کنند، معتقدند چنین اقدامی توسط کنگره سرانجام به مناقشه منجر خواهد شد.»

وزیر خارجه آمریکا با طرح این پرسش که «اگر ایران - آنگونه که گفته است – غنی سازی اورانیوم را پس از رد توافق از سر بگیرد، فکر می کنید ۱۶ نامزد جمهوریخواه انتخابات آینده ریاست جمهوری، و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، چه خواهند گفت؟» خود در پاسخ گفت «فشارها برای مناقشه افزایش خواهد یافت.»

بوفالو نیوز در ادامه گزارش خود نوشت، چند ساعت پیشتر، سناتور شومر خلاف این نظر را گفته بود. «نیاز نیست گزینه بدیل (توافق) جنگ باشد؛ می تواند مذاکرات بیشترباشد، هر چند که دشوار است.»

این سناتور یهودی برجسته از حزب دموکرات همچنین تاکید کرد «بی اعتمادی» او به دولت ایران موجب شده است که با توافق مخالفت کند، و گفت «اگر فکر می کنید دولت ایران در چند سال آینده معتدل خواهد شد، آن وقت ممکن است اشکالی نداشته باشد. اگر فکر می کنید چنین نخواهد شد، آن وقت اشکال دارد.»

ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا در این میزگرد گفت «گزینه ها در حقیقت بین یک برنامه اتمی بزرگ بدون تایید، و یک ائتلاف بین االمللی نخ نما در برابر یک برنامه اتمی بالقوه بزرگ پس از ۱۵ سال با تایید و با وحدت بین المللی نیرومند در مقابل هر تلاش ایران برای ساخت سلاح هسته ای است.»