قدرت‌های جهانی بر سر "ترک مخاصمه" در سوریه به توافق رسیدند

از راست: استفان دی میستورا نماینده ویژه سازمان ملل، جان کری وزیر خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه - مونیخ، آلمان، بامداد ۲۳ بهمن ۱۳۹۴

وزیر خارجه ایالات متحده در ساعات ابتدایی روز جمعه به وقت محلی در شهر مونیخ آلمان، اعلام کرد که قدرت‌های جهانی بر سر "ترک مخاصمه" در سوریه ظرف یک هفته و امدادرسانی فوری به مردم آن کشور جنگ زده به توافق رسیدند.

جان کری که پس از پایان نشست گروه حمایت از سوریه با خبرنگاران در کنار همتای روس خود و نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه صحبت می‌کرد، گفت این توافق شامل مبارزه با گروه داعش و جبهه النصرت نمی‌شود.

واشنگتن خواستار برقراری آتش بس فوری در سوریه بود، اما مسکو با این ادعا که آتش بس فوری با هدف خریدن وقت برای بازیابی توان مخالفان بشار اسد رئیس جمهوری سوریه است، پیشنهاد داده بود از اول مارس (۱۱ اسفند) اجرا شود.

با این حال دو طرف بر سر اصل برقراری آتش بس در کشور جنگ زده سوریه توافق داشتند، به عنوان گام اول بر سر پایان دادن به خصومت ها توافق کردند. آتش بس برای طرفین تعهدات حقوقی دارد که به نظر می رسد شرایط آن در حال حاضر مهیا نیست.

استفان دی میستورا نماینده ویژه سازمان ملل با تاکید بر این که توافق حاصل شده برای پایان دادن به خصومت هاست و نه آتش بس، گفت "ما درباره ترک مخاصمه صحبت می کنیم که به نوعی آسان‌تر و بسیار مؤثرتر است."

توافق امروز در حالی صورت گرفت که با تشدید حملات نیروهای دولتی سوریه با پشتیبانی هوایی روسیه و پیشروی های اخیر در مناطق شمالی شهر حلب، موضع دمشق در برابر مخالفان تقویت شده است.

سرگئی لاورف وزیر خارجه روسیه گفت، "برای نخستین بار در تلاشمان، به توافقی رسیدیم که نه تنها همکاری و هماهنگی در باره مسائل سیاسی و انسان‌دوستانه، بلکه ابعاد نظامی را هم در بر می‌گیرد."

وزیران خارجه آمریکا و روسیه هر دو تاکید کردند که توافق امروز ایده آل نیست و لازمه موفقیت آن حسن نیت و عزم همه طرف های درگیر است. مسکو حامی عمده بشار اسد است، اما واشنگتن از مخالفان او حمایت می کند.

با این حال، وزیر خارجه آمریکا با بیان این که آنچه اکنون داریم تنها کلماتی بر روی صفحه کاغذ است، تاکید کرد چیزی که در روزهای آینده نیاز داریم ببینیم، عمل در صحنه است.

جان کری همچنین گفت که نمایندگان ۲۰ کشور حاضر در نشست امروز، در مورد تسریع و افزایش فوری کمک های بشردوستانه به مناطق مختلف کشور جنگ زده سوریه نیز به توافق رسیدند.

جنگ داخلی سوریه، که به زودی وارد ششمین سال خود خواهد شد، تاکنون بیش از ۲۵۰ هزار قربانی و میلیون‌ها آواره بر جای گذشته و تلاش‌های بین‌المللی به منظور پایان دادن به آن و آغاز دوره انتقالی سیاسی در آن کشور، تاکنون به نتیجه نرسیده است.

نشست گروه حمایت از سوریه یک روز پیش از آغاز به کار پنجاه و دومین کنفرانس سالانه امنیتی مونیخ برگزار شد. نمایندگان کشورهای حاضر در این کنفرانس، از جمله ایران، درباره چالش های امنیتی کنونی جهان، به ویژه بحران سوریه، گفتگو خواهند کرد.