در پی بالا گرفتن بحران در یمن، بویژه پس از انتشار خبر اعزام دو ناو جنگی ایران به سواحل آن کشور، وزیر خارجه ایالات متحده از حمایت تهران از شورشیان شیعه حوثی در یمن به شدت ابراز نگرانی کرد.
جان کری در مصاحبه با شبکه پی.بی.اس آمریکا، با بیان این که ما به خوبی از حمایتهای ایران از شورشیان یمن آگاه هستیم، گفت ایالات متحده حمایتهای ایران، از جمله کمکهای ارسالی به حوثیها و همینطور برخی پروازهای هفتگی هواپیماهای ایرانی به یمن، را از نزدیک تحت نظر دارد
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
به دنبال پیشرویهای اخیر شبهنظامیان حوثی مورد حمایت ایران در یمن، و فرار عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری آن کشور به ریاض، عربستان سعودی و برخی متحدان منطقهای آن از حدود دو هفته پیش اقدام به حملات هوایی علیه مواضع حوثیها کردند. اقدامی که انتقاد تهران را به دنبال داشت.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفتگوی چهارشنبه شب خود با تلویزیون پی.بی.اس افزود، ایران باید این را بپذیرد که وقتی منطقه بیثبات میشود یا برخی فراتر از مرزهای بین المللی و در کشورهای دیگر آشکارا درگیر یک جنگ هستند، آنگاه ایالات متحده ساکت نخواهد نشست.»
با این حال آقای کری تاکید کرد که ایالات متحده – که از حملات هوایی کشورهای عرب منطقه از نظر تسلیحاتی و اطلاعاتی حمایت کرده است – به دنبال «رویارویی» نخواهد بود، اما متحدان و دوستان خود را نیز تنها نخواهد گذاشت و اگر آنها احساس کنند در معرض تهدید ایران قرار گرفتهاند، در کنار آنها خواهد ایستاد.
ایران اعلام کرده است که خواستار گفتگوی همه طرفهای درگیر در یمن برای یافتن راه حلی مسالمت آمیز برای پایان دادن به بحران در آن کشور است، اما انتشار خبر اعزام دو ناو جنگی به سواحل جنوب یمن در روز چهارشنبه، انتقادهایی در پی داشت و برخی آن را تحریکآمیز دانستند.
انتقاد تند ایران از آمریکا و متحدان آن
ایران اتهام دخالت در امور داخلی یمن را رد میکند و میگوید حمایتهایش از حوثیها «معنوی» و کمکهای ارسالیاش به یمن «بشردوستانه» است. روز گذشته و در مورد اعزام دو ناو جنگس نیز تهران گفته است این اقدام برای حفظ امنیت خطوط مواصلاتی صورت گرفته است.
در آخرین موضعگیری درباره تحولات یمن، رهبر جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه با انتقاد شدید از عربستان - متحد قدرتمند ایالات متحده در منطقه - عملیات هوایی آن کشور علیه شیعیان حوثی در یمن را «تجاوز» خواند و گفت سعودیها «بدعت بدی» را در منطقه بنیان گذاشتهاند.
آیتالله علی خامنهای در ادامه سخنان خود در میان جمعی از زنان ایرانی، حملات هوایی اخیر عربستان و متحدان عرب منطقهای آن کشور علیه مواضع شبهنظامیان حوثی که ایران از آنها حمایت میکند را «جنایت، نسل کشی و قابل تعقیب بین المللی» دانست و هشدار داد «یقیناً سعودیها در این مسئله خسارت و ضرر خواهند کرد و به هیچ وجه پیروز نخواهند شد.»
به گزارش خبرگزاری ایرنا، آیتالله خامنهای با اشاره به حمایت ایالات متحده از عملیات عربستان در یمن، گفت «این طبیعت آمریکا است که در همه قضایا به جای این که از مظلوم حمایت کند، طرف ظالم را میگیرد، اما آنها نیز در این موضوع ضربه خواهند دید و شکست خواهند خورد.»
واشنگتن ضمن انتقاد از ایران در بحران یمن، بطور مستقیم در عملیات ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان علیه مواضع شورشیان حوثی مشارکت ندارد و تنها به ارائه کمکهای اطلاعاتی و تدارکاتی اکتفا کرده است.
روابط ایران به عنوان قدرت بزرگ شیعه و عربستان سعودی به عنوان قدرت سنیمذهب منطقه، چند سالی است که تنشآلود شده و در پی بالا گرفتن بحران در سوریه و همچنین مساله هستهای ایران، رو به سردی گرائیده است؛ بطوری که برخی از آن به عنوان جنگ سرد خاورمیانه یاد میکنند.
ایران حامی سرسخت حکومت بشار اسد در سوریه است و عربستان از مخالفان دمشق حمایت میکند. در همین حال، ریاض میگوید یک توافق نامناسب با ایران بر سر برنامه هستهای آن کشور منجر به بروز رقابت اتمی در منطقه خواهد شد. با این حال عربستان از تفاهم سیاسی بدست آمده بین ایران و قدرتهای جهانی در لوزان استقبال کرده است.
با این حال برخی نگران هستند که برخی مسائل منطقهای، بویژه بحران یمن، در روند مذاکرات اتمی ایران و شش قدرت جهانی تاثیر منفی بگذارد؛ هر چند طرفین این گفتگوها اعلام کردهاند که این مذاکرات تنها روی برنامه هستهای متمرکز است و مسائل دیگر در آن مطرح نیست.