سازمان ملل: مناقشه سوریه کل منطقه را تهدید می‌کند

حمایت گروهی از مردم موصل، شمال عراق، با حمل پرچم‌های داعش و سردادن به نفع آن گروه شعار – ۲۶ خرداد ۱۳۹۳


کمیسیون چهار نفری سازمان ملل متحد برای تحقیق در باره بحران سوریه، در گزارشی که روز سه شنبه به شورای حقوق بشر در ژنو ارائه شد گفت، در حالی که شورشیان سنی در عراق به پیش می‌روند و پای واشنگتن و تهران به میان کشیده می‌شود، احتمال شعله ور شدن آتش جنگ منطقه‌ای در خاورمیانه از همیشه بیشتر شده است.

این گزارش جدید، گستره خشونتی که مردم سوریه بعد از گذشت بیش از ۳ سال جنگ تحمل می‌کنند را مستند کرده و همچنین هشدار داده است آنچه که زمانی یک جنگ محلی بود، ممکن است دیگر قابل مهار نباشد.

یک عضو این کمیسیون تحقیق می‌گوید مناقشه سوریه زمانی که آغاز شد فرقه ای نبود، اما عناصر فرقه ای در آن رخنه کرده اند.

در این گزارش همچنین آمده است «سوری‌ها در جهانی زندگی می‌کنند که در آن تصمیم گیری در باره رفتن به مسجد، رفتن به بازار برای خرید مواد خوراکی و نیز فرستادن کودکان به مدارس، به یک مقوله مرگ و زندگی تبدیل شده است.»

محققان سازمان ملل متحد در آخرین گزارش خود افزایش تهدید فرقه‌ای را خطرناک‌ترین جنبه این تحولات می‌دانند و آن را پیامد مستقیم استیلای گروه‌های افراطی مثل «دولت اسلامی عراق و شام» می‌دانند.

آنها با بیان این که مدتی قبل، خطر سرایت مناقشه سوریه به کشورهای همسایه آن را پیش بینی کرده بودند می‌گویند «ما احتمالا در آستانه یک جنگ منطقه‌ای قرار داریم، جنگی که در آن بسیاری از عناصر افراطی درگیر هستند؛ با حامیان فراوان و همچنین جریان تسلیحاتی که از خارج وارد می شود.»

خبرگزاری آسوشتیدپرس به نقل از سرپرست برزیلی گروه تحقیق سازمان ملل متحد می گوید، مناقشه سوریه به نقطه‌ای رسیده است که تمام منطقه را تهدید می کند.

در گزارش کمیسیون همچنین گفته می‌شود بی رحمی‌ها و حملات تروریستی نیروهای وابسته به داعش، احتمالا پیکارجویان خارجی بیشتری را وارد میدان خواهد کرد و دیگر درگیری‌های خارجی را موجب خواهد شد. این گروه افراطی نشان داده که آماده است به آتش فرقه‌گرایی در عراق و سوریه دامن بزند.

تهیه‌کنندگان گزارش می‌گویند جنگ فقط می‌تواند از طریق یک راه حل سیاسی تمام شود، اما طرف‌های درگیر بر این تصور هستند که می‌توانند از طریق نظامی به پیروزی دست پیدا کنند؛ این تصور به تشدید بی‌سابقه خشونت منجر می‌شود، زیرا عوامل دخیل در آن، از پیامدهای احتمالی اش باکی ندارند.