اوکراین: راه حل صلح آمیز در اولویت است

سواحل کریمه در دریای سیاه

وزیر خارجه موقت اوکراین خواستار راه حل دیپلماتیک و صلح آمیز برای پایان دادن به بحران در کشورش شده است. آندری دشچیتسیا روز شنبه در کیف گفت «اولویت ما» راه حل دیپیماتیک است.

آقای دشچیتسیا گفت اوکراین از هر امکانی که به «نتایج ملموس» منتهی شود استقبال می کند، اما تأکید کرد که «شبه جزیره کریمه بخشی از قلمرو اوکراین است.»

وزیر خارجه اوکراین از روسیه خواست تا جلوی ورود ناظران بین المللی به کریمه را نگیرد.

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه در دیدار با آنگلا مرکل صدراعظم آلمان درباره بحران کریمه با وی گفتگو کرد.

کاخ سفید در بیانیه ای گفته است رئیس جمهوری با رهبران اروپایی بر سر ضرورت خروج نیروهای روسیه از کریمه، اجازه ورود و استقرار ناظران بین المللی و ناظران حقوق بشر در کریمه، و همچنین حمایت از انتخابات آزاد و عادلانه در اردیبهشت ماه توافق نظر دارد.

در همین حال، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه در گفتگوی تلفنی با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نسبت به هر «گام شتابزده و حساب نشده» ای که ممکن است به روابط میان آمریکا با روسیه لطمه بزند، بپرهیزد. آقای لاوروف می گوید تحریم ها همچون «بومرنگ» به سوی خود آمریکا باز می گردد.

روز جمعه مردان مسلح یک کامیون ارتش روسیه را در یکی از پایگاههای دفاع موشکی اوکراین در شبه جزیره کریمه منهدم کردند، اما موفق نشدند کنترل پایگاه را در دست بگیرند.

در بیرون پایگاه، افرادی که به نظر می رسید شبه نظامیان محلی هوادار روسیه باشند، با خبرنگاران درگیر شدند.

در شهر سیمفروپل، ویدیوهای امنیتی فردی را نشان می داد که گفته می شد عکاس است. وی به خاطر این که از حمله به ژورنالیست ها عکس گرفته بود، با اسلحه تهدید شد و دوربینش هم ضبط شد.

روز جمعه همچنین اولکساندر تورچینف، نخست وزیر موقت اوکراین با امضای حکمی همه پرسی ای را که قرار بود روز ۱۶ مارس درباره الحاق کریمه به روسیه برگزار شود، لغو کرد.

یک روز پیش از آن، پارلمان روسگرای منطقه خودمختار کریمه رأی به الحاق به روسیه داده بود و رفراندومی را برای روز ۱۶ مارس برنامه ریزی کرد.

آرسنی یاتسنیوک رئیس جمهوری موقت اوکراین گفته است «هیچ کسی در دنیای متمدن» نتیجه این رأی گیری را قبول ندارد. وی به جدایی طلبان و دیگران که آنها خائنان به کشور و ملت اوکراین نامید هشدار داده است که تصمیماتشان غیرقانونی و خلاف قانون اساسی است. رهبران آمریکا و کشورهای اروپایی هم رفراندوم را غیرقانونی خوانده اند.

رئیس دومای روسیه گفته است نمایندگان پارلمان از تصمیم کریمه برای پیوستن به روسیه حمایت می کنند. در مسکو، دهها هزار نفر در حمایت از مقامات روسگرای کریمه به خیابان ها ریختند.

از یکهفته پیش که نیروهای روسیه وارد شبه جزیره کریمه شدند، روابط دولت اوکراین و روسیه با بن بست روبه رو شده است.

روز جمعه سخنگوی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه گفت امیدوار است روسیه و غرب به تنش هایی از نوع دوران جنگ سرد نیفتند.