محور سوریه-روسیه-ایران مناطق تحت کنترل داعش را آزاد خواهد کرد؟

یک نیروی ارتش آزاد سوریه، از مخالفان دولت. جاشوآ لندیس می گوید تنها ارتش سوریه و کردهای سوری توان پس گرفتن دیرالزور را دارند.

مقاله ای از آریل بن در جروزالم پست

اگر داعش و جبهه النصره گروه وابسته به القاعده کنترل مامن و سنگرگاهشان در سوریه را از دست بدهند، ارتش بشار اسد احتمالا با کمک حملات هوایی روسیه و نیروهای ایران و حزب الله لبنان آن ها را ریشه کن خواهد کرد.

حملات هوایی تحت رهبری آمریکا و عملیات گاه و بیگاه نیروهای ویژه برای ضربه زدن به اهداف مهم موجب در هم شکستن توان این گروه های تروریستی در حفظ مناطق تحت کنترل شان نمی شود.

ناتوانی نیروهای شورشی آموزش داده شده توسط آمریکا به این معنا است که به غیر از کردها هیچ گروه دیگری نمی تواند در عملیات زمینی از پس داعش و جبهه النصره بر بیاید.

جاشوآ لندیس، کارشناس امور سوریه و مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه اوکلاهما، می گوید: "در حال حاضر، تنها دو نیروی نظامی توان پس گرفتن استان شرقی دیرالزور در مرز عراق یا رقه را دارند. نیروهای کرد مورد حمایت آمریکا و ارتش سوریه."

"حزب اتحاد دموکراتیک"، سازمان سیاسی عمده کرد سوریه، خواسته است در ازای جنگ برای بازپس گیری شهرهای عرب نشین، رقه یا دیرالزور، مناطق تحت کنترل کردها به عنوان منطقه خودگردان به رسمیت شناخته شود.

آتش بس شکننده فعلی در سوریه شامل داعش و جبهه النصره نمی شود.

به گفته جاشوآ لندیس "بشار اسد درباره تصرف دو شهر دیرالزور و رقه صحبت کرده است اما توان او بستگی به حمایت روسیه و تهدید ناشی از شبه نظامیان شورشی در غرب ادلب و شرق حلب دارد. آن ها از سوی عربستان سعودی و ترکیه حمایت می شوند و برای از سر گیری حملات شان علیه نیروهای اسد آماده می شوند."

اگر این نیروها آتش بس را بطور کامل زیر پا بگذارند ارتش اسد مجبور خواهد شد نیروهایش را در غرب سوریه متمرکز کند.

جاشوآ لندیس می گوید: "تا زمانی که کردها حرکتی برای تصرف شهرهای زیر کنترل داعش انجام ندهند، ارتش اسد هم عجله ای نخواهد کرد، زیرا آمریکا نیروها و اقتصاد داعش را زیر فشار نگاه داشته است. هر چقدر ارتش سوریه برای بازپس گیری دیرالزور و رقه بیشتر صبر کند تلفات کمتری خواهد داد. منطق نظامی حکم می کند که آهسته عمل کرد و اجازه داد نیروهای ائتلاف داعش را بیش از پیش نابود کنند. هر چند آمریکا اصرار دارد که اولویت اش جنگ با داعش است اما اثرگذاری اش به خاطر کمک نکردن به اسد در باز پس گیری مناطق زیر دست داعش محدود خواهد بود."

جول پارکر، پژوهشگر امور سوریه در مرکز موشه دایان در دانشگاه تل آویو، معتقد است عملیات محور سوریه-روسیه-ایران به سرعت به کارزاری پیچیده تر از عملیات تابستان گذشته در شهر الزبدانی بدل شده و حمایت روسیه در این مدت اوضاع را به سود رژیم اسد تغییر داده است.

او می گوید "تا زمانی که به نظر می رسد رژیم اسد در حال جنگ با داعش است و شورشیان در نبردهای بزرگ علیه نیروهای اسد شکست می خورند اوضاع برای دمشق خوب خواهد بود؛ حتی اگر این جا و آن جا مجبور به عقب نشینی هایی شوند."

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.