یکی از سخنگویان وزارت خارجه ایالات متحده در واکنش به گفتههای سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران در مورد مذاکرات برجام به صدای آمریکا گفت اگر ایران در مذاکرات امتیازات بیشتری تقاضا کند و یا موارد کمتری را حاضر به انجام آنها باشد، این مذاکرات به نتیجه نمیرسد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در کنفرانس خبری دوشنبه اول شهریور در جدیدترین اظهارات در مورد از سرگیری مذاکرات هستهای غیر مستقیم بین تهران و واشنگتن برای احیای برجام گفت: «متاسفانه به دلیل نقض کامل برجام توسط آمریکا و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ و عدم پایبندی کامل طرفهای اروپایی و طرفهای ما در برجام به تعهداتشان در رفع تحریمها، زمان به نفع برجام نیست.»
یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در پی درخواست بخش فارسی صدای آمریکا برای ارائه واکنش به اظهارات سخنگوی وزارتخارجه ایران گفت: «دولت جو بایدن در پیگیری مسیر دیپلماسی معنادار برای تحقق بازگشت به پایبندی متقابل به برجام و رسیدگی به طیف وسیعی از نگرانیهای ما با ایران صادقانه و ثابت قدم عمل کرده است. اگر ایران [امتیازات] بیشتری تقاضا کند یا [خودش امتیازات] کمتر بدهد، این مذاکرات به نتیجه نمی رسد.»
ایران پیشتر به اتحادیه اروپا به عنوان میزبان مذاکرات اطلاع داده بود که تا زمان روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی تاریخی برای از سرگیری مذاکرات در نظر ندارد. تاکنون شش دور گفتوگوی هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی برای بازگشت به تعهدات برجام انجام گرفته است.
این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش دیگری در مورد این که آیا تحولات اخیر در افغانستان، در اولویت مساله مذاکره هستهای با ایران تغییری ایجاد کرده است، گفت: «ما همچنان متعهد هستیم و به صراحت اعلام کردهایم که آماده بازگشت به وین برای از سرگیری مذاکرات در مورد بازگشت به پایبندی متقابل به برجام هستیم زیرا معتقدیم این به نفع امنیت ملی ما است. اتفاقات در افغانستان هیچ تاثیری بر دیدگاه ما در این زمینه نمیگذارد.»
این سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در ادامه افزود: «ما از ایران میخواهیم که به زودی به مذاکرات بازگردد تا بتوانیم کار را به نتیجه برسانیم. با این حال، همانطور که وزیر خارجه آنتونی بلینکن به روشنی اعلام کرده است، فرصت تحقق بازگشت به پایبندی متقابل به برجام برای همیشه دوام نخواهد داشت.»
از سوی دیگر، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز دوشنبه یکم شهریور و در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت مذاکره با ایران با توجه به روی کار آمدن ابراهیم رئیسی در ایران گفت بازگشت دو طرفه به برجام، بار دیگر ایران را تحت یک نظام بازرسی و رصد بسیار جدی قرار میدهد که در آن زمان مذاکره شده بود. او گفت کماکان در خدمت منافع آمریکا است که ایران به شکلی که قابل راستی آزمایی باشد، توانایی دسترسی به سلاح هستهای نداشته باشد.
آقای پرایس در همین زمینه افزود دولت جدید در تهران هنوز در حال شکلگیری است و آمریکا به صراحت گفته است که موضعش چیست و متحدان و شرکای آمریکا در قالب پنج به علاوه یک هم به صراحت این را گفتهاند.
واکنش به سخنان رهبر حزبالله لبنان
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی در مورد صحبتهای حسن نصرالله رهبر حزبالله لبنان برای ارسال سوخت از ایران گفت تحریمهایی که علیه ایران وضع شده به قوت خود باقی هست و درباره نفت و سوخت هیچچیزی تغییر نکرده است.
سفر نفتالی بنت به آمریکا
ند پرایس در مورد گزارشها در مورد امکان ارائه طرحی از سوی نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل در جریان دیدار رئیس جمهوری آمریکا گفت: «من این را بر عهده نخست وزیر اسرائیل میگذارم که نظراتی که ممکن است دولت اسرائیل داشته باشد را در مورد ایران با رئیس جمهوری آمریکا شرح دهد. ولی فکر میکنم که ایران یکی از محورهای مذاکرات خواهد بود.»
نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل که قرار است این هفته در کاخ سفید با جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا دیدار کند، در یک رشته تویئت گفته است قصد دارد برنامهای را که اسرائیل در دو ماه گذشته به منظور ممانعت از فعالیتهای جمهوری اسلامی – هم در بعد هستهای و هم در بعد خشونت ورزی آن در منطقه، تهیه کرده، به آقای بایدن ارایه کند.