بالا گرفتن بحران در حلب؛ تلاش آمریکا و روسیه برای حفظ آتش بس

آمریکا و روسیه، اوایل اسفند ماه ۱۳۹۴ موفق شدند بر سر نحوه اجرای توافق ترک مخاصمه در سوریه به توافق برسند

در پی افزایش خشونت‌ها در شهر حلب سوریه و به خطر افتادن توافق ترک مخاصمه‌ای که حدود ماه پیش برای پیشبرد مذاکرات صلح و پایان دادن به جنگ سوریه اجرا شد، آمریکا و روسیه روز جمعه اعلام کردند دور جدیدی از تلاش‌ها به منظور حفظ توافق در آن کشور بحران‌زده را آغاز کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، درگیری‌های ارتش سوریه و شورشیان مخالف دولت در شهر حلب، روز جمعه نیز ادامه یافت؛ زمانی که شورشیان مسجدی در منطقه تحت کنترل دولت را هنگام برگزاری نماز جمعه هدف قرار دادند و نیروهای دولت بشار اسد نیز به مناطق تحت کنترل مخالفان حمله هوایی کردند.

خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی در همین زمینه نوشت، یک مرکز درمانی در حلب که توسط یک نهاد غیرانتفاعی کانادا اداره می‌شد، روز جمعه هدف حمله هوایی قرار گرفت. اما به دنبال حمله چهارشنبه شب به بیمارستان القدس در همین شهر، این درمانگاه تخلیه شده بود و در نتیجه تلفات جانی نداشته است.

بیش از ۲۰۰ نفر در طول هشت روز گذشته، که خشونت در داخل و مناطق اطراف این شهر شمالی سوریه افزایش یافت، کشته شده‌اند؛ از جمله ۱۵ نفر که امروز در حمله شورشیان به مسجد "ملا خان" جان خود را از دست داده و ۱۰ نفر که در اثر حملات هوایی نیروهای دولتی در مناطق تحت کنترل مخالفان کشته شدند.

خشونت‌ها در حلب در حالی به وضعیت بحرانی نزدیک می‌شود که سازمان ملل متحد آن را ناشی از "نادیده گرفتن ظالمانه جان غیرنظامیان از سوی همه طرف‌ها" می‌داند و از آمریکا و روسیه، که اوایل اسفند ماه گذشته موفق شدند بر سر نحوه اجرای توافق ترک مخاصمه به توافق برسند، درخواست کمک کرده است.

جان ارنست سخنگوی کاخ سفید روز جمعه با اعلام این که واشنگتن و مسکو دور جدید از تلاش‌های مشترک برای برقراری آتش بس در حلب را آغاز کرده‌اند، ابراز امیدواری کرد که با تجدید توافق بتوان شرایط را برای حفظ ترک مخاصمه در سراسر سوریه فراهم و از شکست کامل آن جلوگیری کرد.

خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا که هویت او را فاش نکرده است، نوشت ایالات متحده به دنبال توقف درگیری‌ها در لاذقیه و منطقه قوطه در حومه شرقی دمشق به عنوان آزمونی برای احیای توافق ترک مخاصمه در سراسر کشور، از جمله حلب، است.

وی افزود که "ما در تلاش برای توقف خشونت در همه مناطق هستیم، نه تنها در لاذقیه و قوطه شرقیه، بلکه در حلب و دیگر مناطقی که شاهد درگیری‌ و مشکل هستیم، یا احتمال بروز مشکل در آنجا وجود دارد؛ و همه تلاش خودمان را می کنیم که توافق ترک مخاصمه را به مسیر خود باز گردانیم."

بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد روز پنجشنبه از واشنگتن و مسکو – که با کمک یکدیگر تلاش‌های بین المللی برای پیشبرد مذاکرات صلح به میانجیگری سازمان ملل با هدف پایان دادن به جنگ داخلی سوریه را هدایت می‌کنند – خواست که از نفوذ خود برای تحت فشار گذاشتن طرفین مناقشه استفاده کنند.

استفان دی میستورا نماینده ویژه او در امور سوریه نیز پیشتر در روز پنجشنبه از فروپاشی آتش بس موقت در سوریه، که دو ماه بیشتر از عمر آن نمی‌گذرد، ابراز نگرانی کرد و خواستار "اقدام فوری" ایالات متحده و روسیه برای جلوگیری از فروپاشی کامل توافق ترک مخاصمه در آن کشور جنگ زده شد.

جنگ داخلی ساله سوریه که به تازگی وارد ششمین سال خود شده است، تاکنون بیش از ۲۵۰ هزار قربانی و میلیون‌ها آواره بر جای گذشته و تلاش‌های بین‌المللی برای پایان دادن به درگیری‌ها و آغاز دوره انتقالی سیاسی در آن کشور، تاکنون به نتیجه نرسیده است.