قانون اساسی جدیدتونس: الگویی برای منطقه

در پی «بهار عرب»، تونس بیش از دیگران در مسیر دموکراسی گام برداشته است؛ با قانونی سکولار که ملهم از شرع نیست.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، با تحسین از کشور تونس برای تصویب قانون اساسی جدید گفت به باور من تونس می تواند «برای ملت های دیگری که طالب اصلاحات هستند، الگو باشد.»

به گفته دبیرکل سازمان ملل گذار دموکراتیک تونس با تعهد به دیالوگ و اجماع عمومی همراه بود. آقای بان، تونسی ها را فراخواند تا گام های بعدی را با حفظ صلح و آرامش، همه پذیری، و شفافیت بردارند. وی همچنین از تونس خواست تا رشد اقتصادی برابر و پایدار را تضمین کند.

سه سال پیش، قیام مردم تونس آغازگر روندی شد که «بهار عرب» نام گرفت. مجمع ملی تونس روز یکشنبه قانون اساسی جدیدی را به تصویب رساند که یکی از پیشرفته ترین ها در جهان عرب است.

قانون اساسی مصوب شروعی است برای ساختن تونس دموکراتیک، و مبتنی بر قوانین اسلام نیست.

این سند پس از آن تصویب شد که مهدی جمعه نخست وزیر تونس کابینه موقتی را معرفی کرد تا پیش از برگزاری انتخابات – که قرار است در سال جاری برگزار شود – بتواند بحران میان اسلامگرایان و سکولارها را فروبنشاند.

میان مصالحه و پیشرفت در تونس بعد از انقلاب با راه پردست اندازی که لیبی، مصر و یمن برای گذار به دموکراسی آغاز کرده اند، تفاوت های بسیار دیده می شود. این سه کشور، که سال ۲۰۱۱ رهبران مادام العمرشان را با انقلابی خونین از ریاست خلع کردند، همچنان درگیر آشوب های سیاسی اند.