فرمانده پیشین سنتکام به صدای آمریکا: پهپادها و موشک‌های ایران برای روسیه در جنگ با اوکراین مفید بوده‌اند

گفتگوی ژنرال فرانک مک‌کنزی، رئیس پیشین فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) با کارلا بب خبرنگار صدای آمریکا

رئیس پیشین ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا، سنتکام، در گفتگویی اختصاصی با بخش انگلیسی صدای آمریکا گفت پهپادها و موشک‌های جمهوری اسلامی ایران در جنگ روسیه با اوکراین بسیار مفید بوده‌اند، چرا که بهتر از برخی از انواع تجهیزات روسی هستند.

فرانک مک‌کنزی تبادلات بین جمهوری اسلامی و روسیه را «نگران‌کننده» خواند و گفت مشخص نیست کدام فن‌آوری روسیه به ایران فرستاده خواهد شد. او افزود: «این یک مبادله مشروط است. بنابراین ما باید در مورد آنچه روسیه ممکن است به ایران بفرستد بسیار نگران باشیم.»

این فرمانده سابق ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا که بر خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان نظارت داشت، گفت که جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده در مورد چگونگی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، «بدترین گزینه ممکن» را انتخاب کرد.

مک‌کنزی در کتاب جدید خود به نام «نقطه ذوب» نوشته است در فوریه ۲۰۲۱ به بایدن در مورد چهار گزینه نظامی در رابطه با افغانستان توضیح داد؛ یکی این که حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نیروی آمریکایی را در این کشور نگه دارد و ۸ پایگاه را حفظ کند. دیگر این که تعداد نیروهای ایالات متحده را به هزار و ۸۰۰ نفر و سه پایگاه کاهش دهد. گزینه سوم خروج تمامی نیروهای ایالات متحده از افغانستان و نگه داشتن سفارتخانه بود، و گزینه آخر این که همه نیروهای آمریکایی و همچنین سفارت از آن کشور خارج شوند.

جو بایدن گزینه سوم را انتخاب کرد که مک‌کنزی آن را «بدترین انتخاب ممکن» می‌داند.

رئیس‌ جمهوری آمریکا در توضیح تصمیم خود گفته بود که ایالات متحده نمی‌تواند به چرخه گسترش حضور نظامی خود به امید ایجاد شرایط بهتر برای خروج ادامه دهد.

جو بایدن همچنین تاکید کرده بود در حالی که آمریکا از لحاظ نظامی در افغانستان دخالت نخواهد کرد، به تلاش‌های دیپلماتیک و بشردوستانه خود در این کشور و حمایت از دولت افغانستان ادامه خواهد داد.

فرمانده سابق سنتکام در کتاب خود همچنین توافق دوحه را که توسط دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا و گروه اسلامگرای طالبان در سال ۲۰۲۰ امضاء شد، «یکی از بدترین اشتباهات مذاکره‌ای» ایالات متحده توصیف کرده است.

فرانک مک‌کنزی به صدای آمریکا گفت، این مذاکرات زلمی خلیل زاد سفیر آمریکا را متعهد به یک جدول زمانی خروج کرد و در عین حال از طالبان برای اجرای شرایط توافق تعهدی نگرفت.

او اضافه کرد، جو بایدن و دونالد ترامپ در رابطه با افغانستان هدف سیاسی مشترکی داشتند و آن خروج از این کشور بدون توجه به عواقب آن بود.

رئیس پیشین ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در مورد جنگ کنونی اسرائیل و گروه فلسطینی حماس در نوار غزه نیز گفت، اسرائیل در صورتی برنده است که بتواند برنامه‌ای منطقی برای آینده داشته باشد.

این برنامه به گفته مک‌کنزی شامل جنگ مداوم در داخل غزه نمی‌شود و مستلزم دیدگاهی است که ممکن است نیروهایی غیر از سربازان اسرائیلی را در آنجا لازم داشته باشد.

رئیس پیشین سنتکام تأکید کرد که باید اطمینان حاصل شود حماس بخشی از معادله نباشد. او افزود با این بینش اسرائیل که باید از بین برود موافق است.