وزیر خارجه آمریکا: پرزیدنت ترامپ در صورت آمادگی برای یک گفتگوی سازنده آماده ملاقات با رهبران ایران است

وزیر خارجه ایالات متحده در آستانه مجمع عمومی سازمان ملل، گفت ما خواستار آن هستيم كه ايران بعنوان بزرگترين كشور حامى تروريسم، اقداماتش در اين زمينه را متوقف كند. مايك پمپئو در مصاحبه اى با شبكه خبرى فاكس گفت رئيس جمهوری ایالات متحده برای دیدار با مقام های ایران در نیویورک آماده است در صورتی که مقامات ایران آمادگی یک گفتگوی سازنده را داشته باشند.

آقاى پمپئو در پاسخ به سوال مجرى برنامه كه پرسيد آیا امکان دارد پرزیدنت ترامپ و حسن روحانى ملاقات کنند، گفت رئيس جمهوری امريكا گفته است با هرکس که بتوان با آنها گفتگوی سازنده داشته باشد، گفتگو خواهد كرد.

کریس والاس مجری فاکس پرسید حتی با رئیس جمهورى ايران روحانی؟ وزیر خارجه آمریکا گفت: رهبر کشور آیت الله خامنه ای است و پرزیدنت ترامپ گفته است با هر کسی که بتوان با او گفتگوی سازنده داشت، صحبت مى كنيم. ما خواستار آن هستيم كه ایران به عنوان بزرگترین کشور حامی تروریسم در جهان، از اين فعاليتها دست بكشد. اما اشتباه نكنيد، ما هيچ تغییر رفتاری از سوی تهران ( در توقف فعاليتهاى تروريستى اش) مشاهده نكرده ايم. همين چند هفته پيش آنها به سراغ منافع آمریکا در بصره و بغداد در عراق رفته بودند.

در بخش دیگری از این گفتگو، وزیر خارجه ايالات متحده درباره حمله اخير در اهواز گفت، من ديدم ظریف در اين مورد چه گفته است. وقتى یک واقعه امنیتی در كشورتان اتفاق مى افتد، مقصر دانستن دیگران اشتباه محض است. مرگ افراد بی گناه دردناک است و من امیدوارم ظريف به جای ايجاد ناامنى در سراسر جهان، در امن نگه داشتن مردم (كشور) خودش تمرکز کند.

ملاقات احتمالی

در حالی وزیر خارجه آمریکا از یک ملاقات و گفتگوی سازنده با مقامات ایران استقبال کرده که رسانه های ایران صبح روز یکشنبه خبر دادند حسن روحانی برای شرکت در نشست عمومی سازمان ملل عازم نیویورک شده است.

پیشنهاد ملاقات بدون شرط از سوی آمریکا بی سابقه نیست و حتی دو ماه پیش، ۸ مرداد پرزیدنت دونالد ترامپ در حاشیه دیدار با نخست وزیر ایتالیا، از آمادگی برای ملاقات بدون پیش شرط خبر داد اما تهران ضمنی هرگونه ملاقات را رد کرده است.

معمولا در مسائلی چون ملاقات و دیدار با مقام های آمریکایی، رهبر جمهوری اسلامی تصمیم می گیرد. یک ماه پیش، آیت الله خامنه ای در واکنش غیر مستقیم به پیشنهاد پرزیدنت ترامپ، گفت که «در برجام اشتباه کردم ... مذاکره با آمریکا اکیدا ممنوع است.»

پمپئو در گفتگوی روز یکشنبه خود، آیت الله خامنه ای را «صحنه گردان واقعی ایران» نامید و گفت آمریکا آماده ملاقات است.

خروج از برجام

پرزیدنت ترامپ ۱۵ مرداد رسما خروج ایالات متحده را از توافق هسته ای سال ۱۳۹۴ جمهوری اسلامی ایران با کشورهای پنج به علاوه یک موسوم به برجام را اعلام کرد. دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده، که از ابتدا مخالف توافق اتمی ۲۰۱۵ قدرت‌های جهانی و ایران بود، با این استدلال که تهران با ادامه برنامه موشکی و اقدامات بدخواهانه اش در خاورمیانه روح برجام را نقض می‌کند، هشتم ماه مه از آن خارج شد.

از ۱۵ مرداد ماه نیز کاخ سفید بخشی از تحریم های هسته ای ایران را که از زمان توافق برجام تعلیق شده بود، باز گرداند. با بازگشت بخش نخست تحریم‌ها، خرید دلار آمریکا توسط دولت ایران، تجارت فلزات گرانبها، مانند طلا، فروش و تحویل فلزات خام یا نیمه ساخته مانند آلومینیوم و فولاد به ایران، و برخی از داد و ستدهای مالی جمهوری اسلامی ایران مشمول تحریم شد.

دولت ترامپ در نظر دارد در دور بعدی تحریم‌ها در ۴ نوامبر (برابر با ۱۳ آبان)، صادرات نفت و گاز، و داد و ستد مالی با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را هدف قرار دهد.

دولت پرزیدنت ترامپ بارها اعلام کرده است که واشنگتن به دنبال تغییر رژیم در تهران نیست و هدف، تغییر رفتار حکومت ایران است. مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز پس از اعلام خروج کاخ سفید از برجام، شروط ۱۲ گانه برای رسیدن به توافق جدید با تهران را اعلام کرد.