آمریکا اعزام نیروهای ویژه به عراق را بررسی می‌کند


در حالی که بغداد در تلاش است تا پیشروی‌های گروه افراطی «دولت اسلامی عراق و شام» در مناطق شمالی آن کشور را مهار کند، ایالات متحده که روز گذشته اعلام کرده بود قصد دارد در اقدامی فوری، صدها نیروی نظامی را به عراق اعزام کند، در عین حال، اعزام یک واحد دیگر از سربازان نیروهای ویژه را بررسی می‌کند.

این در حالی است که کاخ سفید تاکید کرده است که آمریکا وارد جنگ دیگری نخواهد شد، اما اعلام کرده است گزینه‌های موجود برای کمک به عراق، در عقب راندن شورش گروه‌های افراطی سنی‌ را بررسی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس درصورتی اعزام این نیروها هنوز تائید نشده و روشن نیست نیروهای ویژه چه زمانی ممکن است وارد عراق شوند؛ همچنین مشخص نیست در صورت تایی ماموریت آنها، آیا در بغداد خواهند ماند یا به شمال کشور اعزام خواهند شد.

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا روز گذشته در نامه‌ای به کنگره از طرحی برای اعزام ۲۷۵ نظامی آمریکایی برای کمک به حفاظت از سفارت ایالات متحده و شهروندان آمریکایی در عراق خبر داد و در عین حال تلاش کرد این اطمینان را بدهد که اعزام این نیروها یک تعهد بی‌انتها به عراق برای اعزام نیرو نیست.

آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت این سربازان زیر نظر سفیر آمریکا قرار خواهند بود و اجازه نخواهند داشت در عملیات رزمی شرکت کنند. ماموریت آنها آموزش واحدهای امنیتی عادی و نیز ضدتروریسم خواهد بود. با این حال، اجازه خواهند داشت در صورتی که به آنها حمله شود، از خود دفاع کنند.

قرار است باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده امروز، چهارشنبه، برای بحث در باره اوضاع عراق و واکنش‌های ممکن به پیشروی‌های داعش، با رهبران کنگره گفتگو کند. جلسه کاخ سفید در حالی تشکیل می‌شود که آقای اوباما ضمن تاکید بر وحدت سیاسی، مجموعه‌ای از امکانات، از جمله کمک به نیروهای امنیتی عراق و حملات هوایی را بررسی می‌کند.

رئیس مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه با بیان این که از اعزام سربازان آمریکایی به عراق حمایت نمی کند، گفت به گمان او ایالات متحده نباید برای کمک به شکست دادن شورشیان افراطی سنی در عراق به ایران نزدیک شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، جان بینر در پاسخ به این پرسش که آیا با برخی از قانون‌گذاران که می‌گویند آمریکا باید با ایران در باره بحران عراق گفتگو کند موافق است یا خیر، گفت «به هیچ وجه» و افزود «درحالی که ایران به پرداخت پول به تروریسم، و تقویت تروریسم، نه فقط در سوریه و لبنان بلکه در اسرائیل ادامه می دهد، او فقط می‌تواند تصور کند که دوستان و متحدان ما در منطقه چه فکر خواهند کرد.»

هری رید، رهبر اکثریت سنا نیز روز چهارشنبه در آستانه جلسه‌ مشترک نمایندگان کنگره با باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده برای گفتگو در باره بحران عراق، درگیری‌های عراق را «جنگ داخلی» توصیف کرد و گفت او از اعزام سربازان حمایت نمی‌کند و چنین کاری را به نفع امنیت ملی کشور نمی‌داند.

با افزایش تهدیدهای ناشی از تحرکات شورشیان داعش در عراق، احتمال همکاری‌های نظامی ایران و ایالات متحده برای مقابله آن گروه افراطی سنی‌مذهب نیز قوت گرفته است و روز دوشنبه دیپلمات‌های آمریکایی و ایرانی، در حاشیه مذاکرات هسته‌ای این و قدرت‌های جهانی در وین، در باره راه‌هایی که واشنگتن و تهران می‌توانند به مهار داعش در عراق کمک کنند، با یکدیگر گفتگو کردند.

در این میان، گزارش‌هایی از حضور فرماندهان نظامی ایران در عراق گزارش شده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، روز دوشنبه برای رایزنی با مقام‌های دولت عراق در مورد چگونگی عقب راندن شورشیان وارد آن کشور شده است. به گفته مقام‌های عراقی، دولت آمریکا قبلاً از سفر آقای سلیمانی آگاه شده بود.

روز چهارشنبه همچنین حسن روحانی رئیس جمهوری ایران گفت کشورش برای حفاظت از مراکز زیارتی شیعیان در عراق، هر کاری که لازم باشد را انجام خواهد داد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، روحانی در سخنانی که از تلویزیون پخش شد گفت «در مورد اماکن متبرکه در کربلا، نجف، کاظمین و سامرا، ما به قاتلان و تروریست‌ها اعلام کرده‌ایم که ملت بزرگ ایران در حفاظت از زیارتگاه‌ها درنگ نخواهد کرد.»

سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا شب گذشته گفت واشنگتن با ایده انجام گفتگوهای بیشتر با ایران موافق است، اما با پیروی از مسیری که بریتانیا برای تجدید روابط با ایران طی می‌کند، فاصله زیادی دارد.

جنیفر ساکی همچنین تایید کرد که ویلیام برنز، قائم مقام وزیر امورخارجه آمریکا روز دوشنبه «به طور خلاصه» در حاشیه گفتگوهای هسته‌ای قدرتهای جهانی با ایران در وین، با مقام‌های ایرانی گفتگو کرده است.

بنابر گزارش‌ها، آمریکا همکاری احتمالی با ایران را بررسی می‌کند، اما پنتاگون گفته است طرحی برای همکاری نظامی با ایران در عراق ندارد.