فاکسنیوز نوشت: «جمهوری اسلامی ایران در حالی این هفته در نمایشگاه تسلیحاتی قطر توانمندیهای نظامی خود را به نمایش گذاشت که قطر تعهد خود را به «اتحاد دفاعی و استراتژیک» با آمریکا، با حضور نظامی آن کشور در پایگاه هوایی العدید، برای ده سال دیگر تمدید کرده است.»
بنا بر این گزارش، حضور ایران در این نمایشگاه در کنار دیگر دشمنان آمریکا، نگرانیهایی را مبنی بر کمک قطر به تجهیز و تسلیح این کشورها ایجاد کرده است. با این حال، به گفته یکی از کارشناسان، حضور چنین کشورهایی در کنار یکدیگر در چنین رویدادهایی دور از انتظار نیست.
متیو مک اینیس، عضو ارشد موسسه مطالعات جنگ، در این باره میگوید: «دعوت قطر از ایران، روسیه و سایر کشورها جای تعجب ندارد. حتی شنیدهام که طالبان هم هیئتی را به این نمایشگاه اعزام کرده است. بنابراین، گشادهرویی قطر در قبال همه کشورها از جنبههای مختلف، غیرمعمول نیست.»
در همین حال، ایالات متحده و قطر اخیراً توافق کردهاند که حضور نظامی آمریکا در پایگاه هوایی العدید برای ده سال دیگر تمدید شود. این پایگاه که در صحرای جنوب غربی دوحه واقع شده است، میزبان «بزرگترین زیرساخت نظامی آمریکا» در خاورمیانه است.
تمدید این توافق در حالی صورت میگیرد که قطر نقش موثری در مذاکرات بین حماس و اسرائیل ایفا میکند.
دخالت این کشور در تلاشها برای آزادسازی گروگانهای اسرائیلی و کمک به غزه، باعث گفتوگوهای منظم بین جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا و امیر قطر شده است.
امیرنشین قطر به عنوان «متحد اصلی» غیر ناتوی آمریکا شناخته میشود و در سالهای اخیر نقشهای دیپلماتیک مهمی در منطقه خاورمیانه ایفا کرده است.
از جمله این نقشها میتوان به میانجیگری گفتوگوی ایالات متحده و طالبان پس از خروج آمریکا از افغانستان و همچنین مبادله زندانیان دو تابعیتی در ازای ۶ میلیارد دلار با جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۳ اشاره کرد.