تد کروز، سناتور جمهوریخواه ایالت تگزاس در بیانیهای گفته است که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا به یک «توافق هستهای محرمانه» با رژیم ایران رسیده است که از کنگره و مردم آمریکا پنهان مانده است.
او با اشاره به لغو انسداد شش میلیارد دلار وجوه ایران در بانکهای کره جنوبی گفت که «یک معامله جانبی از جمله باج ۶ میلیارد دلاری و آزادی عوامل جمهوری اسلامی وجود داشته است.»
اشاره آقای کروز به آزادی پنج ایرانی است که در آمریکا زندانی هستند و پیشتر وزارت امور خارجه ایالات متحده، با ارسال بیانیهای به صدای آمریکا آن را تأیید کرد.
این پنج نفر به اتهام نقض تحریمهای ایالات متحده علیه ایران، یا ارائه کمکهای غیرقانونی به تهران دستگیر شدند.
آمریکا و ایران در ۲۱ مرداد اعلام کردند که بر اساس توافق به دست آمده، پنج شهروند آمریکایی که واشنگتن میگوید به ناحق توسط جمهوری اسلامی بازداشت شدهاند نیز آزاد خواهند شد.
جمهوری اسلامی ایران در مرداد ماه تایید کرد که پنج زندانی آمریکایی را در حبس خانگی قرار داده است. ایالات متحده نام سه نفر از آنها را سیامک نمازی، عماد شرقی، و مراد طاهباز اعلام کرد، اما از ذکر نام دو نفر دیگر که قبلاً بازداشت آنها تأیید نشده بود، به دلیل حفظ حریم خصوصی خودداری کرد.
در بیانیه تد کروز آمده است: «اینها تنها موارد کلی امتیازات سرسامآوری است که دولت بایدن قرار است به آیتالله بدهد از جمله انتقال ۱۰ میلیارد دلار دیگر و در واقع صدها میلیارد دلار از طریق عدم اجرای تحریمهای نفتی. همچنین او به رژیم ایران اجازه داده است که در طول دو سال و نیم گذشته به یک زرادخانه هستهای مجازی دست پیدا کند.»
دولت بایدن توصیف منتقدان مبنی بر لغو مسدود کردن شش میلیارد دلار وجوه ایران در بانکهای کره جنوبی به عنوان باج به تهران را رد کرده است. به گفته واشنگتن، تهران مجدداً به منابع مالی خود که تحت تحریمهای ایالات متحده مسدود شده بودند، دسترسی پیدا میکند و فقط از طریق شخص ثالث برای خریدهای بشردوستانه تحت نظارت آمریکا می تواند از آنها استفاده کند.
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پیشتر در واکنش به انتقادهایی که «باجدهی به جمهوری اسلامی» خوانده میشود به صدای آمریکا گفت که «این رویه با سیاست آمریکا برای اطمینان از اینکه تحریمها مانع از جریان کالاها و خدمات ضروری به مردم عادی نمیشود ـ حتی در کشورهایی که دولتهای مشکلساز دارند ـ همسو است.»
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد که پولهای آزادشده، همچنان تحت «محدودیتهای سختگیرانه» باقی خواهند ماند و تاکید کرد که آزادسازی پولها، هیچ تغییری در موضع آمریکا در برابر «اقدامات بیثباتکننده» و «نقض حقوق بشر» جمهوری اسلامی ایجاد نمیکند.