بن بست گفتگوهای صلح سوریه از زبان اخضر براهیمی

اخضر براهیمی، میانجی سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب برای صلح سوریه

اخضر براهیمی در پایان گفتگوهای روز جمعه به خبرنگاران گفت عدم پذیرش توافق پیشنهادی میانجی سازمان ملل برای صلح سوریه، آینده مذاکرات صلح و آینده مردم سوریه را در بن بست انداخته است.
اخضر ابراهیمی، میانجی سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در گفتگوهای صلح سوریه می گوید دو طرف دومین دور گفتگوها را بدون حتی تعیین تاریخی برای ازسرگیری مذاکرات به پایان بردند.

هنوز برای صحبت از شکست مذاکرات صلح سوریه زود است، اما نشانه ای از پیشرفت دیده نمی شود. نشست روز شنبه اخضر ابراهیمی با طرفین درگیر در جنگ سوریه تنها ۲۷ دقیقه به طول انجامید.

آقای ابراهیمی می گوید مذاکرات به خوبی برگزار نشد. نمایندگان دو طرف بر سر دستور کار دور بعدی توافق کردند، ولی در مورد تصمیم گیری برسر مسائل پیچیده به توافق نرسیدند. به گفته آقای ابراهیمی، دستور کار گفتگوها منعکس کننده موضوعاتی است که هر یک از طرفین مهمترین مسأله می داند.

میانجی بین المللی صلح سوریه می گوید برای دولت دمشق مهمترین مسأله «مبارزه با تروریسم» است. اپوزیسیون سوریه که از پشتیبانی غرب برخوردار است می گوید اگر قرار است جنگ داخلی پایان پذیرد، تشکیل دولت انتقالی موضوعی حیاتی است.

مخالفان دولت سوریه حرفشان این است که بشار اسد رئیس جمهوری آن کشور می تواند در دولت انتقالی حضور داشته باشد چرا که مشروعیتش را به عنوان رهبر کشور از دست داده است. مذاکره کنندگان دولت دمشق با این نظر مخالفند.

میانجی سازمان ملل به خبرنگاران گفت پیشنهاد وی برای برون رفت از بن بست کنونیاین است که دور بعدی گفتگوها با یک روز بحث در مورد مبارزه با تروریسم شروع شود و روز دوم به بحث برسر دولت انتقالی در دمشق اختصاص یابد: «متأسفانه دولت سوریه این نظر را رد کرد؛ و این امر ظن مخالفان را برانگیخت که دولت در واقع نمی خواهد مسأله دولت انتقالی اصلاً مطرح شود. من گفتم این برای روند مذاکرت خوب نیست و برای سوریه هم خوب نیست که ما دوباره برای یک دور دیگر گفتگو به اینجا بیاییم.»

آقای ابراهیمی می گوید معنی ندارد که دو طرف تنها برای تکرار و ادامه همان بحث های بی فرجام به اینجا بیایند. وی می گوید به طرفین گفته است به خانه های خود بازگردند و راجع به آنچه که در خطر است بیاندیشند و با رهبرانشان درباره این که چطور گفتگوها را به پیش ببرند، رایزنی کنند: «خیلی متأسفم و از مردم سوریه عذر می خواهم که به این که گفتگوها به نتیجه ای می رسد، خیلی خیلی امید داشتند. فکر می کنم همین حداقلی که برای حمص به دست آمد، آنها را بیشتر امیدوار کرد که این می تواند آغاز باشد برای برون رفت از بحران دهشتناکی که در آن به سر می برند. از آنها معذرت می خواهم، اما در این دو دور گفتگوها به آنها کمک چندانی نکردیم.»

سازمان ملل در نیمه های دومین دور گفتگوها موفق شد رژیم سوریه و مخالفان را به آتش بس در حمص و اجازه ورود کمک های غذایی و دارویی به مردم در آن شهر محاصره شده تشویق کند.

آقای ابراهیمی می گوید امیدوار است دو طرف توصیه او به اندیشیدن به اوضاع مردم سوریه را گوش کنند و با آمادگی برای پرداختن جدی به چند و چون پایان دادن به بحران در سوریه، به گفتگوها بازگردند. وی می گوید بحران سوریه ۱۳۰،۰۰۰ کشته و ۹.۵ میلیون آواره برجاگذاشته است.

در همین حال، میانجی سازمان ملل در مورد گامهای بعدی روند کند و سنگین صلح سوریه با شخصیت های بانفوذ بین المللی از جمله دبیرکل سازمان ملل متحد و وزیران امور خارجه آمریکا و روسیه نیز گفتگو خواهد کرد. اخضر براهیمی می افزاید بحران سوریه را با شورای امنیت سازمان ملل متحد و پنج قدرت اتمی جهان هم در میان خواهد گذاشت.