پیشنهاد وزیر خارجه پیشین بریتانیا: بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی به ایران از کانال بشردوستانه پرداخت شود

جرمی هانت - آرشیو

جرمی هانت وزیر امور خارجه پیشین بریتانیا، با بیان این که بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی بریتانیا به ایران باید پرداخت شود، می‌گوید پرداخت این پول «باج‌دهی» نیست.

این بدهی مربوط به یک قرداد نظامی میان ایران و بریتانیا در دوران سلطنت پهلوی است که پس از وقوع انقلاب ۵۷ به اجرا در نیامد و برخی پرداخت آن را به عنوان پیش‌شرط آزای نازنین زاغری و دیگر شهروندان ایرانی-بریتانیایی زندانی در ایران قلمداد کردند.

هانت در یک مصاحبه رادیویی گفته مسائل فنی و نه اصول، باعث عدم پرداخت این بدهی شده و با بیان این که «ما کشوری هستیم که بدهی خود را می‌پردازد» گفته است، برای جلوگیری از نقض تحریم‌ها، این پول می‌تواند از طریق یک کانال بشردوستانه پرداخت شود.

به نوشته روزنامه گاردین، وزیر خارجه پیشین بریتانیا به شبکه رادیویی «بی‌بی‌سی۴» گفت، مسئله فنی مورد اشاره در ارتباط با «تحریم‌ها» است که «برخی مواقع می‌توانید آن را برای نمونه، با دادن ۴۰۰میلیون پوند دارو یا چیزی شبیه به آن حل کنید.»

وی همچنین گفته است که فکر نمی‌کند آمریکا به این موضوع اعتراض کند.

به گفته جرمی هانت، ملاحظات سیاسی را هم باید در ارتباط با پرداخت بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی در نظر داشت؛ از جمله واکنش ایالات متحده. وی با این حال گفت که باراک اوباما رئیس جمهوری اسبق آمریکا «دقیقا در همین شرایط بدهی آمریکا به ایران را پرداخت کرد، من فکر می‌کنم که بعید است از سوی پرزیدنت بایدن همان مخالفتی صورت گیرد که ممکن بود از پرزیدنت ترامپ انتظار داشته باشیم.»

وزیر امور خارجه سابق بریتانیا این سخنان را در حالی بیان کرد که علی باقری‌کنی معاون وزیر امور خارجه ایران برای دیدار با مقامات وزارت خارجه بریتانیا و در راستای بخشی از مقدمات از سرگیری مذاکرات اتمی در وین به بریتانیا رفته است.

سفر باقری‌کنی در شرایطی است که ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری، در اعتراض به شرایط همسرش و در تلاش برای وادار کردن وزارت خارجه بریتانیا به پرداخت بدهی ۴۰۰میلیون پوندی به ایران، بیرون ساختمان وزارت خارجه دست به اعتصاب غذا زده است.

همچنین در لندن و همزمان با سفر معاون وزیر خارجه ایران، «دادگاه بین‌المللی مردمی آبان» با هدف رسیدگی به «کشتار و شکنجه مردم در اعتراضات آبان ۹۸» در حال برگزاری است.

کارشناسان می‌گویند ایران با بازداشت شهروندان خارجی به ویژه آنهایی که تابعیت ایرانی نیز دارند آنها را گروگان‌ می‌گیرد تا از آنان به عنوان ابزار چانه‌زنی در روابط خارجی استفاده کند.

پیشتر، مقامات آمریکایی نسبت به خطرات سفر شهروندان به ایران هشدار داده‌اند.