بریتانیا، رومانی و لیبریا در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل متحد گفتند حمله روز پنجشنبه به کشتی تجاری مرسر استریت، «به احتمال خیلی زیاد» کار ایران است و با استفاده از یک یا دو پهپاد مجهز به مواد منفجره صورت گرفته است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این سه کشور در این نامه که روز سهشنبه ۱۲ مرداد ارائه شد، خطاب به ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل گفتند: «این حمله برهم زننده ایمنی و امنیت کشتیرانی بینالمللی و خطری برای امنیت و سلامت آن و نقض صریح قوانین بینالمللی است.»
آنها خواستار محکومیت این حمله از سوی جامعه بینالمللی شدهاند.
پیشتر نیز از جان کربی سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در توضیح پاسخ هماهنگ به ایران در واکنش به حمله به نفتکش مرسر استریت سوال شد که او گفت: «پاسخ هماهنگ الزاما به معنی پاسخ نظامی نیست. پرواضح است که ما تعهدات فراوانی نسبت به امنیت در آن منطقه داریم ولی من وارد جزئیات پاسخ هماهنگ نمی شوم. ما کاملا از تهدیدات ادامه دار ایران باخبریم.»
روز سهشنبه وندی شرمن، قائم مقام وزیر خارجه آمریکا با «ایال هولاتا» که به زودی مشاور امنیت ملی اسرائیل میشود و همچنین «شیمریت مئیر» مشاور سیاست خارجی اسرائیل، دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار در مورد امنیت اسرائیل و چالشهای استراتژیک از جمله ایران، گفتوگو شد. یکی از موضوعاتی که در نشست واشنگتن مطرح شد، حمله به کشتی مرسر استریت بود.
نفتکش مرسر استریت که با پرچم لیبریا حرکت میکرد، متعلق به ژاپن و تحت مدیریت شرکت زودیاک است که مالکیت اسرائيلی دارد. دو خدمه این کشتی که شهروندان بریتانیا و رومانی بودند، در پی این حمله کشته شدند. تهران هر گونه دست داشتن در آن حمله را رد کرده است.
این گزارش میگوید انتظار میرود بریتانیا این مسئله را در جلسهای پشت درهای بسته در روزهای آینده با اعضای شورای امنیت مطرح کند.
شورای امنیت طبق برنامهای که از قبل تعیین شده قرار است روز دوشنبه نهم اوت، ۱۸ مرداد، امنیت کشتیرانی را در جلسهای عمومی به ریاست نارندرا مودی، نخست وزیر هند بررسی کند.
بریتانیا و رومانی به همراه شرکای منطقهای و بین المللی مشغول تحقیقات در مورد حمله به کشتی مرسر استریت هستند. اسرائیل نیز جداگانه به شورای امنیت نامه نوشته و گفته است که همه اقدامات لازم برای مراقبت از شهروندانش را انجام میدهد.
حمله به نفتکش اموی مرسر استریت که پنجشنبه ٧ مرداد در آبهای آزاد و در شمال دریای عرب صورت گرفت، نخستین حمله مرگبار به یک کشتی تجاری در منطقه است. اگرچه هنوز هیچ گروهی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است، جمهوری اسلامی و گروههای نیابتیاش در منطقه بارها از پهپادهای انتحاری در حملات خود استفاده کردهاند.
همچنین ببینید: رویترز به نقل از سه منبع امنیت دریایی: احتمالا نیروهای مورد حمایت ایران یک نفتکش را تصرف کردهاند